Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? - shuayip.com

Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? 6 Önemli Bilgi!

Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? Hindiba kahvesi, hindiba kökünün kavrulması, öğütülmesi ve demlenmesiyle yapılan bir içecektir. Hindiba, her gün aynı saatte açılıp kapanan morumsu mavi çiçekleri olan çok yıllık, dayanıklı bir bitkiden (Cichorium intybus) elde edilir. Kuzey Amerika ve Avrupa’da yaygındır. Hindiba aynı zamanda hindiba kökü ve kıvırcık hindiba olarak da bilinir. Hindiba yaprakları ve çiçekleri yemeklerde kullanılabilir.

Hindiba bitkisi çok yönlü bir bitki türüdür. Hindiba çiçekleri ve yaprakları, salatalarda veya aromalı sirkelerde kullanılabildiği gibi; dünyanın bazı bölgelerinde şifalı toniklerde de kullanılırlar. Her hindiba bitkisinin tek, uzun, kalın bir kökü vardır (taproot olarak bilinir). Demlenmeden önce kavrulan bu kök; ayrıca haşlanıp sebze gibi yenebilir. Peki, Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? Daha fazlası için okumaya devam edelim.

Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? - shuayip.com
Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? – shuayip.com

Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar?

Uzun bir geçmişe sahip olan Hindiba, kaydedilen en eski bitki türlerinden biridir. Kuzey Afrika, batı Asya ve Avrupa’ya özgü olan bitkinin, eski zamanlarda Mısır’dan geldiği düşünülmektedir. Hindiba ilk olarak 1800’lerin başında Fransa’da bir kahve çeşidi veya bileşeni olarak kullanılmıştır.

Daha yakın zamanlarda, hindiba tüketimi ambargolar ve maliyet düşürme ile ilişkilendirilmiştir. Büyük bir Fransız etkisine sahip olan New Orleans, İç Savaştan önce önemli bir kahve tüketicisiydi. 1840 yılında New Orleans limanına kahve ithalatı engellendi. Fransız köklerine geri dönen New Orleans halkı, kahve yerine hindiba kullanmaya başladı.

Bugün, hindiba New Orleans’ta popüler olmaya devam ediyor ve “New Orleans kahvesi” tipik olarak hindiba kahvesine atıfta bulunuyor. New Orleans kahve satıcıları genellikle kahvelerini %30’a kadar hindiba kökü ile harmanlıyor. Hindiba Kahvesi’nin en ünlü üreticileri Fransa ve Güney Afrika’dır. Şimdilerde ABD’nin Nebraska eyaleti başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. 

Hindiba, şeker pancarı gibi yetiştirilir ve hasat edilir. Sonrasında kökler özel ekipmanlarla yerden alınır, küçük parçalar halinde kesilir, fırında kurutulur, kavrulur, öğütülür ve paketlenir. Hindiba kahvesi, genellikle tadı ve kafein içermemesi gibi özellikleri nedeniyle tüketilen bir içecektir. Bu bazı insanlar açısından tam aksine hindiba kahvesi tüketmek istememek için de birer nedendir.

Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? - shuayip.com
Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? – shuayip.com

Hindiba Kahvesi’nin Faydaları Nelerdir?

Hindibanın 5.000 yıldan uzun süredir, geleneksel alternatif tıpta kullanıldığı biliniyor. Aşağıdakiler, hindibanın bilinen sağlık yararlarından yalnızca bazılarını içeriyor. Bakalım Hindiba kahvesi ne işe yarar, faydaları nelermiş?

  1. 19. yüzyılın başlarında Fransız şefler ve yazarlar hindibanın bir ‘karşı uyarıcı’ olduğuna, yani yatıştırıcı etkilerinin kahvedeki kafeinin uyarıcı etkilerine mükemmel bir tamamlayıcı olduğuna inanıyorlardı. Öte yandan, ‘kansız’ veya ‘lenfatik’ kişiler tarafından kullanılmaması gerektiğini belirtiyorlardı.
  2. Taze kökün pulmoner tüketime karşı faydalı olduğu bilinmektedir. Bir litre kaynar suya 1 kök kaynatılmasının sarılık ve karaciğer büyümesine karşı etkili olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya konmaya devam etmektedir.
  3. Hindiba şurubunun çocuklar için mükemmel bir müshil olduğu bilinmektedir.
  4. Eski bitki uzmanları, çürük yaprakların şiş ve iltihaplı gözler için iyi bir lapa olduğunu söylemişlerdir.
  5. Modern bitki uzmanları, hindibanın safra üretimini artırdığını, hızlı kalp atışını azalttığını, kolesterolü düşürdüğünü ve bakterileri yok ettiğini söylemektedir.
  6. Yakın tarihli bir araştırma sonucunda, hindibanın kolesterol seviyesini düşürdüğü ve test edilen hayvanların kanındaki HDL’nin (iyi madde) LDL’ye (kötü madde) oranını artırdığını göstermektedir.
Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? - shuayip.com
Hindiba Kahvesi Ne İşe Yarar? – shuayip.com

Hindiba Kahvesi’nin Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Sadece hindiba kökünün ne denli güvenilir olduğunu inceleyen çok fazla araştırma yoktur. Fakat bununla birlikte kanıtlar hindiba kökünde bulunan bazı maddelerin zararlı olabileceğini göstermektedir. Örneğin, 2018 yılında yapılan bir çalışma, antioksidanlara ek olarak hindiba kökünün bazı toksik maddeler içerebileceğini tespit etmiştir. Bununla birlikte, pek çok araştırma, çoğu insanın hindiba kökünün herhangi bir yan etkisini görmediğini göstermektedir.

Yine de bazı kişilerin hindiba çayından olumsuz yönde etkilenebileceği ve birtakım yan etkiler yaşayabileceği de unutulmamalıdır. Örneğin hindiba bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 2020 yılında yapılan bir çalışma, alerji veya egzama gibi sorunu olan kişilerin hindiba kökü tüketme konusunda dikkatli olması gerektiği sonucuna ulaşmıştır. Bazı kişilerde hindiba tüketimi sonrası görülen alerjik tepkimeler aşağıda verilmiştir:

  • Boğaz şişmesi
  • Nefes almada zorluk
  • Göğüste sıkışma
  • Bayılma

Sonuç

Hindiba kahvesi oldukça faydalı ve yumuşak içimli bir içecek çeşididir. Dileyen herkes gönül rahatlığıyla tüketebilir. Fakat alerjisi veya egzaması olan kişiler Hindiba kahvesi içmeden önce mutlaka bir doktora danışmalıdır.

Bu başlıklarımız da ilginizi çekebilir:

Yeşil Çayın Faydaları: 10 Maddede Harika Etkiler!

Biberiye Çayı Faydaları ve Kullanımı: En Az 5 Önemli Fayda!

Kinoa Çayı Faydaları: En Önemli 5 Fayda!

Matcha Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir? En az 5 Fayda!

Tarçının Faydaları Nelerdir? Sağlığa Dair 12 Fayda!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır