Sumak Baharatının Yararları: 7 Şifalı Özelliği

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazlarından biri de çeşit çeşit tatları ve aromalarıyla baharatlardır. Kan şekerimizi düzenleyen, bizi tok tutan ve farklı hastalıklardan koruyan sumak gibi bu besinler içerisindeki vitaminlerle de vücudumuza çok iyi gelirler. Günümüzde marketlerde kolayca bulabileceğimiz bu ürünler Bağdat ve Arifoğlu gibi popüler markalar tarafından üretilmektedir. Bugünkü yazımda sizin için rengi, kokusu ve aroması ile içine girdiği her şeyin lezzetini ikiye katlayan sumak baharatıyla ilgili detaylı bilgiler vermek istedim.

Konu Başlıkları

  • Nedir?
  • Ne İşe Yarar?
  • Kullanım Alanı
  • Tüketim Önerileri
  • Çayının Yararları

Sumak baharatının yararları
Pratik Bilgiler

Sumak ile İlgili Temel Bilgiler

Bu baharatla ilgili detaylara geçmeden önce ne olduğundan ve nasıl üretildiğinden bahsetmekte yarar var. Hem ülkemizde hem de dünyada yaygın şekilde tüketilen bu besin sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda oldukça önemlidir.

Düzenli tüketiminde bağışıklık sistemini güçlendiren bu besin antioksidan, vitamin, mineraller gibi bileşenler açısından çok zengindir. Ülkemizde bolca yetişir ve bizi birçok hastalığa karşı korur. Yemek yapımında, salatalarda, mezelerde kullanılır. Ayrıca çayı da yapılır.

Ağaçta yetişen sumak tane şeklinde ve toz halinde satılır. İstediğiniz şekilde alarak tüketebilirsiniz. Düzenli tüketiminde ihtiyacımız olan günlük besin değerlerinin çoğunu karşılamamız konusunda bize yardımcı olur.

Nedir?

Bu besinle ilgili temel bilgilere değindiğimize göre şimdi de tam olarak nasıl elde edildiğine bir göz atalım. Ağaçta yetişen bu baharat Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir tür yiyecektir. Ekşi bir lezzete sahiptir. Tadı oldukça karakteristik olduğundan yemeklerin tadını bambaşka hale getirir.

Ağacı çalı gibi görünür ve ağacından toplandıktan sonra uygun teknikler kullanılarak toz haline getirilir. Genelde tuzla karıştırılarak paketlenir. Kokuyu azaltıcı etkisinden dolayı soğanlı yiyeceklere çok yakışır. Antioksidan etkisi ile vücuttaki zehirlerin atılmasını sağlar.

Orta Doğu’da yaygın şekilde kullanılır. Batı kültüründe çok bilinmese de bu konuda artan bilimsel çalışmalar bu besinin daha fazla kullanılmasına da neden olmuştur.

sumak eksisi nasil yapilir faydalari nelerdir nerelerde kullanilir sumak 1 | Shuayip.com
Ağacı

Yararları

Sumak baharatının besin değerleri oldukça yüksektir. Kan şekerini dengeleyici özelliği ile iyi bir metabolizma hızlandırıcıdır. Kilo vermek isteyenler de yemeklerine sıkça eklerler.

Vitamin ve mineral bakımından çok zengin bu besin önemli bir antioksidan olduğundan vücudun temizlenmesini sağlar. Bu bakımdan stres seviyesini düşürdüğü de somut olarak kanıtlanmış özelliklerinden biridir diyebiliriz.

Kalp ve damar hastalıklarına çok iyi gelir. Kronik rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılır. Grip ve soğuk algınlığı başta olmak üzere vücutta görülen enfeksiyonları iyileştirme özelliğine sahiptir.

İçerisinde çok yoğun miktarda C vitamini vardır. Ağrıların azalmasına yardımcı olur. Diyabet hastalığının tedavisinde de kür şeklinde uygulanmaktadır.

Kandaki kolesterol miktarını azalttığından yaşlıların da düzenli olarak kullanması oldukça yararlıdır. Bizi mantar enfeksiyonlarına karşı koruma özelliği bulunmaktadır. Boğaz ağrısı ve öksürüğe birebirdir.

İdrar söktürücü etkisi olduğundan idrar yolu enfeksiyonlarında da kür şeklinde uygulanabilir. Tansiyonu düşürür, koroner arter gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.

Kadınların adet dönemlerinde hormonları düzenleyici olarak etki ettiğinden düzenli olarak kullanan kişiler bu süreçte daha az ağrı çekmeye başlar. Ayrıca emziren annelerin sütünün arttığı görülmüştür.

Tüketim Önerileri

Ülkemizde hem yemeklerde hem salatalarda hem de mezelerde bolca tüketilen sumak ekşi tadın yakıştığı her şeye uygundur. Ayrıca suyun içinde bir süre bekletilerek ya da kaynatılarak yapılan suyu da yine farklı yiyeceklerde kullanılmaktadır.

Çayının Faydaları

Bunun dışında ise eğer tedavi ya da kür amaçlı olarak kullanmayı düşünüyorsanız bu durumda çayını demleyerek düzenli olarak içmeyi düşünebilirsiniz.

Kaynamış suya ekleyip beş dakika kaynattığınızda çayınız hazır hale gelecek. Sonrasında bunu günde bir ya da maksimum iki fincan olacak şekilde içebilirsiniz.

Eğer kür uygulaması yapacaksanız mutlaka bekletmeden için ve her gün yeniden taze demlemeye özen gösterin. Bu çay kronik faranjit, boğaz ağrısı, öksürük, balgam gibi sorunlara iyi gelmektedir.

Bir hastalığınız varsa ya da düzenli ilaç kullanıyorsanız kür yapmadan önce doktorunuza danışmanızda yarar var. Bu çayın hamile ve emziren annelere iyi geldiği bilinse de bir uzmanla görüşmeden denememelisiniz.

İlginizi Çekebilir:

Arı Poleni Nedir? 10 Mucizevi Faydasını Öğrenin!

Altın Süt Nedir? 1 Fincanı Altın Değerinde Mucize Karışım

Pul Biberin Yararları: Metabolizmanızı Hızlandıracak 3 Malzemeli Tarif!

Bilinmeyen Özellikleriyle Kimyonun Yararları!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır