oto koltugu 2 Bebek oto koltuğu 2 | Shuayip.com

Bebek Oto Koltuğu Ne Zaman Alınır? Dikkat Edilmesi Gereken 7 Husus!

Haziran 2010’dan itibaren Türkiye’de bir zorunluluk haline gelen bebek oto koltuğu, araç içinde bulunan çocukların güvenliğini sağlamak adına oldukça önemli! Öyle ki bu bir zorunluluk haline gelmeden önce Türkiye’de çocukların neredeyse %80’inin seyahat güvenliği sağlanamıyordu.

Eğer, çocuklarınızı arabadayken korumak istiyorsanız, bebek oto koltuklarından mutlaka satın almalısınız. Zira araba kazaları, çocuklar için önde gelen ölüm ve yaralanma sebeplerinden biri! Fakat koltuğun ne denli güvenilir olacağı, tamamen, doğru koltuk seçimine ve doğru kullanım şeklinde bağlı.

Peki, bebek oto koltuğu ne zaman alınmalı? Ne kadar gerekli? Bebek kaç aylıkken kullanılmaya başlanmalı? Tüm bunların cevabı için sayfayı kaydıralım efendim!

Önemli Noktalar!

Bebek oto koltuğu, gerçekten önemli ve hayati bir konu olduğu için özellikle çocuklu ailelerin az sonra sıralanacak donelere dikkat etmesi gerekiyor. İnceleme yazım genel anlamda aşağıdaki başlıklar etrafında şekilleniyor:

  • Bebek oto koltuğu gerekli mi? Zorunlu mu?
  • Doğru bebek oto koltuğu nasıl olmalı?
  • Bebek oto koltuğu alırken nelere dikkat edilmeli?
  • Bebek koltuğu nasıl kullanılır?
  • Yeni doğan bebek araba koltuğuna nasıl oturtulur?

İnceleme

Bebek oto koltuğu neden bu kadar önemli?

Ebeveyn olarak en önemli sorumluluklarınızdan biri, araç kullanırken çocuğunuzu güvende tutmaktır. Her yıl dünyada binlerce küçük çocuk ve bebek, bu tür kazalara uğruyor. Araba güvenlik koltuklarının doğru kullanımı, çocukları güvende tutmanın anahtarı oluyor. Ancak piyasada pek çok farklı koltuk bulunduğundan, birçok ebeveyn aradığını bulmakta zorlanıyor.

Aslında yapılması gereken ilk şey bebeğiniz doğmadan önce bir bebek oto koltuğu almak olmalıdır. Yeni doğan bebeğinizi hastaneden veya doğum merkezinden güvenli bir şekilde eve götürmek için araba koltuğuna ihtiyacınız olacak. Eğer bunun için geç kaldıysanız ve henüz kötü bir şey yaşamadıysanız, şanslısınız demektir! Fakat şimdi çocuğunuz için doğru bir bebek oto koltuğu satın almalısınız.

Bebek oto koltuğu
Bebek Oto Koltuğu

Doğru bebek oto koltuğu nasıl olmalı? Bebek oto koltuğu alırken nelere dikkat edilmeli?

Bebek oto koltuğu alırken göz önünde bulundurulması gereken ilk unsurlar çocuğun kilosu, boyu, yaşı ve araca uygun olup olmayışıdır. Bunlara ek olarak işinize yarayacak püf noktalar ise şöyle sıralanabilir:

  1. Bir bebek koltuğu satın alırken, karar vermeden önce birkaç modeli arabanızda denemeli, uygun olup olmadıklarını ölçmelisiniz. Yardım etmeye istekli, anlayışı bir satıcı bu konuda size yardımcı olacaktır. Ancak personelin araba koltuğu montajı konusunda eğitim alıp almadığını da öğrenmenizde fayda var.
  2. Arabanızda yerleşik Isofix konektörleri olup olmadığını kontrol edin. Isofix konnektörleri, bebek ve çocuk oto koltuklarının takılmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Modern aile arabalarının çoğunda bu özellikle bulunmaktadır. Genellikle araba koltuklarının dolgusu arasındaki çatlaklarda gizli bir şekilde yer alırlar.
  3. Bazı araba koltuğu üreticilerinin, koltukların hangi arabalara sığacağını gösteren çevrimiçi kılavuzları bulunmaktadır. Bu kılavuzlara bakarak, araba koltuğunun aracınıza veya zor durumlarda binebilecekleri muhtemel araca uygun olup olmadığını kontrol edin.
  4. Daima çocuğunuzun mevcut boy ve kilosuna uygun bir bebek veya çocuk oto koltuğu seçin.
  5. İkinci el oto koltuğu almamaya çalışın. Zira bir kazada hasar görmüş olabilir ve gerekli tüm parçalarına sahip olmayabilir. Ayrıca en güvenli ve kullanıcı dostu model olmayabileceği gibi arabanıza tam olarak uymayabilir. Arkadaşlarınızdan, ailenizden veya bu konuda güvenebileceğiniz birinden – çok eski olmamak şartıyla – bir bebek oto koltuğu alabilirsiniz.
  6. Oto koltuğun Avrupa Standartlarına uygun olması son derece önemlidir. Ürün etiketinde ECER44/04 ibaresi yer almalıdır.
  7. Bebeğinizin kafası oto koltuğun en üst kısmını geçmemelidir.

Yaş ve kilo kriterlerine göre bebek oto koltuğu modelleri

Araba koltukları, bebek veya çocukların yaşına ve kilosuna göre üç ana gruba ayrılır:

  • 0+ grubu: Yaklaşık 15 ay ve 13 kg’a kadar olan bebekler için uygun arkaya bakan araba koltuklarıdır. Bazıları bir puset çerçevesine takılabilir. Ana kucağı olarak adlandırılır. Bu koltuklar mutlaka arkaya bakmalıdır. Çünkü 9 aylık ve 9 kiloya kadar olan bebeklerin hassas bölgelerinin – boyun ve baş kasları – korunabilmesi için geriye dönük oturtulmaları gerekir.
  • Grup 1: 9 – 18 kg ağırlığındaki ve yaklaşık 9 aylıktan 4 yaşına kadar olan çocuklar için uygun öne bakan koltuklardır.
  • Grup 2/3: 15 – 36 kg ağırlığındaki ve yaklaşık 4 – 11 yaş arası çocuklar için uygun yüksek arkalıklı çocuk koltuklarıdır.

Ayrıca, doğumdan sonra çocuğunuz yaklaşık 18 kg ağırlığına ve yaklaşık 4 yaşına gelene kadar uygun olan 0+/1 grubu koltuklardan da satın alabilirsiniz. Bu sizin için daha ekonomik olabileceği gibi aynı seviyede koruma sağlayacaktır.

Sonuç

Yasal bir zorunluluk olan bebek oto koltuğu, bebeklerin ve çocukların güvenliği için oldukça önemli bir husustur. Dolayısıyla anne baba olmaya aday olanların bile bunu dikkate alması gerekir.

İşte dikkatinizi çekebilecek bir yazı daha:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır