D Vitamini Nedir?
D vitamini; kemik sağlığı ve düzgün çalışan bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Kemiklerin hammaddesi kalsiyumun sadece bu madde ile birlikte emilebilmesi onun önemini bize hatırlatır. Güneş ışınlarının cilde teması sonucunda sentezlenir.
D Vitamini Nasıl Alınır?
Birincil yol; güneş ışınlarının çıplak cildinize temas etmesiyle gerçekleşir. Her ne kadar çok bölgenize güneş ışığı temas ederse o kadar doğru orantılı olarak üretimi artar. En iyi yöntem ise güneş ışığının dik düştüğü öğlen vakitlerinde güneşlenmektir. Unutmayın güneş kremleri üretimi engeller. Kapalı giyim tarzı, vardiyalı çalışma saatleri gibi birçok nedenler yeterince güneşlenememeye ve bunun sonucunda D vitamini eksikliği yaşanmasına neden olur, eğer sizde yeterince güneşlenemiyorsanız takviye kullanabilirsiniz.
Vücutta yağ olarak depolanabilir, bu yüzden güneş görmediğiniz kış günlerinde vücut depolarından kullanabilir. 1 günlük güneşlenme 8 günlük ihtiyacınızı karşılayabilir.
Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadar?
Günlük alınması gereken minimum miktar;
- 1 yaşa kadar bebekler için 400 ünite
- 1-65 yaş arası 600 ünite
- 65 yaş üzeri kişilerde 800 ünite
Yaşlı kişiler; zamanlarının çoğunu kapalı alanlarda geçirirler, ayrıca vücutlarında daha az güneş reseptörleri bulunduğundan dolayı emilimleri azalabilir. Bu gibi sebeplerden yaşlı kişiler genellikle D vitamini eksikliği yaşarlar ve bunun sonucunda yaşlılarda sıkça kemik sağlığıyla ilgili problemler ortaya çıkar.
Eksikliği çocuklarda raşitizm, yaşlılarda kemik erimesi gibi kemik hastalıkları ve bazı kanser çeşitlerine sebep olmaktadır. Eğer güneşten yeterince alamıyorsanız, takviyeleri kullanabilirsiniz.
D Vitamininin Faydaları Nelerdir?
Kanser: Kalsiyum ile birlikte alındığında bazı kanser çeşitlerini önlemektedir.
Beyin Sağlığı: Zihin ve ruh sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Genetik Bozukluklar: Vücutta kullanılan fosfor elementinin emilimini engelleyen kalıtsal bir sorunun ortadan kaldırılmasını sağlar.
Multipl Skleroz: Düzenli ve yeterli alındığı hallerde multipl skleroz hastalığı riskini azalttığı görülmüştür.
Osteomalazi: Kemik yumuşaması, kemik ağrısı, kas zayıflaması gibi sağlık problemlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Osteoporoz (Kemik erimesi): Yeterli ve düzenli alımı özellikle yaşlılarda görülen kemik erimesini durdurur.
Sedef Hastalığı: Güneşlenmenin sedef hastalığını azalttığı bilinen bir gerçek. Bu etkiye bahsi geçen maddenin sebep olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca sedef hastalığının ortaya çıkmasının, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmaması ile bir bağlantısı olduğu araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır. Bağışıklık sistemini düzenleyen bu madde diğer birçok hastalık gibi sedef hastalığını da hafifletmektedir.
Bağışıklık Sistemi: Bizi türlü hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemimizin en fazla ihtiyaç duyduğu maddedir. Özellikle geçirmekte olduğumuz Covid-19 (Korona) pandemisi günlerinde sağlığımız için en fazla ihtiyaç duyacağımız şey bağışıklık sistemimizin kuvvetli olmasıdır.
Raşitizm: Çocuklarda görülen bu hastalık, kemiklerin yumuşamasına ve eğilmesine neden olmaktadır. Bu madde ise hastalığı direkt olarak tedavi etmeye yarar.
D Vitamini Kaynakları Nelerdir?
Başlıca kaynak güneş ışığıdır. Vücutta yeterli miktarda üretilebilmesi için güneş ışığının doğrudan cilde teması gereklidir. Bu nedenle her gün eller, kollar ve yüz açık olacak şekilde güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğlen saatlerinde 20-30 dakika güneşlenmeniz gereklidir. Bu sırada güneş kremi/spreyi/yağı kullanmayın. Besinlerden de almak mümkündür ancak besinlerde az miktarda bulunduğu için tek başına yeterli olmaz. Eğer bu iki kaynaktan da bu maddeyi alamıyorsak o zaman doktorumuza danışarak takviye kullanabiliriz.
D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?
- Ten rengi açık olan insanlar
- Kapalı alanlarda çalışan insanlar
- Yaşlı insanlar
- Yeme bozukluğu olan kişiler
- Faktörü yüksek güneş spreylerini/yağlarını kullanan kişiler
- Kapalı giyim tarzı olan kişiler
- Hamile ve emziren anneler
- Böbrek rahatsızlığına sahip olanlar
- Karaciğer rahatsızlıklarına sahip olanlar
D Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?
Fazlalığında: Mide bulantısı, istifra etme, iştah kaybı, kabızlık, halsizlik, zihin bulanıklığı, konfüzyon, kalp ritim problemleri, kireçlenme, böbrek taşı oluşumu ve hiperkalsemiye neden olabilir.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Eksikliğinde: Kemik ağrıları, zayıflık hissi, yorgunluk, saç dökülmesi, baş ağrısı, psikolojik problemler, uykusuzluk, kilo verememe, üşüme gibi belirtiler gösterebilir. Ayrıca eksikliğinde raşitizm, kemik erimesi ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak sayısız hastalıkların ortaya çıkması söz konusu olabilir.
İlginizi çekebilir:
B12 Vitamini Nedir? B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Karnitin Metabolizma Sağlığını Nasıl İyileştirir? 4 Başlıkta İnceledik!
Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi için Bu 10 Maddeyi Uygulayın!
Demir Eksikliği Nasıl Giderilir? 4 Pratik Öneri ile Sağlığınıza Kavuşun!