Yeşil Çayın Faydaları: 10 Maddede Harika Etkiler!

Yeşil çay, bilindiği üzere dünyadaki en sağlıklı içeceklerden biridir. Yeşil çayın faydaları ise saymakla bitmiyor. Araştırmalar, yeşil çay tüketmenin cilt sağlığını olumlu yönde etkileyebileceğini, kilo vermeye yardımcı olabileceğini ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini gösteriyor. Tüm çeşitleriyle birlikte çay, dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir.

Çay, ülkemizde yalnızca Doğu Karadeniz’de -en çok da Rize’de- yetişen çay yapraklarının kurutulmasıyla elde edilir. Bu yaprakların oksidasyon seviyesi ise çayın türünü belirler. Yeşil çay, oksitlenmemiş yapraklardan yapılır ve en az işlenmiş çay türlerinden biridir. Bu nedenle antioksidan ve faydalı polifenol açısından oldukça zengindir.

Yeşil Çayın Faydaları

Geleneksel Çin ve Hint tıbbında önemli bir yere sahip olan yeşil çay; kanamayı kontrol etmek, yaraları iyileştirmek, sindirime yardımcı olmak, vücut ısısını düzenlemek, kalbi ve zihinsel sağlığı iyileştirmek gibi pek çok alanda bir tedavin aracı olarak kullanılmıştır.

Bu konuda yapılan araştırmalar, yeşil çayın kilo kaybı, karaciğer bozuklukları, tip 2 diyabet , Alzheimer hastalığı ve çok daha fazlası üzerinde olumlu etkileri olabileceğini ön görmektedir. Bununla birlikte, bu olası faydaları kesin olarak kanıtlayabilmek için daha fazla verinin gerekli olduğunu da belirtmek önemlidir. Yeşil çayın faydaları genel anlamda 10 farklı başlık altında incelenebilir:

Yeşil çayın faydaları
Yeşil çayın faydaları

1. Kanser riskini azaltabilir

Yeşil çay tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde, kanser oranları daha düşüktür. Fakat bununla birlikte, yapılan çalışmalar, yeşil çay içmenin genel kanser riskini azalttığını ispatlayacak kadar tutarlı kanıtlara sahip değildir. Çok sayıda insan çalışmasından elde edilen genel bulgular, yeşil çay içmenin genel kanser riski üzerindeki yararına dair tutarsız sonuçlar ve sınırlı kanıtlar elde etmiştir.

Ancak yine de bazı yararlarının olduğu da göz ardı edilmemiştir. Yapılan birkaç deneyde yeşil çayın riski azaltabildiği kanser türleri şöyledir:

  • Göğüs
  • Mesane
  • Yumurtalık
  • Kolorektal (bağırsak)
  • Yemek borusu (boğaz)
  • Akciğer
  • Prostat
  • Deri
  • Karın

2. Kalp hastalığı riskini azaltabilir

Bilim insanları, yeşil çayın kan damarlarının astarı üzerinde çalıştığına ve damarları rahatlatıp, kan basıncındaki değişikliklere daha iyi dayanabilmelerine yardımcı olduğunu gösteriyor. Ayrıca yeşil çay, kalp krizlerinin birincil nedeni olan pıhtı oluşumuna karşı da koruma sağlayabiliyor. Yapılan bir çalışmada, genel olarak kahve ve bazı çay türlerinin (yeşil çay da dahil) kardiyovasküler hastalık sonucu oluşan ölümlerin riskini azalttığı ön görülüyor.

3. Boğaz kanseri riskini azaltabilir

Yeşil çayın en etkileyici faydalarından biri olarak boğaz kanseri riskini azalttığı düşünülür. Genel olarak kanser hücrelerini, sağlıklı dokuya zarar vermeden öldürdüğü de yaygın olarak savunulan bir görüş…

Yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, yüksek konsantrasyonlarda çay polifenollerinin ‘özofagus’ ve akciğer dahil olmak üzere farklı organlarda kanserojen kaynaklı tümörlerin gelişimine, ilerlemesine ve büyümesine karşı engelleyici etkiler gösterdiğini” saptamışlardır. 

Tabii ki bu tür araştırmaların daha fazla tekrarlanması gerekmektedir. Ancak yine de yeşil çayın bazı kanser tümörlerinin büyümesini yavaşlatabileceğini düşünülmektedir.

Yeşil çay
Yeşil çayın faydaları

4. Kolesterolü Azaltır

Bir literatür taraması, yeşil çay ve kolesterol üzerine yapılan araştırmaları içeren 31 çalışmayı incelemiş ve genel olarak “yeşil çay alımının toplam kolesterolü önemli ölçüde düşürdüğünü” bulmuştur.

5. Alzheimer ve Parkinson

Yeşil çayın Alzheimer ve Parkinson’un neden olduğu bilişsel bozulmayı geciktirdiği düşünülmektedir. Bilimsel bir araştırma, yeşil çay alımının bunama, Alzheimer hastalığı, hafif bilişsel bozukluk veya bilişsel bozulma riskini azaltabileceği hipotezini desteklemektedir. Bununla birlikte, kesin kanıtlar için daha iyi tasarlanmış çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.

6. Diş çürümelerini önler

Çayda bulunan polifenol, flavonoid ve kateşin gibi biyoaktif bileşikler, sadece bakterileri değil asit üretimini de engelleyen antibakteriyel özelliklere sahiptir. Yapılan araştırmalar, yeşil çayın bu sayede diş çürümelerini önlediğini göstermektedir. Tabii ki bu, dişlerinizi fırçalamayı bırakabileceğiniz anlamına gelmiyor! Bununla birlikte ağız hijyeni ve diş sağlığı söz konusu olduğunda yeşil çay gerçekten yardımcı olabiliyor.

7. Tansiyon riskini azaltır

Düzenli yeşil çay tüketiminin yüksek tansiyon riskini azalttığı düşünülmektedir. Bir literatür incelemesi, birkaç çalışmanın yeşil çayın hem sistolik kan basıncını hem de diyastolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığı sonucuna vardığını saptamıştır.

8. Depresyon etkilerini azaltır

Birkaç çalışma, yüksek yeşil çay tüketiminin yaşlı bireylerde daha düşük depresyon seviyelerine yol açtığını gösterse de, yeşil çayın depresif semptomları nasıl etkilediğini belirlemek için daha fazla deneye ihtiyaç vardır. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, yeşil çay polifenollerinin antidepresan benzeri etkilere sahip olduğu görülmüştür. Dolayısıyla aynı etkinin insanlar üzerinde de gerçekleşebileceği düşünülüyor.

Yeşil çay
Yeşil çayın faydaları

9. Antiviral etkiler gösterir

Çay kateşinlerinin enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmesini sağlayan güçlü antibakteriyel ve antiviral maddelere sahip olduğu bilinmektedir. Bu kateşinlerle dolu olan yeşil çay, viral bir enfeksiyona yakalanmanızı engelleyemese de enfeksiyonun şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.

10. Kilo vermeye yardımcı olur

Yeşil çayın vücuttaki iltihabı azalttığı ve kilo verme sürecine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da; yapılan bir çalışma yeşil çayın, metabolizmada büyük değişiklikler ürettiğini saptamıştır. Kilo vermek istiyorsanız, egzersiz ilk adımdır; ikinci ise diyettir. Bunlara ek olarak gün içerisinde 1 – 2 fincan yeşil çay içmeniz süreci hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Sonuç

Yeşil çayın faydaları çok eski dönemlerden beri bilinmekte ve alternatif tıp tarafından kullanıldığı görülmektedir. Düzenli kullanımda yeşil çayın faydalarının olduğu kesin! Fakat düzenli kullanım çok önemli… Sizler de yeşil çayın faydaları konusundaki düşüncelerinizi, yeşil çayı faydalı görüp görmediğinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Bunun için yorum yapmanız yeterli!

Dikkatinizi çekebileceğini düşündüğüm bazı içerikleri sizin için linkledim:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır