Menekşe Bakımının Püf Noktaları

Hem renkleri hem de kokuları ile bizi kendisine hayran bırakan menekşeler bakımı en rahat çiçeklerden biridir. Ülkemizde sıkça tercih edilen menekşeler hobi olarak süs bitkisi yetiştirmeye başlayacak kişilerin de ilk alternatifi oluyor. Bu ev bitkisi sizin de evinize estetik katabilir.

Çiçek bakımı hakkında verdiğim pratik bilgilere bugünkü yazımda da menekşelerle devam etmek istedim. Çocukluğumuzdan beri sık sık karşılaştığımız ve aşina olduğumuz bu çiçek cam kenarında yetiştirilmeye oldukça uygundur. Evimize estetik açıdan da renk katacak bu bitkinin sizin de kalbinizi çalacağına eminim.

Eğer evinizde bitki yetiştirmeye başlamak istiyorsanız ya da cam kenarınızdaki çiçeklere bir yenisini eklemeyi düşünüyorsanız menekşe tam size uygun olacak. Tabi ki bu bitki ile ilgilenmeye başlamadan önce konunun inceliklerini öğrenmeniz gerekiyor.

Sizin için hazırladığım püf noktalarına göz atabilir ve bu pratik ipuçlarından yararlanarak güzel çiçekler yetiştirebilirsiniz.

Menekşe bakımı oldukça kolaydır
Evinize Estetik Katın

Menekşe Çeşitleri ve Çiçeğin Özellikleri

Bu bitki yüzlerce çeşidi olduğunu bilmiyor olabilirsiniz ama böyle bir işe başlamadan önce mutlaka sahip olacağınız çiçeğin özellikleri hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Otsu olmasına rağmen uzun yıllar hayatta kalabilen oldukça dayanıklı bir bitkidir. Uygun koşullarda bakıldığında sık sık açar ve sizi mutlu eder.

Hafif ve hoş bir kokusu olan bu çiçeğin Hercai, Afrika, Cezayir gibi bir sürü çeşidi bulunur. Bu çeşitlerine göre renkleri ve yaprak şekilleri de değişir. Ancak bakım önerileri genellikle her çeşidi için aynıdır diyebiliriz.

Bakım Önerileri

Öncelikle böyle bir bitki yetiştirmeye karar verdiğinizde onu hazır saksıya ekilmiş olarak mı alacaksınız yoksa kendiniz mi ekeceksiniz bunu belirlemelisiniz. Bu işe yeni başladıysanız saksıya ekilmiş olarak hazır almanızı öneririim.

Hazır almaya karar verdiyseniz gideceğiniz mağazadan sadece kendi zevkinizde uygun bir renk seçmeniz yeterli olacaktır. Daha sonra onu evinize getirebilir ve yazının devamında vereceğim bakım önerilerini kullanarak güzel bir bitki yetiştirebilirsiniz.

fialki uhod 14 menekşe 2 | Shuayip.com
Cam Kenarına Koyabilirsiniz

Ancak hazır almak yerine kendiniz ekmeyi düşünüyorsanız o zaman mutlaka küçük ve delikli bir saksı tercih edin. Bu bitkinin uzun ömürlü olmasında en önemli etkenin saksısı olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Derin saksılarda hayatına devam etmesi mümkün olmayan bu çiçeğin hava alması gerekir.

Saksı seçimini yaptıktan sonra ona uygun bir toprak almalısınız. Alacağınız toprak bu çiçeğin mutlu bir şekilde hayatına devam etmesine olanak sağlayacak torflu bir toprak olmalıdır. Torflu topraklar nemli yerlerde yaşamayı seven bu çiçeğin rahatça büyümesini sağlar.

Çiçeğinizi hazır aldıysanız ya da saksısını seçip onu ektiyseniz artık nasıl bakacağınızı öğrenmeniz lazım. Çiçeğinizi evdeki direkt güneş ışığı almayan bir yere yerleştirmelisiniz. Bu çiçeğin tropik iklimleri sevdiğini aklınızda tutun. Gün ışığını sever ama direkt ışık gelirse bitkiniz zarar görür. Evin doğu ya da batı cephesine yerleştirilmesi uygun olacaktır.

Sulama konusuna geldiğimizde ise çiçeğin bu konuda çok hassas olduğunu ifade edebiliriz. Eğer çiçeğinizi fazla ya da az sularsanız ne yazık ki onu yaşatamazsınız. Tam olması gereken miktarda sulamanız gerekir. Bu çiçeğin tropik iklimleri sevdiğini söylemiştik yani kısacası toprağının her zaman nemli kalması gerekir.

Ayrıca çiçeklerinizin güçlenmesi için iki ayda bir besin ve vitamin vermeyi de tercih edebilirsiniz.

menekse ciceginin bakimi nasil yapilir menekse cicegi nasil cogaltilir 1588685950 8199 menekşe 3 | Shuayip.com
Bakım İpuçları

Çoğaltma İşlemi

Çiçeğinizi aldınız, bakım önerilerine uygun bir şekilde onu büyüttünüz. Camınızın kenarında hem evinize renk katıyor hem de sizi mutlu ediyor. Bu durumda artık aklınızda keşke birkaç tane da böyle çiçeğim olsaydı diye gelebilir. Böyle bir isteğiniz olduğunda yeni bir bitki almanıza gerek yok. Hemen özenle büyüttüğünüz çiçeği çoğaltabilir, isterseniz onu sevdiklerinize hediye edebilir, isterseniz de kendiniz bakabilirsiniz.

Çoğaltma işlemi için öncelikle çiçeğinizin yapraklarını budamalısınız. Bu budama işlemini yaparken en az üç santimlik bir sapı olmasını sağlayın. Zarar vermeden bitkiden ayırdığınız yaprakları bir süre su doldurduğunuz bir kabın içinde bekletebilirsiniz ya da eğer böyle bir zamanınız yoksa aldığınız yaprakları yeni bir saksıya ekmeyi tercih edebilirsiniz.

Yeni çiçeğinizin saksısının altında delikler olmasına dikkat edin. Saksıya koyacağınız toprak yine bu bitkinin hava alacağı ona uygun bir toprak çeşidi olmalıdır. Saksının yarısından az bir kısmını toprakla doldurun, yaprakların sap kısımlarını hafifçe toprağa gömün ve yaprakların üst kısmının yukarıda olduğundan emin olun.

Sonra biraz daha toprak ekleyin ve üzerine fazla bastırmadan can suyunu verin. Yaklaşık altı ay içinde bu bitkinin harika bir çiçeğe dönüşeceğinden emin olabilirsiniz. Tabi ki bunun için ona verdiğim önerilere uygun şekilde bakmanız gerekiyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır