5 Adımda Beslenme Farkındalığı Kazanın

Farklı kaynaklara göre çeşitli şekillerde ele alınan beslenme farkındalığı konusu aslında hem sağlıklı yaşamak hem de çevre dostu ürünler kullanmak açısından oldukça önemlidir.

Genel anlamda bakıldığında beslenme farkındalığını besleyici, güvenli, sağlıklı ve düşük çevresel etkiye sahip gıdalar tüketmek olarak tanımlayabiliriz. Bu konuda farkındalık sahibi olmak herkesin adil ve ekonomik yiyeceklere erişmesini istemek anlamına da gelmektedir.

Böyle bir beslenme farkındalığı edindiğimizde kendimiz dışında da bütün dünyaya katkı sağlamış oluruz. Küresel ısınma ve iklim krizi gibi nedenlerle önümüzdeki dönemlerde yiyecek kıtlığı yaşanma ihtimali de giderek artıyor. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda önemli olanın elimizden geleni yapmak olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.

Beslenme farkındalığı sürdürülebilir yaşam hareketi için çok önemli
Yiyeceklerin Tadını Çıkartın

Beslenme Farkındalığı Ne İşe Yarar?

Bu konuda farkındalık sahibi olmanın ne anlama geldiğini daha detaylı bir şekilde ele almadan önce kısaca bunun ne işe yaradığını anlatmak istiyorum. Böylece maddelere göz atıp böyle bir yaşam tarzını neden deneyimlemeniz gerektiğini de çok daha iyi anlayabilirsiniz.

Bu konuda bilinçli olduğumuzda tükettiğimiz besinlerin çeşitliliğinin artmasına katkı sağlamış oluruz. Bu da hem kendi vücudumuz hem de gezegenimiz için oldukça iyidir.

Bilinçli bir şekilde gıda tüketmeye başladığımızda bitkisel ürünleri daha çok yemeye başlarız, et ve hayvansal gıdalar hayatımızdan giderek çıkar. Bu da yine hem vücudumuz hem de su tüketiminin azalması açısından yararlıdır.

Uygun avlanma teknikleri ile avlanan balıkları yemeye başladığımız için denizlerdeki canlılara zarar vermeyi bırakmış oluruz.

İşlenmiş gıda tüketimimiz azalır, yerli üretim sebze ve meyveleri daha çok tükettiğimiz için yerel üreticiler de kazançlı çıkar.

Sadece ihtiyacımız kadar yemeye başlarız ve diğer insanların yeme hakkında engel olmayı bırakırız. Yine bu da hem istenmeyen kilolardan kurtulmamız hem de yiyecek kıtlığına katkı sağlamamamız açısından önemlidir.

Plastik kullanımımızı azaltmak amacıyla içeceklerimizi termos bardaklarda taşımaya başlarız ve çevreci hareketin bir parçası haline geliriz.

Bütün bu küçük değişiklikler aslında hiç farkında olmadan tarımsal kaynak kullanımının ve çevresel sorunların azalmasına yardımcı olur. Küçük adımlar bizi büyük değişikliklere doğru yönlendirir.

Bu konuda hayatımızda büyük değişiklikler yapamayacağımız konusunda endişe etmemize de hiç gerek yok, sadece bir adım atmak bile gezegenimiz için büyük bir fark yaratacaktır.

Beslenme konusunda bilinçli olmanın önemini anladıktan sonra bunu etrafımızdaki insanlara da anlatabilir, böylece sürdürülebilir yaşam hareketinin genişlemesine katkı sunabiliriz.

İlk Atılması Gereken Adımlar

  • Hayatımıza beslenme farkındalığı kavramını dahil etmeden önce bunun tam olarak ne anlama geldiğini daha iyi anlamak için yapmamız gereken bazı şeyler var. Bunları kendi kendinize deneyimleyerek ufkunuzu genişletebilirsiniz.
  • Dikkatinizi dağıtacak uyaranlar (telefon, televizyon vb.) olmadan yemeğinizi küçük lokmalar halinde yiyin.
  • Fiziksel olarak gerçekten aç olup olmadığınıza emin olmadan yemek yemeyi tercih etmeyin.
  • Yemek yerken yiyeceklerin renklerine, kokularına, lezzetine dikkat edin ve etraftaki sesleri dinleyin.
  • Besinlerle aranızda bir suçluluk duygusu olmasına izin vermeyin.
Mindfulness Temelli Beslenme Farkindaligi Programi beslenme 2 | Shuayip.com
Her Gıdadan Yeteri Kadar Alın

Farkındalık Sahibi Olmak

Kavramsal olarak bunun ne anlama geldiğini anladıktan ve küçük adımlar atarak bu süreci kendiniz de deneyimledikten sonra işin biraz daha detayına inebilir, gerçekten farkındalık sahibi olmaya başlayabilirsiniz.

Bunun için öncelikle yapmanız gereken az enerjiyle daha çok yemek yapmayı öğrenmek olacak. Hepimizin yoğun gündelik hayatında yemek yapmaya zaman ayıramadığı bilinen bir gerçek. Ama bu konuda dikkate alacağınız ipuçları ile farklı pişirme çözümlerini deneyebilir, karbon ayak izinizi azaltabilir, sağlıklı yiyecekler tüketmenin keyfini çıkartabilirsiniz. Mesela baklagilleri geceden ıslatıp ertesi gün büyük bir tencereye yemek yapmayı deneyebilirsiniz.

Atabileceğiniz bir diğer adım ise mutfağınızda küçük bir bahçe oluşturmak olabilir. Siz de organik yiyecekler tüketmeye özen gösteriyor ve bu konuda araştırmalar yapıyorsanız artık dışarıdan hazır ürünler almanıza gerek yok. Yapacağınız küçük bir araştırma ile evde sebze ve meyve yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca atık üretiminizi azaltmak için harekete geçmelisiniz. Bu noktada yapabileceğiniz en iyi şey açık satılan zeytin, ekmek, peynir gibi yiyecekleri tekrar kullanılabilir kaplarda saklamak olacak. Yine hayatınızda yapabileceğiniz bir diğer küçük değişiklik ise çevreye zararı olmayan çekirdek kabukları, çay ve kahve posası, meyve sebze artıkları gibi malzemelerden bitki besini üretmek olabilir.

Son olarak da bütün bunları nasıl bir düzende organize etmeniz gerektiği ile ilgili kafa karışıklıkları yaşıyorsanız hem zihninizi boşaltmanıza yardımcı olacak hem de hayatınızı daha iyi programlamanızı sağlayacak bir günlük tutmaya başlayabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır