Huzursuz bacak sendromu hem çocukların hem de yetişkinlerin yaşadığı problemlerden biridir. Stres ve kaygının neden olduğu bu durum travma sonrası bozukluğu olarak da görülebilmektedir. Çocukların sıkça yaşadığı hiperaktiviteye de eşlik edebilen huzursuz bacak sendromu uykusuzluktan kaşıntıya çok farklı semptomlara neden olabiliyor. Siz de bu konuda sorun yaşıyorsanız hemen konuya girelim.
Huzursuz Bacak Sendromu ile İlgili Temel Bilgiler
Bu sorun genelde bacaklarda karıncalanma, ürperme, kramp ya da ağrı hissi ile birlikte görülen bir problemdir. Karşı konulamaz bir dürtüye neden olduğundan çocuk ya da yetişkinler bu hisse kapıldıklarında bacaklarını sallamaya başlarlar.
Zihinsel ya da fiziksel bozuklukların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. İlaçların yan etkisi olabilir. Psikolojik sorunlar nedeniyle görülebilir. Genelde akşamları meydana gelir. Uykuyu olumsuz etkiler. Çok rahatsız edici bir his olarak tanımlandığı için mutlaka tedavi gerektirir. Ayrıca hamile kadınları etkileme ihtimali de oldukça yüksektir.
Belirtiler
Bu rahatsızlığın en yaygın belirtileri genelde stres ve kaygı anlarında daha yoğun şekilde görülmektedir. Genel olarak ne şekilde ortaya çıktığına bakacak olursak huzursuz bacak sendromuna aşağıdaki gibi semptomların eşlik ettiğini ifade edebiliriz:
- Ayaklarda ve bacaklarda huzursuzluk
- Sürekli hareket etme, sallanma ihtiyacı
- Akşam saatlerde yoğunlaşan rahatsızlık hissi ve ağrı
- İstemsiz seğirmeler ve kramp
- Kas ağrıları, ayakların yere vurulmasına neden olacak ürperme dürtüsü
Çeşitleri
Bu rahatsızlığın iki farklı türü vardır. Birinci türü nedeni bilinmeyen bir şekilde ortaya çıkar. Ailesinde bu rahatsızlığı yaşayan bireyler olanlar genelde hayatlarının bir kısmına aynı sorunla mücadele etmek durumunda kalır. Ayrıca bazı kişilerde kronik hale geldiği de bilinmektedir.
İkinci türünde ise kişinin geçirdiği bir hastalık nedeniyle ya da kullandığı ilaçlardan kaynaklı böyle bir durum görülebilir. Buna neden olan hastalıklar ve nedenler arasında parkinson, anemi, gebelik, vitamin ya da mineral eksikliği, böbrek hastalıkları, hareketsizlik, dolaşım bozukluğu, cerrahi operasyonlar, fazla sigara kullanımı, magnezyum ya da folik asit eksikliği ve romatizma vardır.
Eğer sizi ciddi anlamda rahatsız edecek belirtiler yaşıyorsanız ve bu sorundan uzun süredir kurtulamıyorsanız mutlaka problemin altında yatan nedenleri öğrenmek için uzman bir doktora görünmelisiniz. Aksi takdirde uykusuzluk yaşayabilir, gündelik hayatınızda sıkıntı çekebilirsiniz.
Tedavisi
Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde bu sorunun neden ortaya çıktığını bulmak büyük önem taşır. Mesela buna neden olan bir travma ise psikolojik terapi almak işe yarayabilir. Çocuklarda hiperaktivite sendromuna eşlik ediyorsa bu konuda bir çözüm bulunabilir.
Bu sorunu yaşayan hastaların gündelik hayatlarına bakılır. Eğer sendrom gündelik yaşantıyı ciddi anlamda etkilemiyorsa bu durumda belirtilerin hafifletilmesine yönelik bazı adımlar atılır.
Genelde doktorlar bu belirtileri azaltmak için kafein alımının azaltılmasını isterler. Alkol ve tütün kullanımının da minimum düzeye indirilmesi semptomların ortaya çıkma sıklığını ciddi anlamda azaltacaktır.
Bunun dışında atılabilecek adımlar arasında demir, folat, magnezyum gibi vitamin takviyelerinin alınması vardır. Kan değerlerinin tamamen olması gerektiği seviyeye getirilmesi de belirtileri azaltacaktır.
Bu sendromu yaşayan bireylerin beslenme ve uyku düzenleri de büyük önem taşır. Sağlıklı beslenen ve geceleri en az altı saat uyuyan bireylerin belirtileri daha az yaşadığı tespit edilmiştir.
Bütün bu uygulamalar yapıldıktan sonra tedavinin ikinci aşamasına geçilir. Bu aşamada ataklar görüldüğünde bazı yöntemler uygulanır. Böylece belirtilerin etkisinin azaltılması hedeflenir.
Mesela atak geldiğinde bacaklara uygulanacak hafif bir masaj çok iyi bir fikir olabilir. Aromaterapi yağları ile birlikte yapılan masajın etkisi artar. Sıcak ya da soğuk kompres uygulaması yapıldığında da sorunların azaldığı bilinmektedir.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Belirtiler şiddetli ya da orta düzeyde görülüyorsa uzman doktorlar bu konuda fiziksel tedavi önerebilir. Ayrıca ilaç kullanımı ile belirtilerin bastırılması da mümkündür.
Belirtilerin giderek arttığı durumlarda sendrom kronik hale gelebilir. Bu nedenle eğer bu tür sorunlar yaşıyorsanız mutlaka bunun önüne geçmek üzere çözüm arayışına girmelisiniz.
Son olarak da bazı kişilerde sendromun tamamen ortadan kalktığını ancak stresli anlarda yeniden başladığını da söylemekte yarar var.
İlginizi Çekebilir:
Sonbahar Etkinlikleri: Kaçırmamanız Gereken 6 Wellness Tatili
İncir Sütünün Faydaları: 7 Günde Sivilcelerinizi Yok Edin!