Kolonya’nın 5 Faydası Nedir ?

Yılın en ünlü isminden bahsetmek istiyorum bugün, hiçbirimizin yanından ayırmadığı, onsuz adeta yapamadığımız bir isimden… Kolonya’dan… Tam anlamıyla geçtiğimiz senenin ve bu senenin en çok tüketilen ürünlerinden olmayı başardı. Covid-19 nedeniyle hepimizin çantasında, cebinde bulunan bu ürünü biraz daha araştırmak istedim sizin için.

kolonya

ÖNE ÇIKANLAR

Alkol bazlı bir temizleyicidir.

Ferahlatıcı ve serinletici etkisi vardır.

Baş ağrısını gidermeye yardımcıdır.

Güzel kokar.

Farklı esanslarda yapılmaktadır.

TARİHİ

Günümüzün yıldızı’nın tarihi çok eski zamanlara dayanır. Hikayesi aslında Almanya’nın Köln şehrinde ‘’Eau de Cologne’’ (Köln Suyu) adıyla başlamıştır. İlk turunçgil esanslı kolonya karışımı ise 1709 yılında İtalyan parfümcü Giovanni Maria Farina tarafından yapılmıştır. 1709 yılında Obenmarspforten‘da açtığı dükkan ise dünyadaki en eski koku mağazası olma özelliği taşımaktadır. Hatta Mozart, Beethoven, Napoleon ve Oscar Wilde gibi isimler bu dükkanın müşterisiymiş. Farina bu ürün ile ilgili, ‘’İtalya’daki bahar sabahlarını, yağmur sonrası dağ nergislerinin ve portakal çiçeklerinin kokusunu hatırlatacak bir koku buldum” şeklinde değerlendirmiştir. Çok etkileyici bir benzetme olmuş, ne kadar ince fikirli.

Farina’nın ortaya çıkardığı bu koku, parfüm niyetine o dönemde Avrupa’daki Kraliyet Ailelerine ve elit tabakaya satılmıştır. Çok beğenilen bu kokunun fiyatı , o dönemdeki bir kamu çalışanı maaşının yarısına denkti. Şu an çok uygun bunu düşününce….

4711 kolonya 1 | Shuayip.com
Kolonya'nın 5 Faydası Nedir ? 3 | Shuayip.com

Mucizevi Su ”4711 ”

Dünyanın en eski kolonyası ”4711” kolonyasıdır. Hikayesi ise şu şekildedir. 1792 yılında bir rahip, Köln’lü bir bankerin oğlu olan Wilhelm Muelhens’e düğün hediyesi olarak mucizevi su diye adlandırılan hediyesini verir. Hem içecek hem de vücuda sürülecek şekilde olan bu formül, sosyete ve kraliyet ailesi tarafından şarapla birlikte tüketilir . İsminin hikayesi ise şu şekildedir. Napolyon, Köln’ü işgal ettiğinde askerlerine bütün evleri numaralandırmaları talimatı verir. Muelhens’in kapısında ise ”4711”numarası yazılıdır. Bu numara aynı zamanda Coca Cola’dan bile eski olan bir markanın ismi olmuştur.

Türkiye’ye Ne Zaman Geldi?

Bu ferahlatıcı koku Türkiye’ye 2. Abdülhamid döneminde geldi. Ahmet Faruki tarafından 1882 yılında üretilmeye başlanan kolonya ülkemizde de oldukça sevildi ve kısa süre sonra misafirlere gül suyu yerine ikram edilmeye başlandı. Ethem Pertev, Süleyman Ferid ve Eyüp Sabri Tuncer gibi Türkiye’deki dev isimler ise kolonya üretmeye 20.yüzyılda adım attı.

ARTILAR

Alkol bazlı bir temizleyicidir. İçinde bulunan etil alkol ile parfümden kendini ayıran bu koku, hastalıklara neden olan virüs ve bakterilerin temizlenmesi açısından çok güçlü bir temizleyicidir. Özellikle eski dönemlerde burjuva sınıfının gözdesi olan saf ve ferah kokusuyla burjuva sınıfının çok kullanılan bir kokusuydu.

Ferahlatıcı ve serinletici etkisi vardır. En popüleri limon esansı olmak üzere çeşitli esanslardan üretilen bu koku ferahlatıcı ve serinletici etkisiyle hepimizi mest eder. Bayılan bir kişiye hemen kolonya koklatıldığını görmüşsünüzdür. Bunun nedeni içinde bulunan alkol sayesinde ayıltıcı etkisi olmasıdır.

Baş ağrısını gidermeye yardımcıdır. Başı ağrıyan kişiler genelde kolonyaya adeta sarılırlar. Özellikle şakaklara sürüldüğünde gerçekten iyileştirici etkisi vardır. Zaten üretildiği ilk dönemlerde kolonya daha çok tıbbi açıdan kullanılmıştır.

Güzel kokar. Özellikle üretildiği ilk dönemlerde parfüm yerine de kullanılan bu koku o zaman burjuva sınıfının gözdesiydi . Birbirinden çeşitli esansları ve hafif ferah kokusuyla şu anda hepimizin sevdiği bir ürün.

Farklı esanslarla yapılmaktadır. Kolonya‘nın Gül, lavanta, yasemin, mandalina, greyfurt, portakal , yeşil limon, yeşil çay, zeytin , safran çiçeği, Japon gülü gibi birçok çiçek ve meyve kokuları gibi türleri vardır.

Eksiler

Kolonyanın ciltle fazla temasında ortaya çıkabilecek problemler de söz konusudur. Ciltte kaşıntı , tahriş ve kuruluğa sebep olabilir. Yaz günlerinde güneş ile birlikte ciltte alerjik reaksiyona sebep olabilir. Özellikle hassas cilde sahip olanlar dikkat etsin lütfen.

Derecesi Ne Olmalı ?

Uzmanlar özellikle bakteri ve virüslere karşı kolonya kullanımında 80 derece kolonyaların etkili olacağını söylüyorlar . O yüzden kolonya alırken üzerinde yazan dereceye bakın.

eyup e1619857664232 kolonya 2 | Shuayip.com
Eyüp Sabri Tuncer

Önerdiğim Kolonyalar

Rebul Fig Blossom

Rebul Dark Spice

1981 Printemps

Eyüp Sabri Tuncer

Tariş

Duru

Selin

Pereja

Boğaziçi

İnceleme Sonucu

Ferah ve serinletici kokusuyla hepimizin sevdiği bir koku. Şahsen ben, özellikle bu dönemlerde çeşit çeşit esansları kullanıyorum. Şu aralar Japon çiçeği kokusunu çok seviyorum sizin de kullanmanızı öneririm. Bu koku haricinde çeşitli esansları da denemenizi öneririm. Limon, çiçeksi kokular, turunçgil kokuları, anason ve bergamot esansları da önerebileceğim kokular arasında. Üstte önerdiğim markaları inceleyebilirsiniz.

Şu yazıları okumanızı tavsiye ederim.

Sevgili okuyucular, tekrar görüşmek dileğiyle … Sağlıkla kalın…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır