Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Doğru Bakım İçin 6 Önemli Husus!

Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Ne demişler: ‘‘Bakımlı saç hayat kurtarır!’’ Saç bakımı hem kadınlar hem de erkekler için önemli bir husustur. Tabii ki bakıldığında saç bakımına kadınların daha çok dikkat edip, önem verdiği bilinen bir husustur. Ve konumuz güzellikse, saçların ne denli önemli bir role sahip olmadığı tartışılmaz bir gerçektir.

Peki, saçlarımızı nasıl koruyabilir, ışıltılı, sağlıklı ve canlı görünmelerini nasıl sağlayabiliriz? Bakım rutinimiz pandemi dönemiyle birlikte evin içine kaysa da pek çoğumuz saç bakımı için kuaförlere gidiyor ve tonlarca para harcıyoruz. Fakat bizler de evimizde iyi bir saç bakımı yapabiliriz. Nasıl mı? Hazırsanız saç bakımı maceramız başlasın!

Önemli noktalar:

İncelemem genel hatlarıyla aşağıdaki sorular ışığında devam edecek. Dolayısıyla dikkat buyurunuz:

  • Saç bakımı nasıl olur? Saç bakımı nasıl yapılmalı?
  • Evde saç bakımı nasıl yapılır?
  • Saç yıpranmasına ne iyi gelir?
  • Saç bakımında yapılan yanlışlar
Saç bakım ürünleri
Saç Bakım Ürünleri – shuayip.com

İnceleme

Saç bakımında ilk adım beslenme şeklinizdir; yani gün içerisinde aldığınız demir ve protein miktarı saç sağlığı açısından önemlidir. Saç hücreleri vücuttaki en hızlı büyüyen hücrelerdir; fakat doğru beslenilmediği zaman vücudumuzda bundan ilk etkilenen de yine saç hücrelerimizdir.

Alanında uzman doktorlar günde yaklaşık 12 mg demir tüketilmesini önermektedir. Demir açısından zengin gıdalar; yapraklı sebzeler, balık, kabak çekirdeği, fasulye, nohut, soya fasulyesi ve tahıl gibi daha pek çok besinden oluşur. Demirin yanı sıra proteine ​​de ihtiyacımız var; zira saçımızı güçlendiren şey yalnızca protein!

Peynir, süt, soya, mercimek, bezelye, kinoa ve yoğurt gibi amino asitler açısından da zengin olan besinler tam proteinleri içerir. Genetik önemli bir rol oynasa da beslenmenin yanı sıra; hava durumu, kirlilik ve saç bakımına genel yaklaşımınız da saç sağlığınız için önemlidir.

Sağlıklı bir beslenme ve uygun bakım ile canlı ve parlak saçlara sahip olmanız mümkün! Öncelikle tüm saç tipleri aynı değildir; kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bununla birlikte en genel tabiriyle, saç tipleri, yağlı, kuru ve karma gibi ifadelerle tanımlanabilir.

Saçın tipi, dokusu ve kalınlığındaki geniş çeşitlilik, parlamasına ve sağlıklı büyümesine yardımcı olmak için önemlidir. Dolayısıyla öncelikle kendi saç tipinizi ve buna göre saçınızın neye ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz.

Evde saç bakımı nasıl yapılır?

1. Saçınızı tanıyın!

Saçınızı ne sıklıkta yıkayıp, şampuanlayacağınız konusunda çeşitli görüşler olsa da; bu tamamen kişisel tercihlere ve bireysel ihtiyaçlara bağlıdır. Ama bakım yapmaya karar verdiyseniz önce saçınızı tanımalısınız:

  • Saç tipi ve yapısı
  • Saç ürünlerinin ne sıklıkla kullanıldığı
  • Saçların işlem görme sıklığı

Örneğin, yağlı saçlı kişilerde her gün saçlarını yıkama ihtiyacı oluşur; kuru saçlı kişiler de ise bu daha az görülür. Dolayısıyla saçınız ne sıklıkla yağlanıyor, dikkat etmelisiniz.

2. Doğru şampuanı seçin!

Yanlış şampuan ve şekillendirici kremlerin kullanılması saçta ciddi hasara neden olabilir. Saç tipinize uygun – yağlı, normal veya kuru – ürünleri arayın ve kepek veya dökülme gibi bir soruna sahipseniz önceliğinizi bu sorununuza verin.

Bununla birlikte Amonyum lauril sülfat veya sodyum lauril sülfat gibi sert içerikli şampuanlardan kaçınmaya çalışın. Ve unutmayın, bir ürünün kalitesi, fiyatıyla doğru orantılı değildir. Çok pahalı bir şampuan kalite açısından sizi hüsrana uğratabilir.

3. Saç kremi seçimine dikkat edin!

Şampuanlamadan sonra bakım yapmak, saçınızın yumuşak, parlak ve canlı görünmesi için önemli bir adımdır. Bunun için şampuanınızdan ayrı bir saç kremi tercih edebilir veya şampuan + saç kremi formülüne sahip markaları seçebilirsiniz.

Saç kremini saçınıza eşit bir şekilde dağıtmak için krem tarağı kullanabilirsiniz. Kremlediğiniz saçınızı durulamadan önce iki ila üç dakika beklemelisiniz. Sizin için en iyi olan kremi bulmak için deneme yanıma yöntemini kullanabilirsiniz.

Saç tarama
Saç Bakımı

4. Yıkama ve tarama işlemlerine dikkat edin!

Uzmanlar, birçok insanın saçlarını aşırı veya yanlış şampuanladığını öne sürüyor. Standart temel kurallar ise şunlardan oluşuyor:

  • Saçınızı günde bir defadan fazla yıkamayın.
  • Ürünü sadece saçınızı kapatacak kadar kullanın.
  • Çok sıcak veya çok soğuk su kullanmaktan kaçının. Saçınızı ılık suyla yıkayın.
  • Saçları ıslakken nazikçe tarayın; zira ıslak saç kırılmaya karşı üç kat daha savunmasızdır.
  • Islak saçı havluyla aşırı derecede ovalamayın.
  • Saçlarınızı taramak için geniş dişli bir tarak kullanın, ancak çok fazla taramamaya dikkat edin.

5. Saç bakımı esnasında dikkat edilmesi gerekenler

Sağlıklı saçlar için şu ipuçlarını aklınızda bulundurmanızda fayda var:

  • Saçınızı fön makinesiyle kurutmaya en düşük ısı ayarında başlayın ve gerektiğinde ısıyı kademeli olarak artırın.
  • Fön makinesini mümkün olduğu kadar az kullanmaya çalışın ve saçınızın kendiliğinden kurumasına izin verin.
  • Saçınızı boyarsanız, doğal renginizin üç tonu içinde olan bir ton seçin.
  • Kırılmanın lokalize olmaması için toka taktığınız rutin yerleri sık sık değiştirin.
  • Saç büyümesini teşvik etmek ve kan dolaşımını artırmak için kafa derinize sık sık masaj yapın.
  • Saçınızı sağlıklı tutmak ve kırık uçları önlemek için saçınızı düzenli olarak – her 10 ila 12 haftada bir – kestirin.
Saç bakımı
Saç Bakımı

6. Saç bakımını olumsuz yönde etkileyen unsurlar

Sert şampuanlar, yanlış saç bakım ve şekillendirici ürünler, aşırı fırçalama ve tarama saç sağlığını kötü yönde etkileyen unsurlardır. Fakat bunlara ek olarak dikkat etmeniz gereken bazı hususlar da mevcut:

  • Aşırı alkol tüketimi
  • Düşük kalorili ve hızlı diyetler (şok diyetler)
  • Azalmış tiroit hormonu
  • Aşırı stres
  • Kan incelticiler
  • Kalp sorunları, depresyon, yüksek tansiyon ve Artrit için bazı reçeteli ilaçlar

Sonuç

Saç bakımının temelde nasıl yapılması gerektiği hususunu derinlemesine anladığımızı düşünüyorum. Sonraki yazılarımda sizlere en iyi saç bakım ürünlerinden derlediğim bir liste sunacağım! Beklemede kalın…

Bu esnada sıkılmamanız için mutlaka bir göz atın: Tırnak bakımı nasıl yapılır? 5 önemli ipucu!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır