Chow chow, ayı benzeri görünümü ve sevimli dili ile tanınan, sabırlı ve bağımsız bir köpek ırkıdır. Bazen agresif olabildiği söylenen ve hatta bu özelliği ile ünlenen bu sevimli köpek ırkı, aslında oldukça sadık ve sakindir. Üstelik sanılanın aksine mükemmel bir arkadaştır.
Chow Chow’a Genel Bakış
Dahil olduğu grup: Sportif olmayan (Aktif olmayan sakin köpekler)
Uzunluk – Boy: Omuzda 43 ila 50 cm
Ağırlık – Kg: 18 ila 32 kg
Tüy – Kürk yapısı ve rengi: Genellikle pürüzsüz, yumuşak ve yoğun tüylere sahiplerdir. Kürk renkleri ise çoğunlukla; siyah, kahverengi tonları, tarçın, krem veya turuncudur.
Ortalama yaşam süresi: 8 ila 12 yıl
Chow Chow’un Özellikleri
Sevgi düzeyi | Düşük |
Samimiyet | Düşük |
Çocuk dostu | Düşük |
Hayvan dostu | Düşük |
Egzersiz – hareket ihtiyaçları | Düşük |
Oyunculuk | Düşük |
Enerji seviyesi | Orta |
Eğitilebilirlik | Düşük |
Zeka | Düşük |
Havlama eğilimi | Düşük |
Tüy dökme miktarı | Orta |
Chow Chow’un Tarihi
Chow chow, Çin kökenli bir köpek ırkıdır. Ayrıca dünyanın bilinen en eski köpek cinslerinden biridir. Öyle ki geçmişi M.Ö. 206’ya kadar uzanan tüm köpek ırklarının en eskileri arasında yer alır. Asya’da tapınak muhafızları olarak kullanıldıkları bilinen bu köpekler, bugün sportif olmayan köpek grubuna dahil olmalarına karşın 2000 yıldan daha uzun bir süre önce avlanmak için kullanılmışlardır.
Bu cins, Çin’de, “chow chow” dışında, Çin Aslanı gibi çeşitli isimlerle anılmıştır. 1700’lerin sonlarında İngiliz tüccarlar, Uzak Doğu’dan “chow chow” adını verdikleri çeşitli kargolar getirmişlerdir. Bazen bu köpekler de kargo ile Avrupa’ya gönderilmiştir. Bu nedenle Chow Chow olarak anılmaya başlamışlardır.
Kraliçe Victoria, türün popülerleşmesine yardımcı olmuş ve 1895’te İngiltere’de bu cins için bir kulüp bile kurulmuştur. Chow’lar 1800’lerin sonlarında ABD’ye getirilmiş ve 1903’te Amerikan Kennel Club tarafından resmen tanınmıştır.
Chow Chow Bakımı
Chow chow bakımı: Chow’lar kaba ama pürüzsüz bir kürke sahip olan orta ila büyük boy arasında bir köpektir. Bacaklarında ve kuyruğundaki tüyler daha uzun; baş ve boyun çevresindeki tüyler ise kalın, uzun bir “yele” şeklindedir. Kürkten bağımsız olarak, bu köpeklerin rutin olarak temel temizliğinin yapılması şarttır.
Köpeğinizi haftada iki ila üç kez taramanız gerekecektir. Chow’lar, mevsim değişikliği sırasında yılda iki kez çok fazla tüy dökerler ve bu zamanlarda ekstra bakım gerektirirler. Ancak yılın geri kalanında tüy dökme oranları düşer. Ayrıca, köpeğinizin tırnaklarını birkaç haftada bir kesmeniz gerekecektir.
Bunun yanı sıra diş hijyenine dikkat edip, köpeğinizin dişlerini haftada iki ila üç kez fırçalamanız da gerekmektedir. Chow chow, baskın ve koruyucu bir yapıya sahip olan akıllı, bağımsız ve bazen mesafeli bir köpektir. Bu cins, disiplin, sosyalleşme ve sağlam bir itaat eğitiminden geçmelidir.
Yeterli derecede eğitilmeyen Chow’lar, kendilerine belirledikleri bölge için aşısı korumacı olup; çevreden gelecek herhangi bir tehlikeye karşı fazlasıyla düşmanca davranabilirler. Bu da ne yazık ki doğası gereği saldırgan oldukları klişesini destekler.
Aşırı aktif köpekler olmasa da Chow’ların sağlıklı ve mutlu kalmak için rutin egzersizlere ihtiyaçları vardır. Günde 15 dakikalık kısa yürüyüşlerle egzersizlere başlanabilir. Chow chow herkesin sahiplenip, bakabileceği bir köpek cinsi değildir. Doğru bakılırsa müthiş bir evcil hayvan olacaklardır. Bunlara ek olarak iyi birer bekçi köpeği de olabilirler.
Chow chow, sadakatini asıl sahibine odaklayan tabiri caizse tek kişilik bir köpektir. Bununla birlikte, uygun eğitim ve sosyalleşme ile çocuklar da dahil olmak üzere tüm aile üyeleriyle iyi geçinebilirler. Ancak yine de küçük çocuklu aileler için uygun değildirler.
Chow, genellikle aynı cinsiyetten olan köpeklere karşı saldırganlık gösterir. Avcılık geçmişleri ile kedilere ve diğer küçük evcil hayvanlara yönelik bir av içgüdüsüne sahiptir. Bu nedenle, köpeğin zaman içerisinde eve dahil olabilecek diğer evcil hayvanları kabul etmesi için sosyalleşmeye çok dikkat edilerek büyütülmesi gerekmektedir.
Chow chowlar soğuk havayı iyi tolere edebilirler. Ancak sıcak havalar için aynı durum söz konusu değildir. Hava sıcak olduğunda, tercihen serin bir yere ihtiyaçları olacaktır. Chow’lar sessiz oldukları, havlamadıkları ve sadece yürüyüşe çıkmaları gerektiği için apartman yaşamına uyum sağlayabilirler. Bu güzel, sadık ve akıllı köpek ırkı birçok kişi tarafından sevilir ve herkes için sevimli bir dost olabilir.
Yaygın Sağlık Sorunları
Belirli standartlara göre yetiştirilen köpeklerin, kalıtsal sağlık problemlerini devralma olasılığı daha düşüktür. Bununla birlikte, yine de Chow’larda da bazı kalıtsal sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorunları aşağıda verilmiştir:
- Kalça displazisi
- Entropion
- Brakisefalik sendrom
- Gastrik dilatasyon-volvulus
Beslenme
Bu köpekler, günde iki kez 1 ila 1 1/2 fincan köpek maması ile beslenmelidir. Mama miktarı, evcil hayvanınızın boyutuna ve aktivite düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Köpeğinizin her zaman taze ve temiz suya erişimi olmalıdır. Köpeğinizin ağırlığını sık sık kontrol edin. Zira hacimli kürkünün altında fazla kilolar da bulunabilir. Obezite bir köpeğin ömrünü kısaltabilen önemli bir sorundur. Köpeğinizin fazla kilo aldığını fark ederseniz, mutlaka veterinerinize danışın.
Sonuç
Enerji sevileri düşük olan bu sevimli köpekler, hareket etmeye ve oyun oynamaya fazla ihtiyaç duymazlar. Tüyleri yoğun olmasına rağmen yılda yalnızca iki kez dökülür. Lakin bu köpekler az tüy döküyor olsalar da sürekli tımar edilmeleri ve temizlenmeleri gerekir. Bunlara ek olarak, Chow’lar oldukça sadık köpeklerdir.
Fakat doğru bir şekilde eğitilmezlerse bölgelerini aşırı sahiplenip, dışarıya karşı saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Dolayısıyla doğru ve iyi bir eğitim almaları şarttır. Bunları göz önünde bulundurarak Chow chow sahiplenmek için gerekli adımları atmaya başlayabilirsiniz.
Dikkatinizi çekebilecek bazı başlıklarımız:
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu!