Cilt beyazlatıcı kremler

Cilt Beyazlatıcı Kremler Zararlı Mı? Bu 4 Maddeye Dikkat!

Cilt beyazlatma, cildin koyu bölgelerini aydınlatmak veya genel olarak daha açık bir ten elde etmek için çeşitli ürünlerin kullanımını ifade eder. Bu ürünler, cilt beyazlatıcı kremler, sabunlar ve hapların yanı sıra kimyasal peeling ve lazer tedavisi gibi profesyonel tedavileri içerir. Peki, cilt beyazlatıcı kremler zararlı mı? Evde cilt beyazlatmak için ne yapmalı? Gelin, hep birlikte inceleyelim!

İnceleme

Cilt rengini ne belirler?

Ten rengi, ciltteki melanin miktarına göre belirlenir. Melanin, melanosit adı verilen özel hücreler tarafından üretilen bir pigmenttir. Koyu tenli kişilerde daha fazla melanin bulunur. Cildinizin ne kadar melanin içerdiği esas olarak genetik yapınızla ilgilidir. Güneş ışığına maruz kalma, hormonlar, cilt hasarı ve belirli kimyasallara maruz kalma da melanin üretimini etkileyebilir.

Cilt rengindeki değişiklikler genellikle kendiliğinden çözülür. Örneğin, güneş ışığına doğrudan maruz kalma miktarı azaltıldığında bronzluk kaybolur. Ancak zamanla, “yaşlılık” lekeleri veya “karaciğer” lekeleri gibi belirli renk değişiklikleri az çok kalıcı hale gelir.

Cilt beyazlatıcı kremler
Cilt beyazlatıcı kremler zararlı mı?

Cilt beyazlatma nedir?

Cilt beyazlatma, ciltteki renk değişimlerinin belirginliğini azaltmak ve cilt rengini eşitlemek için yapılan kozmetik bir tedavidir. Cilt beyazlatıcı kremler, kozmetik mağazalarında, alışveriş mecralarında veya eczanelerde bulabileceğiniz ürünlerdir. Bazen bu kremler çok riskli olabilir. Bazı cilt açıcıların etken maddesi cıvadır, bu nedenle cildi beyazlatma cıva zehirlenmesine yol açabilir.

Cıva, ciddi psikiyatrik, nörolojik ve böbrek sorunlarına neden olabilen toksik bir maddedir. Cıvalı cilt açıcı kullanan hamile kadınların, cıvayı doğmamış çocuklarına geçirme ihtimalleri dahi vardır. Cilt rengi açıcılarda bileşen olarak cıva kullanımı ABD’de yasaklanmıştır Ancak, ABD dışında üretilen bazı cilt açıcılar yine de cıva içerebilir. Dolayısıyla buna dikkat etmek gerekir.

Cilt beyazlatıcı kremler içerisinde hangi maddeleri barındırır?

Cilt beyazlatıcı kremler, uygulandığı ciltteki melanin miktarını azaltan aktif bir bileşen veya bileşenlerin bir kombinasyonunu içerir. Cilt açıcılarda en yaygın kullanılan bileşen hidrokinondur. Hidrokinon içeren bir ürün kullanmadan önce doktorunuza danışmanız ve doktorun talimatlarına harfiyen uymanız önemlidir.

Diğer cilt beyazlatıcı veya aydınlatıcı kremler, aktif maddeler olarak A vitamininden gelen steroidler ve retinoik asit gibi maddeler içerir. Ve bazı cilt aydınlatıcı kremler, bir mantar türünden elde edilen bileşik olan kojik asit ve çeşitli bitkilerde bulunan bir bileşik olan arbutin gibi doğal maddelerden oluşur.

Cilt aydınlatıcı krem
Cilt aydınlatıcı kremler

Cilt beyazlatıcı kremler zararlı mı?

Bazı cilt beyazlatıcı kremleri kullanmanın en önemli risklerinden biri, cıvaya maruz kalma ihtimalidir. Bir çalışma, Asya’da üretilen ve ABD dışında satılan her 4 cilt açıcıdan yaklaşık birinin cıva içerdiğini saptamıştır.

Cilt rengi açan kremlerin başka potansiyel riskleri de vardır. Bu riskler aşağıda sıralanmıştır:

  • Uzun süreli kullanım cildin erken yaşlanmasına neden olabilir.
  • Uzun süreli kullanım, güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan cilt kanseri riskini artırabilir. Cilt beyazlatıcı krem kullanıyorsanız, dışarı çıkarken daima geniş spektrumlu bir güneş kremi sürmelisiniz.
  • Bazı cilt beyazlatıcı kremlerdeki steroidler cilt enfeksiyonları, cilt incelmesi, ve ciltte akne (sivilce) oluşma ihtimalini artırabilir.
  • Steroidleri cildin geniş bölgelerine uygulamak, vücut tarafından emilen steroidle ilgili sağlık sorunları için sizi riske atabilir.
  • Hidrokinon, istenmeyen ve tedavi edilemeyen cilt renk değişikliğine (okronoz) neden olabilir.
  • Doğal bileşenler dahil olmak üzere çeşitli beyazlatıcı maddeler, cilt tahrişine veya alerjik reaksiyona neden olabilir.

Cilt beyazlatıcı krem kullanırken dikkat edilmesi gerekenler!

  1. Cilt açıcı kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışın ve ürün için özel kullanım talimatları isteyin.
  2. Üründe cıva olmadığından emin olun. Cıva bazen kalomel gibi diğer isimler altında listelenebilir, buna dikkat edin.
  3. Hidrokinonlu, reçetesiz satılan bir cilt açıcının bu kimyasalın %2’sinden fazlasını içermediğinden emin olun.
  4. Bir etiket hidrokinonu listeliyor ancak ne kadar içerdiğini belirtmiyorsa, söz konusu ürünü kullanmaktan kaçının. Bazı yabancı ürünler, olması gerekenden daha fazla hidrokinon içerir ve etiketleri doğru olmayabilir. Dikkat edin!

Almayı düşündüğünüz bir cilt beyazlatıcı kremle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, güvenli olduğundan emin olmak için bir doktora veya eczacıya danışın. Eğer imkanınız varsa kimyasal peeling, mikro dermabrazyon, mikro iğneleme ve lazer tedavileri gibi başka tedavi seçeneklerini de deneyebilirsiniz.

Evde cilt beyazlatma
Evde cilt beyazlatmak mümkün mü?

Evde cilt beyazlatmak mümkün mü?

Cilt renginizi bir iki ton açmak istiyorsanız, bunu, tamamen doğal yöntemlerle evinizde yapabilirsiniz. Güvendiğiniz bir tarifi uygulayarak evde kendiniz için bir cilt açıcı krem yapabilir, düzenli kullanmanız halinde cildinizde oluşan lekeleri de gidererek, tonunu açabilirsiniz. Evde cildinizi beyazlatmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Pirinç suyunu haşlayın ve suyunu her gün bir tonik gibi cildinize sürün.
  • Yoğurdu balla karıştın ve cildinize sürün. 10 dakika kadar beklettikten sonra yıkayın.
  • Zerdeçal tozu, buğday unu ve limon suyunu kullanarak bir karışım yapın. Karışım kıvamını aldığında cildinize sürün ve 15 dakika bekletin.
  • Koltukaltı kararması gibi bir sorununuz varsa liman ve karbonat ikilisini kullanabilirsiniz. limon ve karbonatı karıştırarak koltukaltınıza sürün ve 10 dakika kadar beklettikten sonra yıkayın. Dilerseniz bunun yerine Hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz.

Sonuç

Cilt beyazlatıcı kremlerin pek çoğu herhangi bir zararlı madde içermediği için kullanılabilir. Fakat yine de emin olamıyorsanız, evinizde bir formül hazırlayarak kendinize maske yapabilirsiniz. Peki, sizler de evinizde maske yapıyor musunuz? Etkili bir tarifiniz varsa bizimle paylaşmayı unutmayın!

Gelmişken, aşağıda sıraladığım içeriklere de bence bir göz atın!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır