Eylül Ayı için Beslenme Önerileri

Eylül ayı bedenimizin kışa hazırlık yaptığı bir dönemin başlangıcını simgeler. Önümüzdeki soğuk aylar için hazırlık yaparken grip gibi hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmemiz büyük önem taşır. Tabi ki mevsimin değişmesi ile birlikte tüketmemiz gereken yiyecekler de değiştiği için kendimize yeni bir beslenme yapmamız gerekir.

Ben de bugünkü yazımda sizin için Eylül ayına uygun yiyecekleri derlemek istedim. Sonbaharın başlaması ile okulların açıldığını, tatile gidenlerin evine döndüğünü ve hayatın biraz daha yoğunlaştığını da hesaba katacak olursak kendimizi korumamızın ne kadar önemli olduğunu da anlayabiliriz.

Siz de kendinizi hastalıklara karşı korumak, bedeninizi kışa hazırlamak, yazın aldığınız kilolardan kurtulup sağlıklı düzene dönmek istiyorsanız önerdiğim alternatiflere göz atabilir, kişisel bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz.

Eylül ayında nasıl beslenmeliyiz?
Sonbahara Hazır Olun

Eylül Ayına Özgü Yiyecekler

Bu dönemde ne yiyip içmeniz gerektiği ile ilgili öneriler vermeden önce isterseniz gelin mevsime özgü yiyeceklere bir bakalım. Bu ayda artık önce karpuz ve sonra da kavunun azalıp biteceğini söyleyerek işe başlayabiliriz.

Yağlı tohumlar yeni ortaya çıktığı için susam gibi yiyecekleri sıkça tüketmek için uygun bir dönemdir. Yeşil bitkiler açısından ise lahana gibi sıkı dokulu olanların daha fazla görüleceği zamanın geldiğini söylemek mümkün.

Biber ve domates salçasını evde kendisi yapanlar halen bu işe başlayabilirler. Mantar sevenler evine bolca kültür mantarı alarak protein ihtiyaçlarını bitkisel kaynaklardan sağlayabilirler. Fındık yeni çıktığı için yine evinize ilk almanız gerekenlerden biri de bu olabilir.

Üzümün en bereketli zamanının geldiğini de söylemek gerekir. Antioksidan kaynağı bu yiyeceği sıkça tüketmelisiniz ancak bu meyve kan şekerini hızlı bir şekilde yükselttiği için abartıya kaçmamanızda yarar var.

Ceviz de bu dönemde bollaşacağı için fiyatı düştüğünde evinize stok yapabilir, salatalarınızda, keklerinizde bolca kullanabilirsiniz. Ayrıca bu ayda çıkan kızılcığı da unutmamalıyız. Kızılcık tüketiminizi arttırmanızın da zamanı geldi.

Kısaca bu döneme en uygun sebze ve meyvelere göz atacak olursak şöyle bir liste yapabiliriz: mantar, kabak, barbunya, mısır, patlıcan, biber, biberiye, domates, salatalık, soğan, kırmızı biber, havuç, fasulye, börülce, bamya, fesleğen, pazı, incir, üzüm, şeftali, mürdüm eriği, kızılcık.

Besin Değerlerine Göre Öneriler

Bu dönemde kendinizi hastalıklardan korumak için ekstra bir çaba göstermeniz gerektiğinden bahsettik. Ayrıca mevsime uygun sebze ve meyvelerden bahsettik. Peki ama bunlardan hangilerinin bağışıklık sisteminizi daha fazla güçlendirdiğini biliyor musunuz? Şimdi de besin değeri en yüksek sebze ve meyvelere bir göz atalım.

Mürdüm Eriği

Bu dönemde en lezzetli halini alan mürdüm eriği içerdiği zengin antioksidanlar sayesinde hücreleri serbest radikallerden korur. C vitamini içerdiği için sizi hastalıklardan koruyacak en iyi besinlerden biridir. A, K ve B vitaminleri de içerdiğinden sağlık açısından çok faydalıdır.

Mürdüm eriğini ara öğünlerde tüketebilir, kurutup kışa hazırlık yapabilir, yulaf kaselerine, smoothie tariflerine ekleyebilir, farklı lezzetleri seviyorsanız salatanıza ekleyebilir ya da kahvaltıda tarçınlı yoğurtla birlikte yiyebilirsiniz.

murdum eriginin faydalarini ogrenince cok sasiracaksiniz h1562235769 0a7a43 eylül 1 | Shuayip.com
Mürdüm Eriği

Kızılcık

İçerdiği A, C, E ve K vitaminleri ile sağlığımız açısından çok önemli olan kızılcık aynı zamanda bizim için hayati önem taşıyan tiamin, riboflavin, piridoksin gibi bileşenlerden oluşur. Yüksek seviyede sodyum ve potasyum barındırır. İçerisinde bolca mineral bulunur.

Bu yiyeceği düzenli olarak tüketenlerin daha az enfeksiyon riski taşıdığı bilinmektedir. Kızılcığın suyunu sıkabilir, smoothie tariflerinizde kullanabilir ya da kurabiyenin içine koyabilirsiniz.

Ceviz

Ceviz içerisindeki yüksek miktarda mineral, magnezyum ve selenyum ile sizi uzun süre tok tutar. Günde üç ila dört adet tüketirseniz kilo vermenize büyük bir katkı sağlayacağından emin olabilirsiniz. Ara öğünlerde ya da tek başına yemeyi tercih etmeyenlerin keklerine, tuzlu tariflerine ya da salatalarına eklemesi mümkündür.

Mantar

Vegan ve vejeteryanların bitkisel protein kaynağı olarak da sıkça tercih ettiği mantar kilo vermeye de yardımcıdır. Yüzde doksanı sudan oluştuğu için sizi tok tutar ama aynı zamanda da karnınızı şişirmez. Potasyum, magnezyum ve bakır içerdiği için vücudun dokularını hem korur hem de onarır. Tek başına ızgara yapıp da tüketebilirsiniz yumurtalarınızın ya da yemeklerinizin içine ekleyerek de.

5ed25288d265a21cc4583462 eylül 2 | Shuayip.com
Mantar

Fındık

Son olarak bu dönemde yeni mahsulü çıkan fındığı ele alacağız. Fındık bizi hastalıklardan korumasının yanı sıra mutluluk hormonu salgılamamız açısından da yardımcı olduğundan bu dönemde düzenli tüketilmesinde yarar var. Fındığın bahar yorgunluğuna da iyi geldiği düşünülmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır