Su Tüketimimizi Nasıl Azaltabiliriz?

İklim krizi ve küresel ısınmanın neden olduğu etkilerin olumsuz sonuçlarından biri de kuraklık. Son dönemde hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan orman yangınları bize kuraklık konusunda ne kadar büyük bir tehlike altında olduğumuzu da gösterdi. Daha önceki yazılarımda karbon ayak izimizi nasıl azaltabileceğimizden bahsetmiştim, bu sürecin en önemli parçalarından biri de su tüketimi konusunda yapılacak tasarruf. Kıtlık ve kuraklık konularında biraz daha bilinçli olmaz, musluk suyunun hiç sonu yokmuşçasına kullanmaya devam edersek bizi karanlık günlerin beklediğini tahmin etmek hiç de zor değil.

Bugünkü yazımda sizin için su tasarrufu yapmanıza yardımcı olacak çok pratik önerileri derlemek istedim. Bu püf noktaları ile hem konu hakkında daha fazla bilinç sahibi olabilir hem de atabileceğiniz çok küçük adımlarla dünyaya ne kadar büyük bir katkınız olabileceğini anlayabilirsiniz. Su kaynaklarını korumak için mutlaka bu önerilerden en azından birkaç tanesini dikkate almanızı tavsiye ederim.

Su tüketimimizi nasıl azaltabiliriz?
Pratik Bilgiler

Su Tüketimi ile İlgili Temel Bilgiler

Bu konuda size pratik öneriler vermeden önce ilk olarak bazı verilerden bahsetmek istiyorum. Yapılan araştırmalara göre bir kişinin günlük ortalama su ihtiyacı 75 litre. Ancak modern çağda tüketim çılgınlığının artması ile birlikte bireysel olarak tüketilen su miktarı da ciddi oranda arttı. Gün içinde 350 litre tüketime kadar çıkan bu rakamlar aslında kulağa oldukça korkutucu geliyor. Ancak hepimiz hiç farkına bile varmadan su kaynaklarını tüketmeye devam ediyoruz.

Bu noktada su tasarrufu yapmanın sadece dünyaya katkı sağlamakla ilgili olmadığını da hatırlatmakta yarar var. Bütçemizi korumak, çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile mücadele etmek ya da gelecek nesillere daha temiz bir doğa bırakmak için de bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Su kaynakları azaldıkça bütün dünyada temiz suya ulaşmanın zorlaşacağını da aklımızdan çıkartmamalıyız.

Günlük rutinimizde yapacağımız çok küçük değişikliklerle bile su kaynaklarının kullanımını ciddi oranda azaltabiliriz. Bunun için sadece banyo, mutfak, evsel kullanım, beslenme gibi alışkanlıklarımızla ilgili bazı düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Bakalım biz bu konuda bireysel olarak ne yapabiliriz!

Birinci Madde

Gündelik hayatımızda yaşadığımız yerin mevsimsel özelliklerine de bağlı olarak çoğumuz her gün ya da gün aşırı duş alıyoruz. Hijyenik açıdan buna ihtiyacımız olsa da aslında her seferinde banyo keyfi yapmamız gerekmiyor. Yapılan araştırmalara göre duşta harcanan su miktarı kişi başı 150 litre civarında.

Duş süremizi kısaltmak için saçlarımızı bir kere şampuanlayabilir, tasarruflu duş başlığı kullanabilir, lif yaparken suyu kapatmayı deneyebiliriz. Ayrıca bütün bunların bu deneyimi daha kötü hale getireceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, sadece güzel bir müzik açmanız yeterli.

İkinci Madde

Musluk suyunu genellikle hiç dikkat etmeden kullanıyoruz. Mesela elimizi ve yüzümüzü yıkarken ya da dişlerimizi fırçalarken musluğu hiçbir zaman kapatmıyoruz. Bu durumda da suyun boşa aktığını söylemek mümkün. Bunu azaltmak için musluk suyunu başka bir iş yaparken her zaman kapalı tutmalıyız.

sebze yikamak su tüketimi 1 | Shuayip.com
Musluk Suyunu Dikkatli Kullanalım

Üçüncü Madde

Listemizin üçüncü maddesi çamaşır ve bulaşıklarla ilgili. Öncelikle mutlaka bulaşıkları elde yıkamamaya özen göstermeniz gerektiğini söyleyerek işe başlayalım. Bulaşık ve çamaşır makinesini tam dolmadan çalıştırmamanız da su tasarrufu yapabilmeniz adına büyük bir önem taşıyor. Bulaşık ve çamaşır makinelerinin yirmi litre su harcadığını aklınızda bulundurmanızda yarar var. Ayrıca makineleri ekonomik programda kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

Dördüncü Madde

Meyve ve sebzeleri elinizde musluğun altına tutarak yıkıyorsanız bu konuda büyük bir hataya düşmüşsünüz demektir. Çünkü bu şekilde ne kadar su harcadığınızı asla kontrol edemezsiniz ve meyve ile sebzeleriniz de istediğiniz kadar iyi yıkanmayabilir.

Bunun yerine bir plastik kap kullanabilir, kabın içine elma sirkesi ekleyerek meyve be sebzelerinizi bakterilerden arındırabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemi çiçeklerinizi sularken de kullanabilirsiniz. Bitkileriniz sağlıklı ve mutlu kalırken daha az su harcamak istiyorsanız onları zaman zaman su bir kabın içine oturtup bekletebilirsiniz.

Bitkileri sulama yöntemleri ile ilgili diğer noktalara bakacak olursak bahçede hortum yerine bidon kullanımından bahsedebiliriz. Hortumdan akan suyun ne kadar olduğunu fark edemeseniz de bidon kullanarak bu sorunu tamamen çözebilirsiniz.

calisan grubumuz back to green den mesaj var bireysel su ayak izimizi azaltabiliriz 2 su tüketimi 2 | Shuayip.com
Sulama Yöntemlerimizi Değiştirelim

Beşinci Madde

Beşinci maddemiz evdeki fark edilemeyen durumlarla ilgili. Mesela sifonu daha az çekmeye özen göstermelisiniz. Muslukta kaçak varsa hemen bu sorunu çözmelisiniz. Ayrıca daha az elektrik kullanmaya, geri dönüşüm yapmaya ve işlenmiş ile hayvansal gıda tüketimini azaltmaya da özen göstermelisiniz. Çünkü bütün bunlar daha çok su tüketimine neden oluyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır