Birman kedisi, güçlü, kaslı gövdeleri, yuvarlak kafaları ve etkileyici altın gözleri olan orta boy bir ırktır. Bu sevecen, zeki ve sevgi dolu kedicikler, 1934’te Cat Fanciers’ Association’a yeni bir cins olarak önerilmiş ve 1936’da kayıt için kabul edilmişlerdir.
Birman Kedisine Genel Bakış
Ağırlık: 3 ila 6,4 kg
Uzunluk – boy: Baştan kuyruğa kadar ortalama 45,5 cm
Tüy – Kürk Yapısı: Kısa
Tüy – Kürk Rengi: Samur, şampanya, platin, krem ve gri
Göz Rengi: Yeşil veya altın
Ortalama yaşam süresi: 16 ila 18 yıl
Birman Kedisinin Özellikleri
Sevgi Düzeyi | Yüksek |
Samimiyet | Yüksek |
Çocuk Dostu | Yüksek |
Hayvan Dostu | Yüksek |
Egzersiz – Hareket İhtiyacı | Yüksek |
Oyunculuk | Yüksek |
Enerji Seviyesi | Yüksek |
Zeka | Yüksek |
Ses çıkarma oranı (Miyavlama) | Orta |
Tüy dökme oranı | Düşük |
Birman Kedisinin Tarihi
Bir efsaneye göre Myanmar’da (eski adıyla Burma), bu cinsin kedileri kutsal olarak görülürmüş. Tapınaklarda ve manastırlarda bu kediler için kutlama törenleri yapılırmış. 1800’lerin sonlarında İngiltere’de de keşfedilen Birman kedisi, Siyam kadar popüler olmasa da ilgi çekmeyi başarmıştır.
Cat Fanciers’ Association tarafından tanınan bu cinsin, Birman ve Avrupa Birman kedisi olmak üzere iki farklı türü vardır. Cat Fancy Hükümet Konseyi, İngiltere’de kediler için standartlar belirleyen bir kuruluştur. Uluslararası Kedi Derneği, kedilerin genetik kayıtlarını tutan bir dernek olarak Birman kedilerini, 1979 yılında kedi cinslerinden biri olarak tanımıştır.
İlk Birman Kedisi
Tüm kaynaklar ilk Birman kedisinin, 1930 yılında bir denizci tarafından Burma’dan Amerika’ya getirilen ve San Francisco’lu Dr. Joseph G. Thompson’a verilen Wong Mau adlı kedi olduğu konusunda hemfikirdir. Wong Mau, yer yer daha koyu bir kürke sahip ceviz kahvesi renginde, Siyam’dan daha kompakt bir gövdeye ve daha kısa bir kuyruğa sahip olarak tanımlanmıştır.
Eşsiz görünümü Dr. Thompson’ı, Wong Mau’nu bir Siyam olan Tai Mau ile çiftleştirmiş ve böylece bir üreme programına başlanmıştır. Doğan kedi yavrularından bazıları Siyam cinsine daha çok benzerken; bazıları daha çok Birman’a benzemiştir. Kedi yavruları birkaç farklı renkte dünyaya gelmiştir. Bazıları kahverengi iken; kalanlar koyu kahverengi tüylerle doğmuştur. Koyu kahverengi kedi yavruları Birman ırkının temeli olmuştur.
1940’larda Burma’dan Amerika’ya üç Birman’ın daha getirildiği ve kedilerin beş ay süren deniz yolculuğunun ardından savaşa ve bombardıman uçaklarının saldırılarına rağmen sağ kurtuldukları söylenmektedir.
Irk Standartları
Cat Fanciers’ Association ırk standardına göre Birman’ın dört farklı renkte olması gerektiğini söylemektedir. Bu renkler; samur, koyu kahverengi, şampanya, bej, açık kahverengi alt tonlu açık gri ve gri ile açık kahverengi alt tonlu orta gri. Samur kürklü kedilerde kahverengi burun ve patiler; şampanya rengi kedilerde ise açık, sıcak kahverengi burun ve patiler bulunmaktadır.
Her derneğin, Birman Kedileri için çeşitli özellikler içeren ve puanlamalarla belirlenen standartları vardır. Birman kedisi genel olarak, yuvarlak bir kafa yapısı ve yine yuvarlak gözlere sahip olmalıdır. Ayrıca görünür bir burnu ve kulakları olmalıdır. Tüm kaplama renklerinde göz rengi sarıdan altın rengine kadar değişebilir. Orantılı bacaklar ve yuvarlak patilerle orta boy, kaslı ve kompakt bir vücuda sahip olmaları gerekir. Kuyrukları düz ve orta uzunlukta olmalıdır.
Birman Kedisi Bakımı
Birman kedilerinin kısa tüyleri, ince, yumuşak ve ipeksidir. Aynı zamanda göz alıcı bir parlaklığa sahiptir. Ayrıca bu cins kedilerin tüyleri, minimal bakım gerektirir ve gerçekten fazla dökülmezler. Kedinizi haftada bir tarak yardımı ile tımar etmeniz, taramanız ve de fırçalamanız, kedinizin kürkünün parlak görünmesini sağlamak için yeterli olacaktır. Kedinizi aktif tutmanız da önemlidir. Birmanlar, oyuncu ve enerjiktir.
Ayrıca eğitime açık oldukları için bakımı kolay kedilerdir. Lakin kedinizle ilgilenmeniz, onunla sık sık oyunlar oynamanız gerekmektedir. Birman kedisinin oyuncu kişiliği, yavruluktan yetişkinliğe kadar devam eder. Sahiplerine olan bağlılıkları son derece yüksektir. Sizleri neredeyse sürekli takip ederler. Kitap okurken veya televizyon izlerken kucağınıza yerleşip, sarılır ve geceleri yanınızda uyurlar.
Birman kedileri, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşılırlar. Son derece uyumludurlar. Yumuşak, tatlı bir sese sahiptirler. Sahipleriyle adeta sohbet ederler ve bundan fazlasıyla keyif alırlar. Bu kediler insanlardan ilgi görmek isterler ve uzun süre ayrı kaldıklarında üzülebilirler.
Birmanlar, sahiplerine güçlü bağlar geliştirirler. Yeni evlerine uyum sağlamak için birkaç haftaya ihtiyaçları olsa da, bu derin bağlar nispeten hızlı gelişir. Yani size alışması ve size bağlanması uzun sürmez. Yetiştiriciler, yavru kedileri 12 ila 16 haftalık olduklarında sahiplendirirler. Kediler, 6 aylıkken kısırlaştırılmalıdır.
Yaygın Sağlık Sorunları
Birman kedisi, genellikle sağlıklıdır; ancak Hipokalemi adı verilen ve iskelet kası zayıflığına neden olan kalıtsal bir hastalık geliştirebilir. Genetik bir hastalık olan epizodik Hipokalemik Polimiyopati riski için basit bir DNA testi yeterli olacaktır. Bu hastalık epizodik olup; hayvanın tüm vücut sistemini etkileyebilir ya da boyun veya uzuv kaslarına lokalize olabilir. Sonuç olarak, etkilenen kediler yürümede ve kafalarını dik tutmada sorun yaşayabilirler. Hipokalemiye ek olarak, aşağıdaki hastalıklar da risk faktörü oluşturabilmektedir:
- Kranial deformiteler
- Glokom, gözde körlüğe yol açabilen yüksek basınç
- Dokunma veya ağrılı uyaranlara karşı artan hassasiyetle sonuçlanan kedi hiperestezi sendromu
- İdrar yolundaki oksalat kristallerinin neden olduğu böbrek taşı
Sorumlu yetiştiriciler, yavruları bu hastalık riskleri için test eder ve yavruların satışının bir parçası olarak sağlık garantisi sunar. Dolayısıyla Birman gibi bir evcil hayvan sahiplenmek ve de satın almak istiyorsanız, yazılı bir sağlık garantisi veren kurum veya kişileri tercih etmeniz daha akıllıca olacaktır.
Beslenme
Aktif yaşam tarzlarına ayak uydurabilmek için bu kedilerin bol miktarda proteine ihtiyacı vardır. Kedinizin tüm ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak için nasıl beslenmesi gerektiği konusunda veterinerinizden destek alabilirsiniz. Yüksek kaliteli kuru mama ağız sağlığının korunmasına yardımcı olup, kedinizin tüm besinleri almasını sağlayacaktır.
Dilerseniz ıslak mama ile destekleyebilirsiniz. Ulusal Birman Yetiştiricileri Birliği, kedinizin seçici bir yiyici haline gelmesini önlemek için kedi maması markalarını arada sırada değiştirmenizin önemli olduğunu, kedilerin tek bir mama türüne alışmamasını önerir.
Sonuç
Birman kedileri, hareketli, akıllı ve de sevecen kedilerdir. Sahipleriyle aralarında güçlü bağlar kuran bu kedileri, şahane evcil hayvanlardır. Ayrıca diğer evcil hayvanlarla ve çocuklarla da anlaşabilirler.
Ayrıca bakınız: Nasıl Bir Kedi Sahiplenmelisiniz? Bu 4 Maddeye Dikkat!