Kedi Irkları: Scottish Fold Hakkında Bilinmesi Gereken 7 Madde!

Scottish Fold cinsi kedilerin en ayırt edici özelliği, öne ve aşağı doğru kıvrılan küçük kulaklarıdır. Bu kulaklar onlara hem sevimli hem de hırçın bir görünüm verir. İyi huylu, özenli, özverili ve aynı zamanda talepkar olmayan bir kedi cinsidir. Dolayısıyla evde bakmak veya sahiplenmek için mükemmel bir evcil hayvandır. 

Bu sevimli kedi cinsi, Amerikan Shorthair ile British Shorthair‘in bir karışımı olarak ortaya çıkmıştır. Görünüm itibariyle British Shorthair’e; mizaç özellikleriyle ise daha çok American Shorthair’e benzemektedir.

Scottish Fold - shuayip.com
Scottish Fold – shuayip.com

Genel Bakış

Ağırlık: 2,5 ila 5 kg

Uzunluk: 25 ila 75 cm (kafadan kuyruğa)

Tüy – Kürk: Kısa (uzun tüylü bir çeşidi de vardır)

Tüy rengi: Tekir, bağa ve patiska desenleriyle birlikte birçok renk

Göz rengi: Yeşil, mavi – yeşil ve altın

Ortalama yaşam süresi: 11 ila 15 yıl

Scottish Fold’un Özellikleri

Sevgi DüzeyiYüksek
SamimiyetOrta
Çocuk DostuYüksek
Hayvan dostuYüksek
Egzersiz İhtiyaçlarıOrta
OyunculukOrta
Enerji seviyesiOrta
ZekaYüksek
Ses çıkarma – MiyavlamaDüşük
Tüy dökme miktarıOrta
Scottish Fold - shuayip.com
Scottish Fold – shuayip.com

Scottish Fold’un Tarihi

İlk Scottish Fold, Susie adında bir ahır kedisidir. 1961’de İskoçya’nın Perthshire kentinde bir çiftlikte keşfedilmiştir. Katlanmış kulaklar için doğal bir mutasyona sahip olan Susie, bu özelliğini yavrularının yarısına vermiştir. Komşu çiftçi William Ross, bir genetikçiye danışarak yavruları yetiştirmeye başlamıştır. Susie, ne yazık ki, bir araba çarpması sonucu ölmüştür. Ancak kızı Snooks, Susie’nin çizgisini sürdürmeye devam etmiştir.

Scottish Fold kedi yavruları kıvrık kulaklarla doğmazlar. Geni taşıyan yavru kedilerin kulakları, kulağın tabanına yakın dış kenarından başlayarak genellikle 21. gün civarında kıvrılmaya başlar. Kıvrım geni, kedinin vücudunda kıkırdak ve kemik gelişimini etkileyen eksik bir otozomal dominant gendir. Cinsiyete bağlı değildir.

Genin iki kopyasına sahip olan bir kedinin homozigot olduğu söylenir. Kıvrık kulak üreten genin iki kopyasına sahip olan kediler, genç yaşta, artrit de dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına sahip olabilir. Bu kediler etik kaygılar nedeniyle genellikle yetiştirilmemektedir.

Genin bir kopyasına sahip olan kedilere ise heterozigot adı verilir. Bunlar kıvrık kulak özelliğini gösterir. Artrit geliştirebilirler, ancak genellikle bu daha ileri yaşlarda gerçekleşir. Bu kedilerin iyi bir yaşam kalitesine sahip olup olmadığı ya da acıya ve sakatlığa eğilimli olup olmadıkları konusu hala tartışmalıdır.

Kıvrık kulaklı bu kediler, hiçbirinin genin iki kopyasını almamasını sağlamak için katlanmış kulak özelliği göstermeyen kedilerle yetiştirilir. Düz kulakları olan bir Scottish Fold, heterozigot bir Scottish yetiştirmek yerine, bu kedileri bir British ile çiftleştirmek en iyisidir. Endişe edilen konu, düz kulakları olan Scottish’lerin, kıvrık kulak genine sahip olabileceği ancak bunu belli etmeyeceğidir.

Bu gene sahip olan tüm kedilerde osteokondrodisplazi olduğu için ağrı ve acı çekebileceğinden pek çok veteriner Scottish kedilerin üretilmesine karşı çıkar. Yetiştiriciliğin devam ettiği ülkelerde tartışmalar hala devam etmektedir.

Cins, Birleşik Krallık’taki Cat Fancy (GCCF) Yönetim Konseyi’ne kayıtlıyken, kedilerin sağlığıyla ilgili etik kaygılar nedeniyle söz konusu kayıt 1971’de geri çekilmiştir. Bununla birlikte, üreme Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde devam etmiştir. Söz konusu kedi cinsi, American Cat Fanciers Association (ACFA) , Cat Fancier’s Association (CFA) ve The International Cat Association (TİKA) tarafından kabul görmektedir.

Scottish Fold’lar için pek çok dernek kurulmuştur. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Scottish Fold Meraklıları
  • Uluslararası Scottish Fold Derneği (CFA-Affiliated Club)
Scottish Fold - shuayip.com
Scottish Fold – shuayip.com

Scottish Fold Bakımı

Scottish Fold bakımı nasıl olur? Scottish, yoğun tüylere sahip olan bir kedi cinsidir. Kısa tüylü olanlar haftada bir kez; uzun tüylü olanlar ise haftada iki kez fırçalanarak düzenli olarak taranmalıdır. Böylelikle kedilerin kürkünde tüy yumağı oluşumunu önlenebilir. Bu cins kedilerin tırnakları birkaç haftada bir kesilmeli ve kedilerin kullanması için bir tırmalama tahtası alınmalıdır. Kedilerin dişleri en az haftada bir kez fırçalanmalı ve diş hijyeni sağlanmalıdır. 

Kedilerin kulaklarına özellikle dikkat edilmeli ve herhangi bir tahriş, akar veya enfeksiyon belirtisi olup olmadığı her hafta kontrol edilmelidir. Kedilerin bir kum kabına erişimi rahat olmalıdır. Kum kabı her zaman temiz tutulmalıdır. Scottish Fold kedilerinin aktiflik seviyesi ortadır. İnsanlarının etrafında olmayı ve dikkat çekmeyi severler. Kedinizle oynarken teaser oyuncaklar kullanın. Ayrıca onu oyun oynamak için eğitebilirsiniz. 

Tırmanması ve keşfetmesi için ona bir kedi ağacı alın. Kedinin sokağa salınması önerilmez. Dolayısıyla kapalı ortamda, güvende kalması her zaman daha iyidir. Zira bu sayede, enfeksiyonların, kavgaların, yırtıcı saldırıların ve kazaların oluşma riski en aza indirilebilir. Bakımı kolay olan bu cins, sessiz ve sakin özellikleri ile bilinir. 

Genellikle kedi dostu köpekler ve diğer kedilerle iyi geçinir; çok evcil hayvanlı evlere iyi uyum sağlayabilir. Ayrıca ona kaba davranmayan ve kucağa alıp oyun oynamaya zorlayıp, çekiştirmeyen çocuklarla da iyi geçinebilir.

Scottish Fold - shuayip.com
Scottish Fold – shuayip.com

Yaygın Sağlık Sorunları

Scottish Fold için en büyük sağlık sorunu, sahip olduğu kıvrım genidir. Bu gen nedeniyle kıkırdak ve kemik gelişimini etkileyen osteokondrodisplazi adı verilen dejeneratif bir eklem hastalığına yakalanma riskleri yüksektir. Dolayısıyla bir Scottish Fold sahiplenmeyi düşünüyorsanız birkaç noktada dikkatli olmanızda fayda var.

Kedinin osteokondrodisplazi hastalığına yakalanıp yakalanmadığını anlayabilmek için kuyruğunun ve bacak eklemlerinin sert olup olmadığına veya bacaklarda ve ayaklarda herhangi bir hareket sorunu olup olmadığına dikkat edin. Bu hastalığa rağmen Scottish Fold cinsi kedileri iyi bir yaşam süresine sahiptir.

Tabii, tüm aşılarını yaptırmalı, önleyici veteriner tedavilerini ve kontrolleri sağlamalısınız. Kısacası ona iyi bakmalısınız. Osteokondrodisplazinin yanı sıra, bu cinsin meyilli olduğu başlıca sağlık sorunları şöyledir:

  • Polikistik böbrek yetmezliği (PKD) (Böbreklerde sıvı ceplerinin oluşmasına neden olan kalıtsal, doğuştan bir problem)
  • Kardiyomiyopati (Kalp hastalığı)

Beslenme

Scottish kedilerinin beslenme şekli, herhangi bir evcil kediyle aynıdır. Yaş ve kuru mama veya bir kombinasyon içeren mamalarla beslenebilirler. Bazı insanlar kedileri için tahıl içermeyen mamaları tercih etmektedirler. Kedinizin ihtiyaçları ömrü boyunca değişecektir ve beslenme önerileri için mutlaka veterinerine danışılmalıdır. Bununla birlikte obezite bir kedinin ömrünü kısaltabilecek bir hastalıktır. Dolayısıyla obezite riskine karşı temkinli olmaya çalışın.

Scottish Fold - shuayip.com
Scottish Fold – shuayip.com

Olumlu özellikleri

  • Benzersiz görünüme sahip, tatlı huylu kedilerdir.
  • Çoğu sadık ve özgüvenlidir.
  • Diğer kedi veya köpeklerle ve de yaşça daha büyük olan çocuklarla anlaşırlar.

Olumsuz özellikleri

  • Kıvrık kulaklı tüm Scottish kedileri, kıkırdak ve kemik hastalığı için yüksek risk altındadır.
  • Yoğun kürkü nedeniyle, diğer ırklara göre daha fazla bakım gerektirir.
  • Bazen diğer kedi türlerinden daha fazla ilgiye ihtiyaçları olabilir.

Sonuç

Scottish Fold cinsi kediler, dünya üzerindeki en sevimli kedilerden biridir. Bir Scottish sahiplenme gibi bir düşünceniz varsa, onun hastalık riski taşıyıp taşımadığını kontrol etmenizde fayda var. Sevimli bir Scottish cinsi kediniz varsa, onunla ilişkinize ve yaşadığınız zorluklara dair deneyimlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!

İlginizi çekebilir:

Kedi Irkları: American Shorthair! 8 Başlıkta Tüm Detaylar

Kedi Irkları: British Shorthair Özellikleri! 8 Başlıkta Her Şey

Kedi Aşı Fiyatları 2021: Tüm Detaylarıyla Birlikte!

Dişi ve Erkek Kedi İsimleri: 7 Kategoride En Sevimli İsimler!

Tüysüz Kedi Cinsleri: 7 Farklı Tüysüz Kedi ve Özellikleri

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır