Çocuk ve Bebeklerde Covid-19 Belirtileri: Panik Olmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

İlk olarak 2019 yılında ortaya çıkan korona grip hastalığıyla benzerlik gösteren ve solunum yollarına yerleşen bir virüstür. İnsandan insana kolayca yayılan ve 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen bu hastalığı durdurmak için hem ülkemizde hem de tüm dünyada aşılama çalışmaları devam ediyor. Ancak okulların açılması ve yoğunlaşması ile birlikte yeniden artışa geçen vaka sayıları bizi korkutuyor. Çocuk ve bebekleri de tehdit eden bu hastalık soğuk algınlığı ile karıştırılabiliyor. Ben de bugünkü yazımda sizin için yaşça küçük bireylerde Covid-19 virüsünün nasıl ortaya çıktığını ele almak istedim, böylece panik olmadan önce durumu daha rahat bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

Belirtiler

Yaşça küçük bireylerde kendini nasıl gösterdiğine geçmeden önce bu virüse yakalanıp yakalanmadığınızı daha iyi anlamanız için genel olarak görülen belirtilerden bahsetmek istedim.

Nezle ve grip belirtileri ile benzer durumlar ortaya çıktığı için şimdi size anlatacağım diğer belirtilere bakılması gerekiyor. Bireyde bu belirtilerden en azından iki tanesi yoğun şekilde görülüyorsa harekete geçmeniz gerekiyor olabilir.

Çocuk ve bebeklerde korona
Dikkatli olun

Yüksek Ateş

En önemli belirtilerden biri ateşin yüksek seyretmesi. Bu şekilde diğer hastalıklardan ayrılan Covid virüsü zararlı organizmalar vücudumuza girdiğinde bedenimizin buna tepkisi olarak ortaya çıkıyor. Bedenimiz bu savaş sırasında yorulduğundan ateşimiz çıkıyor.

Öksürük

Mevsimsel gribin en sık görülen belirtilerinden de biri olduğu üzere bu hastalıkta da yoğun olarak öksürük görülüyor. Ateşin yanında seyreden öksürük ve solunum sorunları Covid olduğumuzu ifade ediyor olabilir. Bu öksürüğün krizler şeklinde geldiğinden de bahsetmekte yarar var.

Boğaz Ağrısı

Bademciklerin şişmesi ve yoğun boğaz ağrısı görülmesi de yaygın durumlardan biri. Ancak bu noktada hastalığın ilk çıktığı geçtiğimiz dönemlerde daha çok görülen bu belirtinin biraz azaldığını belirtmekte yarar var. Artık boğaz ağrısı tek başına değil öksürüğün sonrasında görülüyor.

Kas Ağrısı

Bu hastalığı diğer nezle ve griplerden ayıran en önemli konulardan biri de kas ile eklem ağrıları. Virüsü alan kişiler hasta oldukları süreçte ve bazen hastalığın geçmesinin ardından da ciddi şekilde ağrı çekiyorlar. Yorgunluk ve kıpırdayamama hissi de buna eşlik ediyor.

Nefes Darlığı

Bu virüs solunum yollarımızı etkilediği için en önemli belirtilerden biri de nefes darlığı. Hastalığın ciğerlere daha fazla ilerlemesi ile birlikte nefes almakta zorlanma görülebiliyor. Bunun şiddeti hastalığın seyrine bağlı olarak değişiyor diyebiliriz.

Burun Tıkanıklığı

Alerjilerde sıkça görülen bu belirti koronada da görüldüğü için sonbahar ya da evcil hayvan kaynaklı alerjileri Covid ile karıştırmak mümkün oluyor. Bu nedenle eğer burun tıkanıklığı görülüyorsa diğer belirtilerin ne derece olduğuna bakılması gerekiyor.

Tat ve Koku Kaybı

Bu hastalığı diğerlerinden ayıran en büyük fark tat ve koku kaybına neden oluyor olması. Uzunca bir süre devam eden bu durumun farkında vardığınız anda diğer belirtilere dikkat etmeksizin test yaptırmayı ya da uzman bir doktora başvurmayı tercih etmelisiniz.

2900799 1920x1080 çocuk 1 | Shuayip.com
Dikkatli Olun

Çocuk ve Bebeklerde Kendini Nasıl Gösteriyor?

Geçen yıl okulların kapanması ve derslerin online şekilde devam etmesinin ardından aşılama çalışmaları sonuç verdiğinde yüz yüze eğitim geçilmesi kararı alındı. Yaklaşık yirmi gün önce dersler başladı ve çocuklar okula gitmeye başladı. Ancak bunun ardından vakalardaki artış oranı da hızla arttı.

Bu nedenle şu anda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalar doğrultusunda da anladığımız üzere bazı belirtiler varsa çocuğunuzu okula göndermemeniz gerekiyor.

Çocuğunuzun daha önce sinir sistemi hastalığı, kalıtsal hastalık, astım ya da şeker hastalığı geçirmesi halinde yukarıda bahsettiğimiz belirtileri yoğun şekilde yaşama ihtimali daha yüksek diyebiliriz.

Belirtilerin birini ya da birkaçını görürseniz en azından iki üç gün çocuğunuzun evde kalmasını sağlamalısınız. Çünkü yaşta küçük bireylerde semptomlar daha az görülüyor.

Bebeklerin durumuna baktığımızda ise yine onlarda da semptomların hafif şekilde görüldüğünü söylemek mümkün. Görülen belirtiler arasında en yaygın olanları emme sorunu, uykusuzluk, halsizlik, sinirlilik, kusma, iştah kaybı ve ishal.

Mutasyonlu Virüs

Günümüzde mutasyon sayısının ciddi anlamda arttığını biliyoruz. Bu durumda belirti olarak baş dönmesi, cilt döküntüsü, el ve ayaklarda uyuşma, mide bulantısı da görüldüğünü ifade edebiliriz.

İlginizi Çekebilir:

Başarıyı Arttırma Yöntemleri: 5 Adımda Çocukların Ders Notunu Yükseltin!

Zencefil Covid-19’a Karşı Etkili mi?

Pandemi Sonrası Endişeleri

Sonbahar Alerjisinden Kurtulabilirsiniz: 3 Aşamada Saman Nezlesine Son!

Evcil Hayvan Alerjisi Olanlar İçin 10 Pratik İpucu

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır