Şarjlı Diş Fırçası Nasıl Kullanılır? Diş Sağlığı Açısından 5 Fayda!

Şarjlı diş fırçası, bir başka deyişle elektrikli diş fırçası nasıl kullanılır? Genel ağız ve diş sağlığımızı korumak için dişlerimizi fırçalamak oldukça önemli bir husustur. Ki daha çocukken her birimize dişlerimizi fırçalamamız gerektiği öğretilmiştir. Çoğu diş hekimi, optimum sonuçlar için dişleri günde en az iki kez fırçalamayı önerir. Bundan dolayı dişleri fırçalamanın ne denli önemli olduğu konusuna burada ayrıca değinmeyeceğim.

Diş fırçalamak artık daha kolay! Nasıl mı? Şöyle ki gelişen teknolojiyle birlikte normal geleneksel diş fırçalarının yerini artık şarjlı diş fırçaları almış durumda. Şarjlı diş fırçaları ise kullanım kolaylığı ve pratikliğiyle öne çıkıyor. Peki, şarjlı diş fırçasının nasıl kullanılması gerekiyor? Hemen inceleyelim!

İnceleme

Şarjlı diş fırçası ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

Şarjlı diş fırçası
Şarjlı diş fırçası

Şarjlı diş fırçasının birincil amacı dişlerde oluşan herhangi bir diş plağını ortadan kaldırmaktır. Diş plağı, farklı mikropların diş kaplamasında ağ gibi bir yapıda birikmesiyle meydana gelir. Farklı plak özellikleri nedeniyle, bu mikroplardan bazıları düzenli anti-mikrobiyal tedaviye daha dirençli olabilir. Diş plakları, aynı zamanda, diş etinde iltihaplanma, diş çürükleri gibi bir dizi sorunun oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle şarjlı diş fırçalarının eğildiği ilk sorun diş plaklarıdır.

Normal bir diş fırçasının nasıl çalıştığına hepimiz aşinayız: Diş fırçasının başını küçük dairesel hareketlerle 45 derecelik bir açıyla hareket ettirerek ağzınızın arka dişleri ve diş etleri gibi en uzak kısımlarına bile ulaşarak dişlerimizi fırça yardımıyla temizleriz. Şarjlı diş fırçasının çalışma şekli biraz daha farklıdır.

Şöyle ki adından da anlaşılacağı gibi, şarjlı diş fırçası, dişleri temizlemek ve mikropları yok etmek için fırça başlığının otomatik hareketini kullanır. Yani ekstra fırçalamaya ya da fırçayı dişlere bastırmaya gerek yoktur. Birçok şarjlı diş fırçası pille çalışır ve şarj seviyesi gösterge lambalarından takip edilir.

Genellikle çıkarılabilir bir fırça başlığı, devre, şarj edilebilir pil, şarj standı, bir kam ve dişlinin yanı sıra açma/kapama anahtarlı küçük bir motor içerir. Teknolojiye ve tasarıma bağlı olarak, şarjlı diş fırçaları genellikle birkaç hareket şekline ve hıza sahiptir. Bu, diş fırçalamada el becerisi azalmış kişiler için son derece yararlı olabilir. Şarjlı diş fırçalarının sınıflandırılması şu şekildedir:

Fırçanın hareketine göre sınıflandırma:

  • Titreşimli hareket
  • Dönme hareketi

Fırçanın hızına göre sınıflandırma:

  • Sonik
  • Ultrasonik

Dişlerinizi elektrikli diş fırçasıyla fırçalamak zor bir şey değildir; ancak bazı temel kuralları vardır. En önemli kural ise fırçayı dişlere sert bastırmamak ve manuel diş fırçalarında yapıldığı gibi ekstra fırçalamaya çalışmamaktır. Bunun yerine, yapılması gereken şey, cihaz açıkken fırçayı ağzın etrafında ve dişlerin üstünde nazikçe gezdirmektir. Bazı şarjlı diş fırçalarında, dişlerinizi fırçalamaya çalıştığınızda veya çok sert bastırdığınızda sizi uyaran basınç sensörleri bile mevcuttur.

Şarjlı diş fırçası
Şarjlı diş fırçası

Şarjlı diş fırçası ile dişlerinizi fırçalarken aşağıdaki adımları takip edin!

  • 1. Adım: Diş fırçanızı şarj edin. Elektrikli diş fırçalarının çoğunda, şarjın dolu olup olmadığını veya yeniden şarj edilmesi gerektiğini gösteren bir pil seviyesi göstergesi bulunur.
  • 2. Adım: Dişlerinizi, dış yüzeylerinden fırçalamaya başlayın. Fırça kafasını dişten dişe yavaşça yönlendirin ve birkaç saniye boyunca her dişi temizleyin. Her bir dişiniz düzgün bir şekilde temizlenene kadar diş eti çizginizi ve dişlerinizin şeklini takip edin.
  • 3. Adım: 2. adımı tekrarlayarak, bu kez sadece dişlerinizin iç yüzeyini temizleyin. 
  • 4. Adım: Dişlerinizin ve arka dişlerinizin çiğneme yüzeylerine odaklanmayı unutmayın.
  • 5. Adım: Fırça kafasını diş eti çizgisine doğru yönlendirin. Unutmayın, diş etleri özellikle hassas olduğu için bastırma veya ovma gibi yanlış hareketlerden kaçınmalısınız.
  • 6. Adım: Son olarak, damağınızı ve dilinizin yüzeyini yavaşça temizleyin. Bu sayede nefesinizi tazeleyebilirsiniz.

Şarjlı diş fırçasının faydaları nelerdir?

Manuel bir diş fırçasıyla karşılaştırıldığında, şarjlı diş fırçasının ana faydalarından biri, diş plaklarını, düzgün bir şekilde kolayca temizleyebilmesidir. Fırçalama eylemi fiziksel efor gerektirmediği için odağınız yalnızca dişlerinizin temizliği olur.

I. Zamanlayıcı: Elektrikli diş fırçalarının çoğunda, “iki dakikalık” fırçalama kuralına uyarak, bakterileri ve plağı etkin bir şekilde temizlemeye yetecek kadar uzun süre dişlerinizi temizlemenize yardımcı olan yerleşik zamanlayıcılar bulunur.

2. Hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için kullanım kolaylığı: Titreşimli – döner diş fırçaları diş fırçalamada tüm işi sizin yerinize yapar. Bu da özellikle artrit, karpal tünel ve eklem ağrısıyla ilişkili rahatsızlıkları olan kişiler için oldukça faydalıdır.

3. Daha az atık: Düzenli diş fırçaları her üç ila dört ayda bir değiştirilmelidir. Şarjlı diş fırçası kullanan kişilerin ise sadece fırça başlığını değiştirmeleri yeterlidir.

4. Çocuklar için eğlencelidir: Çocuklarda diş çürümelerinin en yaygın nedeni, dişlerini fırçalamaktan kaçınmalarıdır. Ancak manuel diş fırçalarının aksine, elektrikli diş fırçaları bir çocuk için daha ilgi çekici olabilir. Bu sayede çocuklarınızın diş fırçalama alışkanlığı kazanması kolaylaşır.

5. Dişlere ve diş etlerine karşı daha naziktir: Şarjlı diş fırçasını doğru kullanırsanız, diş minenize zarar verme ve diş etlerinize zarar verme olasılığınız büyük ölçüde azalır.

Şarjlı diş fırçaları
Şarjlı diş fırçaları

Sonuç

Şarjlı diş fırçaları kullanım açısından normal bir manuel diş fırçasına göre çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Üstelik yukarıda da söylediğim gibi manuel diş fırçanızı 3 – 4 ayda bir değiştirmeniz gerekirken; şarjlı diş fırçasının yalnızca başlığını değiştirmeniz yeterlidir. Yani iyi ve güzel kullanırsanız, sizin için ömürlük bir ürün olabilir.

Ayrıca bakınız:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır