Ter Kokusu Nasıl Önlenir? 7 Çözüm Önerisi!

Ter kokusu nasıl önlenir? Terleme, vücudunuzun sıcaklığı düzenleme yöntemidir. Terin kendisi yapısal açıdan kokusuz olsa da, bakteriler onu üreme alanı olarak kullanır ve hızla çoğalır. Gelen koku ise cildinizin yüzeyindeki keratin proteininin bakteri tarafından parçalanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla ter kokusu cilt yüzeyindeki bakterilerle karşılaştığında, hoş olmayan bir koku olarak meydana çıkar. Ter kokusunun tıp literatüründeki adı bromhidrozdur.

Peki, ter kokusu nasıl önlenir? Ter kokusunun oluşması normal bir durum olmakla birlikte; kokuyu en aza indirmeye ve önlemeye yardımcı olacak adımlar atılması mümkün. Eğer aşağıdaki adımları takip ederseniz ter kokusuyla ilgili endişelerinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Lakin öncelikle ter kokusunun neden oluştuğu konusuna değinmekte fayda var.

Ter kokusu nasıl önlenir?

Ter kokusu neden olur?

Ter kokusu, androjen adı verilen hormonların yükselmesi nedeniyle ilk olarak ergenlikte ortaya çıkan bir durumdur. Bu hormonlar ergenliğe kadar aktif olmadığı için çocuklar terlese dahi herhangi bir koku üretmezler. Dolayısıyla küçük bir çocukken vücut kokusu gibi bir sorun zuhur etmez. Bu hormonlar aktif hale geldiğinde, terimiz kokulu bir şekilde ortaya çıkmaya başlar ve bazı etkenler ter kokusunu tetikler. İşte ter kokusunu daha da kötüleştirebilecek birkaç etken:

  • Ağır egzersiz – fitness
  • Sıcak hava
  • Fazla kilo problemi
  • Hormonlardaki değişiklikler
  • Diyabet, karaciğer hastalığı veya böbrek hastalığı gibi belirli sağlık durumları
  • Antidepresan gibi bazı ilaçlar
  • Yanlış beslenme: Bazı yağlı yiyecekler veya sarımsak, köri ve soğan gibi güçlü kokulu gıdalar gözeneklerinizden sızabilir ve ter kokusuna neden olabilirler.
Ter Kokusu
Ter Kokusu Nasıl Önlenir? 7 Çözüm Önerisi!

Ter kokusu vücutta en çok hangi bölgede oluşur?

Ter kokusu genellikle koltuk altlarıyla ilişkilendirilir. Fakat kokuya neden olan bakteriler; kasık, anüs bölgesi, üst uyluklar ve ayaklarda da ortaya çıkabilir. Cildinizi ıslak bir bez ve sabun yardımıyla, özellikle de terlemeye meyilli bölgeleri iyice yıkamak, ter kokusunu önlemeye yardımcı olabilir.

Ayak kokusu ekstra ayakkabı kokusuna neden olabilir. Ayakkabılarınızı bir koku giderici ile korumak bu konuda size yardımcı olabilir. Ayrıca mümkünse kalın, emici çoraplar giymekte fayda var.

Ter kokusu tedavi edilebilir mi?

Ter kokusu sizin için ciddi bir sorunsa, bununla baş etmenize yardımcı olacak birkaç şey vardır. Bunlar:

  • Ter kokusuyla savaşmak için hidrojen peroksit ve su çözeltisi karışımını deneyebilirsiniz: 1 çay kaşığı peroksit (%3) ile 1 bardak su kullanın. Elde ettiğiniz karışımını bir bez yardımıyla, koku üreten bölgelere (koltuk altları, ayaklar, kasık) sürün. Bu karışım sayesinde, koku oluşturan bazı bakterilerin yok olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer düzenli spor yapıyorsanız, spor esnasında giydiğiniz kıyafetleri sık sık yıkayın. Zira terli spor kıyafetleri bakterilerin üremesi için müthiş bir alandır.
  • Beslenme şeklinizi değiştirin. Ter kokusuna neden olabilecek gıda türlerinden uzak durun. Ancak beslenme şeklinizde ciddi bir değişiklik yapmadan önce daima bir doktor veya diyetisyene başvurmanızda fayda var.
  • Aşırı terleme sorununuz varsa (hiperhidroz), bir doktora danışmanız gerekebilir. Şiddetli ter sorunuyla baş etmeye çalışan kişiler için bazı tedavi yöntemleri mevcuttur. Bununla birlikte aşırı terlemenin altında farklı bir neden yatıyor olabilir. Çünkü bazı tıbbi problemler aşırı terlemeyi tetikleyebilir. Doktorunuz bu konuda doğru bir teşhis ile tedavinize yardımcı olacaktır. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için Aşırı Terleme Nedenleri: 10’dan Fazla Neden ve Çözüm Önerileri! başlıklı yazımı mutlaka okuyun!
Ter Kokusu
Ter Kokusu Nasıl Önlenir? 7 Çözüm Önerisi!

Ter kokusu nasıl önlenir?

Ter kokusuyla savaşmanın en iyi yolu önlem almaktır. Ter kokusu problemi yaşamak istemiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını uygulayarak, bu sorundan kurtulabilirsiniz:

  1. Her gün duş alın.
  2. Giysilerinizi düzenli olarak yıkayın ve temiz giysiler giydiğinizden emin olun.
  3. Gözeneklerinizden sızabilecek ağır kokulu yiyeceklerden (sarımsak, soğan vs.) kaçınmaya çalışın.
  4. Yatmadan önce ter önleyici bir rolon veya deodorant sürün. Böylece siz uyurken meydana gelebilecek ter kokusunu önleyebilirsiniz. Söz konusu ürünleri, sabah duştan sonra da sürmenizde fayda var. Unutmayın, deodorantlar terlemeyi engellemez; esas olarak cildinizdeki ter kokusunu maskelerler. Ter önleyiciler, terlemeyi azaltan kimyasal maddelerdir.
  5. Pek çok ter önleyici, kokuyu maskelemeye yardımcı olan bir deodorant içerir. Dolayısıyla ter önleyici alırken deodorant içerip içermediğini kontrol edin.
  6. Koltuk altlarınızı kuru tutmaya çalışın. Bakteriler vücudun kuru bölgelerinde üremekte zorlanırlar. Koltuk altlarınızı düzenli olarak tıraş ederseniz, bakteri birikimini önleyebilir ve ter kokusunu azaltabilirsiniz.
  7. Deodorant ve rolonlarla ilgili daha fazla fikir sahibi olmak için okuyabilirsiniz: Deo Stick Ürünleri: Erkekler için 9 Deo Stick
Ter Kokusu Nasıl Önlenir?
Ter Kokusu Nasıl Önlenir? 7 Çözüm Önerisi!

Sonuç

Ter kokusu pek çoğumuzun problemlerinden biri. Çoğu zaman rahatsız edici hale gelen bu kokuyu önlemek yine bizim elimizde… Sizler de ter kokusuyla nasıl baş ettiğinizi ve kullandığınız deodorant veya rolon ürünlerini bizlerle paylaşabilirsiniz. Deneyimlerinizi yorum yaparak bizlere iletin!

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm birkaç içerik:

Aşırı Terleme Nedenleri: 10’dan Fazla Neden ve Çözüm Önerileri!

Deo Stick Ürünleri: Erkekler için 9 Deo Stick

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır