4 Başlıkta Bonsai Bakımı

Çiçeklerle ilgili pratik ipuçları verdiğim yazılarıma bugün de bonsai ile devam etmek istedim. Evde süs bitkisi bakmak isteyenler ya da çoktan bir bonsai ağacı sahibi olanlar için derlediğim önerilerden yararlanarak yeni bir hobi edinebilir, bitkilerinizin daha sağlıklı yaşamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bonsai Ağacı ile İlgili Temel Bilgiler

Bakım önerilerine geçmeden önce bonsai ağacı ile ilgili temel bilgilere bir göz atalım. Öncelikle işe bu kelimenin neyi ifade ettiği ile başlayacak olursak Japonca’da saksıda yetişen ağaç gibi bir anlama geldiğini görüyoruz.

Her ne kadar bu ağalar küçük olsalar da aslında genetik yapıları bakımından büyük boyutlu ağaçlardan bir farkları yoktur. Bu ağaçlar saksıda yaşamaya alıştırılmış minyatür bitkilerdir. Kısacası bu bitki bir ağaç türünün belli yöntemlerle saksıya uygun hale getirilmiş bir versiyonudur.

Çeşitlerine baktığımızda Ficus, Aser, Platanus, Carğinus ve Ardıç gibi türleri olduğunu görüyoruz. Bu ağaçlar oldukça hassas bitkilerdir. Bakımı çok zor olmasa da özen gerektirir. Bu nedenle siz de estetik olarak oldukça şık ve etkileyici böyle bir ağaca sahip olmak istiyorsanız mutlaka ışığına, suyuna, ısısına dikkat etmelisiniz.

Bonsai bakımının püf noktalarını öğrenin
Pratik Öneriler

Bakım Önerileri

Kendinize tam istediğiniz gibi güzel bir bonsai ağacı alıp evinizin dekorasyonunu zenginleştirdiğinizde kendinizi çok mutlu hissetmiş olabilirsiniz. Ama bu ağacın da iyi hissetmesi için gerekli bir takım şartlar olduğunu aklınızda bulundurmalısınız yoksa bonsai ağacınız uzun süre yaşayamaz.

Bu yüzden şimdi size pratik bir şekilde uygulayabileceğiniz yöntemlerden bahsedeceğim.

Sulama Konusunda Dikkatli Olun

Bu bitkiyle ilgili en önemli noktalardan biri sulama konusudur. Eğer ağacınızın mutlu olmasını istiyorsanız onu asla susuz bırakmamalısınız. Ama fazla sularsanız da boğulabilir. Bu nedenle su miktarını belirlerken toprağına göre hareket edin.

Bitkinizin toprağına dokunduğunuzda nemli değilse yavaş yavaş sulama yapabilirsiniz. Sıcak havalarda sulama işlemini gün aşırı kış döneminde ise üç günde bir olacak şekilde ayarlamanız uygun olacaktır.

Toprağın her zaman nemli kaldığından da emin olun. Bitkinizin toprağının tamamını gözden geçirin ve kuru bir bölge kalmamasını sağlayın.

Besleme ve Budama

Bu bitkinin sulamasını doğru şekilde yaptığınızda işin büyük bir çoğunluğunu halletmiş olursunuz ama tabi ki besleme ve budama işleri de oldukça önemli. Bitkinizi yılda dört kez kendisine uygun bir vitaminle besleyebilirsiniz.

Ayrıca her an elinizde bir makas bulundurup gerekli zamanlarda onu budamanız gerekir. Budama işlemi sırasında aşağıda bulunan dalların budanması uygun olacaktır. Aşağıdaki dalları budağınızda ağacınızın kökleri de hava almış olur.

Sıcaklık ve Hava

Bu bitkinin evde bulunduğu ortamın asla 12 dereceden düşük olmaması gerekir. Bonsai ağacı üşüyen ve üşüdüğünde hasta olan bir bitkidir. Bu nedenle hem oda sıcaklığına yakın hem de aydınlık bir ortamda bulunması gerekir.

Ağacı yerleştirdiğiniz yerin direkt güneş ışığı almadığından, ışığın dolaylı bir şekilde geldiğinden, bitkinin bütün gün güneş görmediğinden ve bulunduğu yerde hava akımına maruz kalmadığından emin olmalısınız.

pexels eva elijas 6072061 scaled 1 bonsai 2 | Shuayip.com
Bakım için İpuçları

Toprak

Bu ağacın diğer evde bakılan çiçeklerde olduğu gibi çok uzun süre aynı toprağın içinde kalması mümkün değildir. Bu nedenle de toprağının iki üç yılda bir değiştirilmesi gerekir. Ancak bu değişim işlemini yanlış zamanlarda yaparsanız bitkiniz saksısına adapte olamaz ve ölebilir.

Saksı değişimi sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de köklerin zarar görmemesi olacak. Bitkinin kökleri zarar görürse ne yazık ki yeni saksısına tutunamayacaktır.

Ekstra Bilgiler

Daha önce bonsai ağacı bakmadıysanız ya da çiçek bakımı konusunda uzman değilseniz bu bitkiyi hazır yetişmiş halde almanız öneriliyor.

Oldukça hassas yapıda bir bitki olduğu için özellikle de bakımı biraz daha kolay olan iğne ve sivri yapraklı türlerinden almayı tercih edebilirsiniz.

Ağaç seçimi yaparken bitkinin boyuna ve dallarına dikkat edin. Boyuna göre gövdesi kalınsa bitkinin çok da sağlıklı olmadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca yerince dalı olduğundan da emin olmalısınız.

Bu ağacın fiyatının yüz liradan başladığını ve özelliklerine göre fiyatının arttığını söyleyebiliriz.

Son olarak da eğer bu bitkiden aldıysanız ve bütün önerileri uygulamaya çalıştığınız halde bitkinizin yeteri kadar sağlıklı olmadığını gördüyseniz çürümüş kökleri temizlemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Böyle bir durumda hemen çürümeye başlamış ya da çoktan çürümüş kökleri temizleyin, sonrasında bitkinizin saksısını ve toprağını değiştirip besin verebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır