Farkındalık Nedir? Farkındalıklı Yaşayarak İklim Değişikliğini Önleyebilir Miyiz?

Son dönemde çok daha fazla karşımıza çıkan “farkındalık kavramı” aslında tarihsel olarak uzunca bir süredir hayatımızın içinde. Bu konuda yapılan felsefi çalışmalar ve yazılan yazılar bu terimin geçmişinin ne kadar köklü olduğunu gösteriyor. Ancak geçtiğimiz günlerde ülkemizde giderek artan orman yangınları ve tüm dünyada iklim değişikliğinin yarattığı sorunlar farkındalıklı yaşamanın önemini bize yeniden hatırlatmış oldu.

Bu yüzden ben de bugünkü yazımda küçük adımlar atarak nasıl hem kendimize hem de yaşadığımız dünyaya katkı sağlayabileceğimiz konusunu ele almak istedim. Küçük bir adımla bütün insanlara nasıl yararlı olacağınızı merak ediyor olabilirsiniz ama vereceğim küçük ipuçlarını uygulayarak hem atıksız hayatın mümkün olduğunu görecek hem de attığınız bu adımların mutluluğu ile kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Farkındalık iklim değişikliğinin önüne geçmede bize yardımcı olabilir.
Doğaya Duyarlı Olalım

Kelime Anlamı ile Farkındalık Nedir?

Kısaca farkındalık ve farkındalıklı yaşam kavramlarına baktığımızda bu terimin şimdiki ana odaklanmak, anda hem kendimizi hem de etrafımızda olan biteni gözlemlemek ve olumsuz duygu ile düşüncelerimizi bir kenara bırakıp yapılması gerekenlerle ilgili harekete geçmek gibi anlamları olduğunu görüyoruz.

Farkındalığın öğrenilen bir beceri olduğunu da söylemekte yarar var. Yani eğer hayatınızda atacağınız küçük adımlarla günümüzde yaşanan sorunların biraz olsun önüne geçmede bir faydanız olup olmayacağını düşünüyorsanız merak etmeyin hiç geç kalmadınız.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ilgili yazılara da göz atabilirsiniz.

bushfires destroy properties in the twonship of hillville news photo 1578136864 farkındalık 2 | Shuayip.com
Dünyamıza Sahip Çıkalım

İki Aşamada Hayatınızı ve Davranışlarınızı Değiştirin

Farkındalıklı yaşamak istiyorsanız eğer öncelikle atacağınız ilk adım kendinizle ilgili olacak. Bu süreçte kendinize odaklanabilir ve kendinizi gözlemleyebilirsiniz. Sonrasında ikinci aşamada ise hayatınızda düşünmeden attığınız adımlara bakmalısınız. Böylece günlük rutininizde neler yaptığınızı ve neleri değiştirmeniz gerektiğini kolayca fark edebilirsiniz.

Uygulayabileceğiniz Kolay Püf Noktalar

İlk Aşama: Kendinizden Başlayın!

1. Şu an kendinizi nasıl hissettiğinizden çok nasıl hissetmek istiyorsanız ona odaklanın.

2. Olumlu düşünün ve bu düşünme biçimini hayat tarzınız haline getirin.

3. Anı düşünün ve sadece bu anda nefes aldığınız için bile mutlu hissetmeye çalışın.

İkinci Aşama: Etrafınıza Karşı da Duyarlı Olun!

1. Atıksız yani fazla çöp üretmeden yaşamak için sadeleşmeye odaklanın. Gerekli olmayan şeyleri almayın, evinizde kullanmadığınız eşyaları ihtiyacı olanlara verin, doğayı kirletecek malzemeleri olabildiğince almayın ve çöplerinizi geri dönüştürmek için ayırarak atın.

2. Mümkün olduğunca hayvan deneyleri yapmayan markalardan alışveriş yapmaya çalışın. Böylece hayvan deneyi yaparak doğaya zarar veren markaları desteklememiş olursunuz.

3. Elinizden geldiğince doğal varlıkları koruyan TEMA gibi vakıflara destek olun.

4. Bu tür konularda yapacağınız küçük araştırmalarla bir sürü kaynağa ulaşabilir, doğal döngülerin nasıl işlediğini anlayabilir ve dünyayı daha yaşanılabilir bir hale getirmek için bireysel olarak atabileceğiniz adımların da farkına varabilirsiniz.

5. Ayrıca tek kullanımlık plastik tüketiminizi ve zehirli gaz salınımını azaltabilir, doğa dostu ürünleri kullanmaya başlayabilirsiniz.

dogalgaz tasarrufu2 farkındalık 3 | Shuayip.com
Atıksız Yaşam Hareketine Katılın

Sonuç ve Kişisel Değerlendirme

Belki de farkındalıklı yaşam deyince pek çok kişinin aklına kişisel gelişimle ilgili konular geliyor olabilir. Ancak farkındalıklı yaşamın günlük hayatta attığımız belki de bütün adımlarla doğrudan ilgisi olduğunu unutmamalıyız. Attığımız bu adımların içine çevre ve doğayı korumak da dahil. Bu yüzden farkındalık ile iklim krizi ya da değişikliği arasında ciddi bir bağlantı olduğunu görmek o kadar da zor değil.

Kendi bireysel dünyamızdaki problemlerle uğraşırken genelde çevreyi korumak ve iklim değişikliği gibi konulara daha duyarsız kalabiliyoruz. Bu tür sorunların farkına varmamız için büyük felaketler olması gerekebiliyor. Sonrasında durumun ciddiyetini anladığımız için elimizden geleni yapmaya çalışıyor ama bir süre sonra yeniden kendi hayatımızın koşturmacasına dalıyoruz. Bu da benzer problemlerin yeniden ortaya çıkmasına hatta durumun giderek kötüleşmesine neden olabiliyor. İşte tam da bu yüzden farkındalık kavramını hayatımıza dahil etmemiz oldukça önemli.

Farkındalıklı yaşamak istiyorsak işe öncelikle kendimizden başlamalıyız. Atacağımız küçük adımlarla hayatımızda olumlu değişiklikler yapabiliriz. Sonrasında ise dünyaya katkı sağlamak için yaşam tarzımızda ve gündelik alışkanlıklarımızda yapacağımız ayarlamalar ile tüm yaşantımızda farkındalıklı bir birey olabiliriz. Çevreye duyarlı bir birey olmak için içinde bulunduğumuz dünyaya zarar vermeden ya da olabildiğince az zarar vererek hayatımıza devam etmemiz gerekiyor.

Orman yangınları, su ya da yiyecek kıtlığı gibi iklim değişikliğinin neden olduğu doğal afetlerin önüne geçmek istiyorsak kendi hayatımızda ve alışkanlıklarımızda bir takım değişiklikler yapmak zorundayız. Ne kadar çabuk harekete geçersek hem bizim hem de dünyadaki diğer herkes için o kadar iyi olacağını aklımızdan çıkartmayalım.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır