6 Adımda Aloe Vera Bakımı

Çiçek bakımı yazılarıma bugün de aloe vera bitkisi ile devam etmek istedim. Hem yeni bir hobi edinmek hem de evinde canlı bir jel kremi olsun isteyenlerin tercih ettiği aloe vera bitkisi oldukça yararlı çiçeklerden biri.

Sağlık ve kozmetik de dahil olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılabilen bu bitki evini şık bir şekilde dekore etmek isteyen kişilerin de oldukça ilgisini çekiyor. Eğer siz de aloe vera bitkisi almayı düşünüyorsanız ya da çoktan bu çiçekten edindiyseniz ama bakımı konusunda sorun yaşıyorsanız sizin için hazırladığım pratik bilgilere göz atabilirsiniz.

Aloe vera bitkisi için bakım önerileri
Aloe Vera

Aloe Vera Hakkında Temel Bilgiler

Tropik bölgelerde yetişen bu bitkinin ana vatanı Afrika’dır. Ancak ona uygun koşullar sağlandığında her yerde yetişmeye uygun olduğu için özellikle de son yıllarda pek çok kişi evinde bu bitkiye bakmaya başladı diyebiliriz.

Bu bitkinin içinde bulunan jel madde cilt bakımı için çok önemlidir. Kozmetik sektöründe de bu maddeden yararlanılarak yapılan pek çok krem ve maske vardır.

Bakımı kolay bu bitkiyi evde yetiştirmek için tabi ki bazı temel prensipleri bilmeniz ve ona uygun hareket etmeniz gerekiyor. Ancak eğer bu prensiplere uygun şekilde davranırsanız evinizde hem sağlık hem kozmetik hem de dekorasyon amaçlı olarak kullanabileceğiniz harika bir bitkiniz olur.

Madde Madde Bakım Önerileri

Aloe vera ile ilgili temel bilgilerden sonra size madde madde bakım önerilerinden bahsedeceğim. Bu maddeleri on adımda pratik bir şekilde ele alacağım için sadece bu adımları uygulayarak bakım işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Birinci Adım: Güneş

Bu bitkinin olmazsa olmazı güneştir. Güneşli yerlerde bulunmayı oldukça çok sever. Tamamen gölge ya da karanlık bir yere koyarsanız bitkiniz büyümez. Günün altı ila sekiz saatinde mutlaka ışık alması gerekir. Bu ortamı sağlar ve soğuk havadan korursanız içindeki jelin donmasına da engel olursunuz.

İkinci Adım: Sulama

Bu bitkiyi sularken de özenli olmanız gerekiyor. Fazla suya ihtiyaç duymadığından emin olabilirsiniz. Yani kısacası sadece yüzeyin beş santim altına kadar su dökerseniz ve toprak kuruyuncaya kadar tekrar sulama işlemi yapmazsanız bu işi halletmiş olursunuz. Yazın haftada bir kışın ayda iki kere sulamanız yeterli.

0 aloe vera bakimi ipuclari evde aloe vera yetistirme aloe vera faydalari mini mini aloe vera 1 | Shuayip.com
İpuçları

Üçüncü Adım: Gübre

Eğer bitkinizin iyi bir şekilde büyümeye devam etmesini istiyorsanız ayda iki kez kendisine uygun bir gübre verebilirsiniz. Gübreyi suyla seyreltip vermenizde yarar var.

Dördüncü Adım: Böcekler

Bitler ve bazı haşereler bu bitkiden beslenmeyi gerçekten çok severler bu nedenle bitkinizin böceklenmesi gibi bir durumla karşılaşırsanız hemen doğal haşere ilaçlarından faydalanmalısınız.

Beşinci Adım: Saksı

Bu bitki saksısına çok kısa sürede alışır ve küçük saksılarda rahat eder ancak eğer uzun süre dayanmasını istiyorsanız bir süre sonra bu saksıyı değiştirmelisiniz. Saksının delikli olduğundan emin olmanızda yarar var.

Ayrıca saksı seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken kriterleri de göz önünde bulundurmalısınız. Mesela saksı boyutuna karar verirken mutlaka bitkinin köklerinde bulunan toprak karışımına bakın. Saksı boyutu köklerin top kısmından üç kat daha fazla olmalıdır.

Altıncı Adım: Toprak

Bu bitki kuru ve kumlu toprağı tercih eden bir çiçek türüdür. Nemli toprakta yaşaması pek mümkün değildir. Bu nedenle kaktüsler için özel olarak hazırlanmış karışımlardan satın alıp bunları kullanmanız uygun olacaktır.

aloe vera aloe vera 2 | Shuayip.com
Evinizi Dekore Edin

Ekstra Bilgiler

Eğer bitkinizin saksısını değiştirme döneminin geldiğini düşünüyorsanız yeni aldığınız saksıyı kısmen uygun toprakla doldurarak işe başlayabilirsiniz. Daha sonra bitkinin köklerini orta kısma yerleştirerek devam edin.

Topraklar kökleri kapladığında elinizde hafifçe vurup bitkiyi toprağa daha iyi bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Hazır aldığınız bitkinin toprağına ya da toprağı değiştirdikten sonra saksınızın üstüne çakıl taşları ve deniz kabukları koyabilirsiniz.

Çakıl taşı ve deniz kabukları bitkinin kendisini doğal ortamında hissetmesine, iç kısmının nemli kalmasına yardımcı olacaktır. Taşları toprağa koyduktan sonra hafifçe bastırmanız yeterli olacaktır.

Eğer bitkinizi çoğaltmak istiyorsanız ana bitkiden filizlenen küçük kısımları alabilirsiniz. Oluşumunu tamamlayan bebekleri bıçakla dikkatli bir şekilde kesip ana bitkiden ayırdıktan sonra saksıya ekebilirsiniz.

Son olarak da bu bitkinin yapraklarından alacağınız jeli kullanmak istiyorsanız büyümüş bir yaprağını hafifçe kesip jeli akıtabilirsiniz. Bu jel yanıklara çok iyi gelir. Ayrıca cildiniz tahriş olduğunda ya da temizleyici tonik olarak da kullanabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır