Kinoa Çayı Faydaları: Siyah, kırmızı, sarı ve beyaz dahil olmak üzere çeşitli renklere sahip olan Kinoa, yenilebilir bir tohum türüdür. Yaklaşık 5000 yıldır yetiştirildiği bilinen Kinoa, Güney Amerika’nın Ant Dağları bölgesine ve özellikle de Bolivya, Ekvador, Şili ve Peru’ya özgü bir bitkidir. Kinoa tohumları hasat edildikten sonra, doğal bir pestisit görevi gören ve dış tarafı kaplayan acı bir kimyasal bileşik olan doğal saponinleri uzaklaştırmak için işleme tabi tutulurlar.
Kinoa, tek bir bitkide bile tohumların farklı olgunluk seviyelerine sahip olması nedeniyle genellikle elle hasat edilir. Eğer mekanik olarak hasat edilirse tohum kayıpları meydana gelebilir. İnsanlar bu çok yönlü besleyici bitkinin hem tohumlarını hem de yapraklarını tüketebilir çay olarak içebilirler.
Kiona çayı, oldukça sağlıklı ve faydalı bir içecek olduğu için son yıllarda giderek daha da popüler bir hale gelmiştir. Peki, Kinoa çayı faydaları nelerdir? Kiona çayı ve faydaları hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin…
Kinoa Nedir? Kinoa Çayı Faydaları Nelerdir?
Kinoa nedir? İnkaların ”bütün tahılların anası” olarak kabul ettiği bilinen Kinoa, binlerce yıl Ant Dağları’nda yaşan insanların temel besin kaynaklarından biri olmuştur. Kinoa bir tahıl türü olarak lanse edilse de aslında pancar ve ıspanakla yakından ilişkili olan kaz ayağı adı verilen yabani ot benzeri bir bitkinin tohumudur. Her yıl 120’den fazla farklı kinoa türü yetiştirilmektedir.
Bununla birlikte, marketlerde bulunan en yaygın versiyonları beyaz, kırmızı ve siyah kinoadır. Günümüzde modern bir ”süper gıda” olarak lanse edilen Kinoa, beyaz pirinç ve makarnanın daha sağlıklı bir alternatifidir. Buna ek olarak, vejetaryenler ve veganlar için nadir bulunan tam protein kaynağı olarak dünya çapında bir ün kazanmıştır.
Yüksek Protein
Bitki bazlı beslenen vegan ve vejetaryen kişilerin yeterince protein alabilmeleri için hayvansal olmayan protein kaynakları bulması gerekir. Kinoa bu kaynak için mükemmel bir seçenektir. Peki, kinoada ne kadar protein var? 100 gram Kinoa içinde yaklaşık 9 gram protein bulunur. Mesela 100 gram kinoa 9 gram protein içerirken, aynı miktarda bulgur yalnızca 6 gram protein içerir.
Kinoadaki proteinler çok çeşitli amino asitlerden oluşur. Amino asitler insan sağlığı açısından hayati önem taşırlar. Zira insan vücudunun kas gelişimini desteklemek ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek gibi bir dizi temel işlev gerçekleştirebilmesi için amino asitlere ihtiyacı vardır. Dolayısıyla Kinoa vejetaryen veya vegan olan insanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır.
Kinoa, diğer birçok tahıldan farklı olarak mükemmel bir Lizin kaynağıdır. Lizin, esansiyel bir amino asittir. Proteinlerin sentezi için hayati öneme sahip olan Lizin, büyüme ve gelişme gibi süreçlerde önemli bir rol oynar. Az görülen bir durum olsa da, Lizin eksikliği, insanlarda bir dizi tıbbi sorunun oluşmasına neden olabilir.
Yüksek Lif Kaynağı
Kinoa, diğer tahıllara kıyasla yüksek lif içeriğine sahiptir. 185 gram kinoada 5,18 gram lif bulunur. Bu oran, yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak, bir kişinin günlük lif ihtiyacına eşittir. Beslenme ve Diyetetik Akademilerine göre, yeterli miktarda lif tüketmek kabızlık, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve divertiküloz gibi çeşitli sağlık sorunlarının oluşma riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Lif açısından zengin besinler, aynı zamanda kilo vermek için de iyi bir kaynaktır. Bunun sebebi, lif oranı yüksek gıdaların insanların daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olması ve potansiyel olarak genel gıda alımını azaltmasıdır.
İyi bir antioksidandır
Kinoa, glütensiz bir besin olarak diğer yaygın tahıllara kıyasla iyi bir antioksidan kaynağıdır. Çoğu glütensiz ürün mısır, pirinç veya patates unundan oluşur. Kinoa, E vitamini açısından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde kroner kalp riski gibi bazı kanser türlerine ve göz bozuklarına iyi gelebilecek yardımcı bir antioksidan bileşiktir. Yeterli tam tahıl alımının sağlığa ne denli faydalı olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Manganez ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur
Bir fincan pişmiş kinoa, 1.17 miligram manganez içerir. Bu yaklaşık olarak hem erkeklerin hem de kadınların gelişim ve metabolizma sağlığı için gereken manganez desteğidir. Manganez vücudun işlevlerini desteklemek için birçok enzimle birlikte çalışan bir elementtir. Dolayısıyla oldukça önemlidir.
Kinoa Çayının Faydaları
Kinoa ve Kinoa çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Kronik hastalık riskini azaltır
Kinoa, hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde insan sağlığı için potansiyel olarak fayda sağlayan anti-inflamatuar açısından zengindir. Kalp dostu omega-3 yağ asitleri içerir ve yaygın tahıllara kıyasla daha yüksek doymamış yağ içeriğine sahiptir.
- Kilo vermenize yardımcı olur
- Kan şekerini dengeler
- Çölyak hastalığı ve glüten intoleransı olanlar için uygundur
- Bağırsak sağlığını iyileştirir
Sonuç ve Uyarı
Kinoayı herkes tüketebilir mi? Kinoa, alerjik reaksiyonları nadir görülen ve en az alerjik olan ‘tahıllar’ arasındadır. Ancak saponin adı verilen ve tohumları kaplayan doğal bileşikler, bazı olumsuz reaksiyonların oluşmasına neden olabilir. Kullanmadan önce kinoayı iyice yıkamanız bu sorunun önüne geçecektir. Kinoa çayı kilo verdirir mi, sorusuna gelecek olursak, evet Kinoa Çayı kilo vermenize yardımcı olabilir. Tabii ki tek başına yeterli değildir.
Ayrıca bakınız:
Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? 6 Başlıkta Chia Tohumu Hakkında Her Şey!
En Etkili Zayıflama Çayları: 6 Farklı Mucize!
Zayıflatan Yiyecekler ve İçecekler | Şaşırtıcı Sonuçlar Veren 8 Besin
Biberiye Çayı Faydaları ve Kullanımı: En Az 5 Önemli Fayda!
.