Bal; genellikle kahvaltıları sofralarımızda yerini alan ve çok sevilerek tüketilen doğal ve faydalı bir besindir. Hasta olduğumuzda çayını bile tüketebiliriz. İçeriğindeki besin maddeleri sayesinde sağlığa birçok faydası olan bu doğal besinin faydalarını ve diğer detaylarına gelin hep birlikte göz atalım…
Balın Faydaları Nelerdir?
- Cilt lekelerini giderir ve cildi nemlendirir. Direkt olarak yüzünüze uygulayacağınız limon ile karışımı cilt lekelerini yok eder ve doğal bir nemlilik hissi bırakır.
- Cilt bakımında büyük faydaları bulunur. Haftada 1 kez direkt olarak cilde sürüldüğünde inanılmaz etkiler yaratır. Limon suyu ile karışımından hazırlayacağınız maskeyi yüzüne uygulayın ve 20 dakika bekletin, ardından ılık suyla durulayın.
- Saçları nemlendirir ve kırılmaları azaltır. Ayrıca kepek sorununu ortadan kaldırmaya yarar.
- Saçlarınızı besler ve güçlendirir. Saçlarınıza doğal bir parlaklık ve hacim verir ve saç köklerini güçlendirir. Saç bakım kremi veya şampuanınıza bir miktar ekleyip pratik şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca saç dökülmelerini de engeller.
- Vücuda güç ve enerji sağlar. Daha dinç ve zinde hissetmenizi sağladığı gibi, cinsel performansı da arttırabilir.
- Beyin fonksiyonlarını düzenler. İçerisindeki potasyum minerali sayesinde beyin fonksiyonlarının düzenli çalışması sağlanır. Hafızayı güçlendirici etkisi de bulunur.
- Göz sağlığına olumlu etkileri vardır. Nar suyu ile birlikte tüketimi, içeriğindeki vitaminler sayesinde görme yeteneğini iyileştirmektedir.
- Zencefil ile karıştırılıp tüketilmesi solunum yolları rahatsızlıklarını iyileştirir. Özellikle astım hastalığına karşı etkilidir.
- Sindirim sistemini rahatlatmaya yarar. Özellikle mideye büyük faydaları bulunmaktadır.
- Diyet yapmak isteyenler için mükemmel bir besindir. Tarçın ile birlikte hazırlayacağınız karışım metabolizmanızı hızlandırır ve tokluk hissi yaratır. Bu etkiler sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri bulunur. İçeriğindeki koruyucu bileşenler vücut bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve hastalıklardan korunmayı sağlar. Propolis ile birlikte tüketimi doğal bir antibiyotik etkisi de gösterir.
- Rahatlatıcı etkisi mevcuttur. Bu özelliği ile uykusuzluğa iyi gelmektedir, ayrıca alerji rahatsızlıklarından muzdarip kişilerde rahatlama sağlamaktadır.
- Akciğer sağlığınızı korur. Akciğerleri besler ve hücre esnekliğini de arttırır. Aynı faydaları mide ve pankreas üzerinde de gösterir.
Balın Besin Değeri Nedir?
İyi bir antioksidandır ve besleyici özellikleri çok fazladır. 100 gramı 310 kalori içerir. İçeriğindeki temel besinlerden olan karbonhidratı çok miktarlarda içinde bulundurur. 100 gramı yaklaşık 82 gram karbonhidrat içermektedir. Ayrıca 100 gramında 0,5 mg C vitamini, 8 mg kalsiyum, 3 mg magnezyum, 4 mg sodyum ve 49 mg potasyum bulundurur. Bu vitamin ve minerallerin vücuda tepeden tırnağa pek çok faydaları bulunur. Sağlık için gerekli besin maddelerini ihtiva etmektedir.
Balın İçeriği Nedir?
Kendine özgü tadını veren şeyler içeriğinde bulunan şeker özütleridir. İçeriğindeki şekerler doğal meyve şekerleridir. Çoğunluğu sudan oluşsa da içeriğinde önemli miktarda yaşam fonksiyonları için gereken karbonhidrat, vitamin ve mineraller içerir. Arıların çiçeklerden topladığı özler sayesinde üretilir ve tüketilirken bu çiçek özlerinin aromalarını tadında hissetmek mümkündür.
Balın Çeşitleri Nelerdir?
Arıların farklı bitkilerden topladığı özler sayesinde ürettiği bu besin maddesinin birçok farklı türü mevcuttur. Bunların aromaları, kokuları ve özellikleri toplandığı bitkilere göre değişiklik gösterebilir.
Çam Balı: Ağaçlardan elde edilmesiyle ve kokusuyla farklıdır. Genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde üretilir.
Anzer Balı: Karadeniz bölgesinde yetişen bitkilerden toplanan özlerle üretilir. Tadı gerçekten farklıdır ve pek çok rahatsızlığa iyi gelir.
Kestane Balı: Bağışıklık sistemi ve astım gibi hastalıkları tedavi etmesiyle biliniyor. Yoğun bir kıvama sahip olmasıyla bilinir.
Kekik Balı: Sindirim sistemine olumlu etkileri mevcuttur. Kekikten toplanan özlerle üretilir.
Yayla Balı: En fazla üretilen çeşittir. Genellikle serbest dolaşan arıların sayısız çiçekten topladığı özlerle üretilir. Bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendirir ve vücuda enerji sağlar.
Balın Zararı Var mı?
Birçok faydaları bulunsa da bazı kişiler üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.
- Diyabet hastalığına sahip kişiler için içeriğinde bulundurduğu yüksek şeker miktarı ile olumsuz etkilere sebep olabilir
- Besleyici özelliği fazla olduğu ve içeriğindeki kalori miktarı yüksek olduğu için kilo vermek isteyen kişilerin öğünlerinde bulunması diyet sürecini olumsuz etkleyebilir.
- Sindirilmeden direkt olarak kana karışır. Bu yüzden mide sorunları bulunan kişilerin tüketirken dikkatli olması gereklidir.
İlginizi çekebilir:
Propolis Nedir? Propolis’in Faydaları Nelerdir? 1001 Faydası var!