Kedilerde Hastalık Belirtileri: Kediniz hasta olabilir mi? Kedinizdeki ince değişikliklerin bir sağlık sorununa işaret edip etmediğini anlamak zor olabilir. Kediler hasta olduklarını gizleme konusunda oldukça başarılıdır. Zira bu özellikleri sayesinde vahşi doğada, yırtıcılardan veya onlar için tehdit olabilecek diğer kedilerden korunabilmektedirler.
Günümüzün ev kedisi, tek potansiyel tehdit, diğer ev kedisi olsa bile, aynı savunmasızlıktan kaçınma eğilimine sahiptir. Evdeki tek evcil hayvan olsalar bile yine de kendini koruma içgüdüsüyle hareket ederler. Kedilerin ve diğer birçok hayvanın ağrı veya hastalık gösterme olasılığının daha düşük olmasının başka bir nedeni daha vardır: Rahatsızlıklarıyla duygusal bir ilişkileri yoktur.
Hayvanlar, acıyı veya hastalığı yeni normal olarak kabul etme ve yoluna devam etme eğilimindedir. Hastalıklarının insanlar tarafından açıkça görülmesi, aşırı derecede hasta olana kadar mümkün olmayabilir. Bu içeriğimizde kedilerde hastalık belirtileri ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu detaylıca irdelenmiştir. Öğrenmek için okumaya devam edin!
Kedilerde Hastalık Belirtileri
Kedinizin hasta olabileceğine dair işaretler
Kedinizde gerçekten bir sorun olduğunu fark ettiğinizde, bu sorun düşündüğünüzden daha uzun süredir devam ediyor olabilir. Davranıştaki ince değişiklikleri not edin ve daha fazlası için onu gözlemlemeye devam edin. Kedinizin tavrını ve vücut dilini gözlemleyin. Belirgin hastalık belirtilerini asla göz ardı etmeyin. Şüphe duyduğunuzda, tavsiye için veterinerinize danışın.
1. Kusma
Kedilerde kusma normal değildir. Bazı insanlar kedilerin birkaç gün kusmasının normal olduğunu düşünür; ama değildir. Nadiren kusma veya ara sıra tüy yumağı kusma gibi şeyler endişe verici olmasa da daha fazlası için mutlaka veterinere gitmek gerekir.
2. İshal
Kedilerde ishal, mama seçimindeki kararsızlığı, bağırsak parazitlerini ve çeşitli diğer sorunların bir işareti olarak ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediği takdirde, dehidrasyona ve daha fazla bağırsak iltihabına yol açabilir. Ayrıca kediniz için çok rahatsız edicidir. Dolayısıyla veterinere gidin ve hatta mümkünse gitmeden önce yanınıza bir dışkı örneği alın.
3. İştahsızlık
Kediler için iştahsızlık normal olabilir ancak yine de göz ardı edilmemelidir. Kediniz ara sıra öğünü atlıyor, ancak normal bir şekilde beslenmeye devam ediyorsa endişe etmenize gerek yoktur. Fakat kediniz yemeyi tamamen bırakırsa veya çok az miktarda beslenmeye başlarsa, onu veterinere götürmeniz gerekir. Yemek yemeden birkaç gün geçirmek bile, kedilerde, karaciğer yağlanması veya hepatik lipidoz adı verilen ciddi bir soruna yol açabilir.
4. Artan iştah
Artan iştah durumu, özellikle yaşlı bir kedide aniden ortaya çıkarsa, bu endişe verici olabilir. Bunun sebebi Hipotiroidizm olabilir, ancak veterinerlerin emin olmak için testler yapması gerekir. Daha genç kedilerde bile artan iştah göz ardı edilmemelidir. Hiçbir sorun olmasa bile aşırı yeme, obeziteye yol açabilir.
5. Kilo kaybı veya ani kilo artışı
Kedilerde ani kilo kaybı ve kilo artışı; her ikisi de altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Kilo kaybı kısa vadede daha acilken, kilo alımı genellikle zamanla daha zararlıdır. Kedinizin ani kilo kaybettiğini ya da git gide kilo aldığını düşünüyorsanız emin değilseniz, check-up veya en azından kilo kontrolü için bir veteriner randevusu almalısınız.
6. Uyuşukluk
Kedilerde uyuşukluk, çok az fark edilir olsa bile bir sorunu işaret ediyor olabilir. Dolayısıyla veterinere görünmenizde fayda var. Her zamankinden daha fazla uyuyorsa ya da sadece genel olarak düşük bir enerji seviyesine sahipse davranışlarını gözlemlemeye devam edin.
7. Artan susuzluk
Bu durum kedilerde pek çok şeyin göstergesi olabilir. Çoğu zaman böbreklerde veya idrar yollarında bir sorun olduğu anlamına gelir. Birçok kedi sahibi, kedilerinin su içtiğini bile görmez. Bu nedenle, kedinizi su kabının yanında eskisinden daha fazla görmeye başlarsanız, bunun bir anlamı olabilir.
8. İdrara çıkma değişiklikleri
Her zaman ele alınması gereken bir durumdur. Genellikle idrar yolu enfeksiyonunu veya böbrek problemlerini işaret eder. İdrar sıklığında veya miktarında bir değişiklik, uygunsuz idrara çıkma veya idrarda kan fark ederseniz, bir veteriner randevusu alın. Kediniz idrarını yapmakta zorlanıyorsa ve hiçbir şey gelmiyorsa, bu özellikle erkek kedilerde acil bir durum olabilir. Kedinizi hemen bir veterinere götürün.
9. Hırıltı
Hırıltı, hızlı nefes alma, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alma gibi solunum değişiklikleri asla göz ardı edilmemelidir. Kediniz normal nefes almıyorsa, acil bir kliniğe gitmek en iyisi olabilir. Belirtiler çok hafif olsa bile mümkün olan en kısa sürede veterinere gitmek gerekebilir.
10. Gözlerden veya burundan akıntı
Göz ve burun akıntısı, olası bir üst solunum yolu enfeksiyonunun işaretidir. Evinizdeki diğer kedilere bulaşabilir. Veterineriniz, kedinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacak ilaçlar önerebilir.
11. Kulak döküntüsü veya akıntısı ,
Bu durum, kedinizin kulak enfeksiyonu veya kulak akarları gibi parazitleri olduğu anlamına gelebilir. Hemen veterinere gitmek en iyisidir. Zira beklemek kulak zarının etkilenmesine neden olabilir. Ayrıca, kediler için çok rahatsız edici bir durumdur.
12. Cilt tahrişi veya tüy dökülmesi
Alerjilerin, dış parazitlerin veya başka bir cilt durumunun belirtisi olabilir. Ayrıca muhtemelen ağrılı veya kaşıntılıdır. Kedinizin gereksiz yere acı çekmesine izin vermemek için onu olabilecek en kısa sürede veterinere götürün. Zira veterineriniz tedavi seçenekleri sunabilir.
13. Artan miyavlama
Kedinizin hasta olduğu, acı çektiği, stresli olduğu veya sadece sıkıldığı anlamına gelebilir. Bu sorunun davranışsal yönünü keşfetmeden önce bir sağlık sorunu olup olmadığından emin olmalısınız.
14. Aşırı tımar ve temizlik
Bu davranışsal bir problem olabilir, ancak aynı zamanda kedinizin bir cilt sorunu olduğu veya acı çektiği anlamına da gelebilir.
15. Kişilik değişiklikleri
Özellikle kediniz yaşlandıkça, zamanla meydana geldiğinde normal olabilir. Bununla birlikte, normalde arkadaş canlısı olan kediniz saldırganlık gösteriyorsa veya mutlu, kendine güvenen kediniz aniden korkmuş gibi davranıyorsa, onu veterinerine götürmeniz gerekebilir. Kediniz kafası karışmış veya yönünü şaşırmış görünüyorsa, bu daha da acil bir durumdur.
16. Topallama ve ayağa kalkmada güçlük
Topallama ve ayağa kalkmada güçlük, bir yaralanmanın veya artrit gibi bir sağlık sorununun belirtileri olabilir. Veterinerinize görmekte fayda var.
17. Şişlik
Vücudun herhangi bir bölgesindeki şişlikler göz ardı edilmemelidir. Apseye dönüşmüş bir yara olabilir. Bir tümör bile olabilir. Şişmiş bölgeyi yakından izleyin. Ağrılıysa, dokunulamayacak kadar sıcaksa veya bir veya iki gün içinde iyileşmezse, veterinerinize görünün.
18. Ağız kokusu
Kedilerde ağız kokusu, diş problemlerinin bir işaretidir. Hafif ağız kokusu acil olmayabilir, ancak bu, kedinizin dişlerinin yakında kontrol edilmesi gerektiği anlamına gelir. Şiddetli ağız kokusu daha erken ele alınmalıdır.
19. Aşırı salya ve ağız kanaması
Kedinizin ağız enfeksiyonu varsa, tüm vücudu ağızdaki bakterilere maruz bırakır. Bu durum, kalp ve diğer organlarda sorunlara yol açabilir.
Sonuç
Kediler hastalık belirtileri bunlarla sınırlı kalmayabilir. Bu nedenle kedinizde garip bulduğunuz her davranışı veya göstergeyi dikkatle gözlemlemeye devam edin. Olası bir durumda ise hemen veterinere gidin.
Dikkatinizi çekebilir:
- Kedilerde FIP: 7 Maddede FIP Nedenleri ve Tedavisi
- Kedilerde Davranış Problemleri Nasıl Çözülür? 5 Çözüm Önerisi
- Kedilerde İshal: 4 Soruda İshalin Nedeni ve Tedavisi!
- Kedilerde Kısırlaştırma: 5 Başlıkta Kısırlaştırma İşlemi!
- Kediler için Zehirli Besinler: 6 Zehirli Besin!
- Kedi Aşı Fiyatları 2021: Tüm Detaylarıyla Birlikte!
- Kediler Neden Kusar? Bu 6 Başlığa Dikkat!
- Kediler Yıkanır mı? İhtiyacınız Olan 6 Önemli Şey!