Akvaryum Balıkları: Az Bakım Gerektiren 3 Tatlı Su Balığı

Tatlı su akvaryumuna sahip olmak, şüphesiz ki harika bir şeydir. Ancak bir akvaryum alıp, balık beslemeye başlamak ve ardından bunu sürdürmek biraz zordur. Emek ve sorumluluk gerektirir. Bununla birlikte başlangıç için nispeten daha az bakım gerektiren akvaryum balıkları satın alabilirsiniz. Peki, bu balıklar hangileridir? Az bakım gerektiren tatlı su balıkları ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, okumaya devam edin!

Az bakım gerektiren akvaryum balıkları

1. Standart Japon Balığı (Carassius auratus)

Japon Balığı - shuayip.com
Japon Balığı – shuayip.com

Japon balığının birçok çeşidi vardır, ancak yeni başlayanlar için ”Kuyruklu yıldız, Sarasa ve Shubunkin” çeşitleri de dahil olmak üzere uzun gövdeli akvaryum balıkları daha uygundur. Süslü akvaryum balığı, daha orta seviye balık sahipleri için idealdir. Kuyruklu yıldız balığı; beyaz, turuncu, altın veya siyah renkli olabilir. Yavruları çok küçük görünebilir; ancak Kuyruklu yıldız balığının boyu zamanla 35 cm’ye kadar ulaşabilir. 

Sarasa ve Shubunkin ise daha küçük balıklardır. Boyları maksimum 20 ila 25 cm’ye kadar uzayabilir. Hangi Japon balığı türünü seçerseniz seçin, başlangıç için balık başına 20 galona ihtiyacınız olacağını unutmayın! Ayrıca Japon balıkları büyüdükçe daha büyük bir akvaryuma geçmeniz gerekebilir. Japon balığı genel olarak diğer balıklardan daha fazla atık üretebilir.

Uzunluk: 25 ila 40 cm’ye kadar büyüyebilirler

Fiziksel özellikler: İki takım eşleştirilmiş yüzgeç ve üç tek yüzgece sahiplerdir. Pulları yoktur. Gözleri son derece büyük olup; genellikle kırmızı, turuncu, mavimsi-gri, kahverengi, sarı, beyaz ve siyah renklidir.

2. Neon Tetralar (Paracheirodon İnnesi)

Neon Tetralar - shuayip.com
Neon Tetralar – shuayip.com

Neon Tetralar, küçük görünebilirler; ancak bu parlak, renkli ve şirin balıklar akvaryum bakımına başlangıç için harika olacaktır. Neon Tetraların ortak özelliği parlak mavi ve kırmızı çizgilere sahip olmalarıdır. Bu balık türü, çok kolay ve hızlı hareket etme eğilimindedir. Küçük boyutları, su kalitesi üzerinde minimum etki yapmalarını sağlar. Neon Tetralar, yalnızca 1 cm’den 4 cm’ye kadar büyüyebilirler.

Akvaryum içinde bir sürü gibi takılmayı sevdikleri için alırken en az 3 ila 5 Neon Tetra balığı almaya çalışın. Yumuşak, zen bitkili bir akvaryum için ideal balıklardır. Neon Tetralar akvaryumda kolayca üreyebilirler. Bu nedenle bir operkulum (solungaç örtüsü), asimetrik ağızlar veya şekilsiz yüzgeçler dahil olmak üzere yanlış üreme sonucu oluşabilecek belirtilere dikkat edin. 

Yavru balıkların saklanabilmesi ve hayatta kalabilmesi için akvaryumun bitki açısından yoğun olmasına özen gösterin. Bunun yanı sıra Neon Tetralar için yeterince küçük olan peletlenmiş balık yemleri mevcuttur.

Uzunluk: 1,5 ila 4 cm

Fiziksel özellikler: Kırmızı, beyaz, mavi, gümüş ve siyah renklidirler. Genellikle gözleri arasında yağ yüzgecine uzanan turkuaz mavisi bir çizgi ile vücudunun ortasından kuyruk yüzgecine kadar uzanan kırmızı bir şerit vardır.

3. Betta balığı

Betta balığı - shuayip.com
Betta balığı – shuayip.com

Betta balığı, akvaryum balıkları arasında, bakımı en kolay balıklardan biri olarak ün kazanmıştır. Ancak küçük akvaryumların içinde rahat edemezler. Biraz daha büyük akvaryumlarda daha mutlu olacaklardır. Bettalar, bir filtre ve ısıtıcı ile minimum 5 galonluk bir akvaryumda gelişirler. Tropikal balıklar olan Betta balıkları için suyun sıcaklığı 26 ila 28 santigrat derecede tutulmalıdır. 

Su hacmi ne kadar büyük olursa, ısıtıcınızın sabit bir sıcaklık tutması o kadar kolay olur. Bu nedenle akvaryumunuzda bir termometre olduğundan emin olmalısınız. Uzun, narin yüzgeçleri ile Betta balıkları, hızlı akan su ile devrilmeye meyillidir. Uygun boyutta bir filtre kullanın ve akışı tamamen azaltın. Bu sayede balığın, suyun hareketi ile itilip kakılmasının önüne geçebilirsiniz.

Ayrıca bu balıkların yüzgeçleri keskin akvaryum dekorları nedeniyle kolayca yırtılabilir. Dolayısıyla Betta balığı besleyecekseniz, akvaryumun içine yerleştirilen dekoratif ürünlerin sert veya keskin çıkıntılara sahip olmaması gerekmektedir. Parmağınızı olası bir dekor üzerinde gezdirirseniz, sert veya keskin çıkıntıların olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Eğer emin olamıyorsanız daha spesifik, yumuşak bir dekor kullanmaya çalışın. Ek olarak Betta balıklarının boyunun yaklaşık 8 ila 10 cm olduğunu da unutmayın. Bettalar birbirleriyle kavga edebilen balıklardır. Bu nedenle erkek Bettaların ayrı tutulması gerekir. Dişi bettalar, akvaryum yeterince büyükse genellikle bir arada tutulabilirler. 

Yeni başlayanlar için tek bir akvaryumda yalnızca bir erkek Betta balığı önerilir. Erkek bir Betta, benzer büyüklükte agresif olmayan başka balıklarla bir arada yaşayabilir. Bettalar daha büyük bir akvaryumda yaşadıkları takdirde bakımları daha kolay olacaktır. Ekstra su, yeni başlayanların daha rahat bir şekilde balıklarına bakım yapmalarını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra Betta balıkları aşırı beslenmemelidir.

Doydukları kadar yemelerine asla izin verilmemeli, ancak günde iki kez yaklaşık 3 dakika içinde yiyebilecekleri kadar yem verilmelidir. Yem miktarı, balığınızın boyutuna ve pelet boyutuna bağlı olarak değişecektir. Bettaların doğru beslenmeleri için kendi türlerine özgü pelet yemlerle beslenmeleri gerekmektedir.

Sonuç

Yeni başlayanlar için kolay bakılabilen tatlı su balıkları arasından üçünü tanıttık! Eklemek istediğiniz balık türleri varsa yorumlarınızda belirtebilirsiniz.

Dikkatinizi çekebilecek bazı başlıklar:

Evde Beslenebilecek Hayvanlar: 4 Sevimli Dost!

Evde Bakılabilecek Hayvanlar: Liste 2!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır