Bilinmeyen Yönleriyle Grip Aşısı: Sık Sorulan 5 Soru ve Cevapları

Korona döneminde grip aşısının önemi de arttı. Pandemi sürecinde pek çok kişinin aklında bu aşıyı yaptırıp yaptırmama konusunda soru işaretleri var çünkü uygulama bilinmeyen yönleriyle yeterince iyi tanınmıyor. Ama Covid-19 aşılama çalışmalarının giderek hız kazandığı bu günlerde hiçbirimiz hasta olmak istemiyoruz. Özellikle de yaşlıların bu konuda daha hassas olması gerekiyor. Gençler ve çocuklarda nezle ya da soğuk algınlığı hafif ilaçlarla geçiştirilebilse de yaşça büyük bireylerde durum daha farklı. Hal böyle olunca kafa karışıklığımız giderek artıyor diyebiliriz. Bugünkü yazımda sizin için bu aşıyı tüm bilinmeyen yönleriyle ele aldım. Herkesin sıkça sorduğu soruların cevaplarını derledim. Grip aşısı yaptırmadan önce mutlaka bu yazıya göz atın.

Cevaplarını Aradığımız Soru Başlıklarından Bazıları:

  • Bu aşı Covid-19’a karşı da koruma sağlar mı?
  • Bu aşılar ne zaman yaptırılmalıdır?
  • Uzmanlar bu konuda ne düşünüyor?
  • Kimler bu aşıyı olamaz?
  • Havaların soğuması ile hasta olma riskimiz arttı mı?

*Sizin de aklınızdan bunun gibi sorular varsa birazdan bütün şüphelerinizi giderecek cevaplar alacaksınız.

Grip aşısının bilinmeyen yönleri
Sıkça Sorulan Sorular

Grip Aşısının Bilinmeyen Yönleri

Okullar açıldı, yaz tatiline çıkanlar şehirlere çoktan akın etmeye başladı, ayrıca havalar da soğuyor… Bunun gibi etkenlerden dolayı salgın hız kazanmaya devam ediyor. Her ne kadar aşılama çalışmaları ile sorunun biraz da olsa önüne geçilmiş olsa da uzmanlar önümüzdeki kış döneminde bizi tam olarak neler beklediği konusundan emin olamıyor.

Yaşça büyük bireylerde ölümcül sonuçlar doğrulabilecek kadar tehlikeli hastalıklardan birinin yani gribin mevsimi de açıldı. Bu da aklımıza korona aşısının yanında grip için de aşı olmamız gerekiyor mu gibi soru işaretlerini getirmeye başladı. Sadece korona aşısı olmanın yetmeyeceğiniz ifade eden uzmanlar kronik rahatsızlığı olan kişilerin grip aşısı olması gerektiğini söylüyor.

Yaşlıların sadece korona değil zatürre ya da grip virüsü alması durumunda da hayatları tehlikeye girebiliyor. Aynı zamanda hassas bünyeli kişilerde de durum benzer şekilde gelişiyor. Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada aşının fiyatının 117 lira olarak belirlendiği ifade edildi. Gebelerin de yaptırmasında bir sakınca olmayan bu aşıyı korona aşısı olanlar da yaptırabiliyor.

Hastanelerin yoğun bakımlarındaki hasta sayısındaki artışın hızlandığı bu dönemde virüs kapma ihtimalinin de arttığını söyleyen uzmanlar 65 yaş üzeri vatandaşların, kronik hastalığı olanların ve huzur evinde kalanların reçete ile aşıyı ücretsiz olabileceğini ifade ediyor.

Korona aşısı olan kişiler istediği zaman bu aşıyı da olabiliyor ancak bu noktada hangi korona aşısını olduğunuz önemli. Çin aşısı olanların iki gün beklemesi gerekiyor. Biontech olanlar ise beklemiyor. Ancak ne yazık ki bu aşının da diğer aşılar gibi yüzde yüz koruyuculuğu olduğu düşünülmüyor.

covid 19 asi gC3w cover bilinmeyen 1 | Shuayip.com
Sıkça Sorulan Sorular

Sorular ve Cevapları

Bu aşı Covid-19’a karşı da koruma sağlıyor mu?

Bu aşının zatürre ve gribe karşı koruyuculuğu olduğunu ifade eden uzmanlar koronaya karşı bir etkisi olmadığını söylüyor. Yani iki aşıyı birlikte değerlendirmeyin.

Ne zaman yapılmalı?

Kış mevsiminde işlerin biraz daha kötüleşeceğinin altını çizen doktorlar bu aşıyı yaptırmak için Eylül, Ekim ve Kasım aylarının oldukça uygun olduğunu ifade ediyor. Yani böyle bir düşünceniz varsa beklemenize gerek yok.

Kimlere yapılmaz?

Bu aşının yapılmaması gereken kişiler olduğunu da belirtmekte fayda var. Alerjik reaksiyon geliştirmiş ya da geliştirme ihtimali olan çocuklara bu aşı yapılmamalı. Yüksek ateşli bir enfeksiyonu olanlar ya da korona hastası olanların iyileşmesi beklenmeli. Kemoterapi ve radyoterapi alanlarda da aşının yapılması uygun değil.

Havaların soğuması korona riskini arttırır mı?

Grip aşısının koronaya karşı koruyuculuğu bulunmadığını söyleyen uzmanlar Ağustos sonrasında Covid-19 hastalarının daha fazla arttığını ifade ediyor. Havanın soğuması nedeniyle evlerine ve kapalı ortamlara çekildiğinden bulaşıcılık oranı da yükseliyor. Bu durumda da zatürre ve soğuk algınlığı hastaları da arttığı için benzer belirtiler gösteren korona vakaları ile ilgili karışıklıklar yaşanabilir. O yüzden uzmanlar bu aşının mutlaka yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Aşı Uygulaması

6 hafta ile 8 yaş arası çocuklar: 4 hafta arayla 2 doz aşı olur.

8 yaş üzeri bütün bireyler: Yılda 1 kere aşı olur.

İlginizi Çekebilir:

Okulda Başarıyı Arttırma Yöntemleri: 5 Adımda Çocukların Ders Notunu Yükseltin!

Çocuk ve Bebeklerde Covid-19 Belirtileri: Panik Olmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Yoga Öğretisine Göre 3 Adımda Sağlıklı Beslenme

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır