Çiçek Bakımının 5 Püf Noktası

Modern hayatın içinde hobilerimize her ne kadar yeterince zaman ayıramıyor olsak da çiçek bakımı hem kolay hem de insana huzur veren bir uğraş olduğundan pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Bitkilerle ilgilenerek doğa sevgimizi de evde yaşatabiliyor, onlarla arkadaşlık edip kendimizi daha iyi hissediyoruz.

Tabi ki konu çiçek bakımı olunca böyle bir işi hobi edinmiş olsak bile çiçekler canlı olduğu için onlara çok daha özenli yaklaşmamız ve onları öldürmemek için elimizden geleni de yapmamız gerekiyor.

Ben de bugün böyle bir hobisi olan ya da bu işle uğraşmaya başlamak isteyen kişiler için temel püf noktalarını derlemek istedim.

Çiçek bakımı en rahatlatıcı hobilerden biridir
Detaylara Dikkat Edin

Çiçek Bakımı ile İlgili Temel Bilgiler

Eğer böyle bir şeyle uğraşmak ve kendinizi rahatlatmak istiyorsanız öncelikle işe farklı türlerin ne gibi ihtiyaçlarını öğrenerek başlamalısınız. Bu sayede evinize en uygun olan bitkiyi seçerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Bu noktada size uygun tür seçimini yaptıktan sonra tabi ki onun ihtiyaçlarına uygun bir alışveriş yapmanız ve evinizde ona göre yer açmanız gerekecek. Evde biraz gezinip uygun bir alan belirleyebilir, orayı istediğiniz şekilde dekore edebilirsiniz.

Pratik Bilgiler

1. Saksı Seçimi

Pratik bilgilere geçtiğimiz zaman ilk karşımıza çıkan nokta saksı seçimi ve değişimi oluyor. Böyle bir işle uğraşmaya başladığınızda öncelikle uygun bir saksı almanız gerekir. Kökleri derine giden bir tür seçtiyseniz ekeceğiniz kabın daha derin olması gerekir. Ama tam tersi kökleri derine inmeyecekse sığ bir saksı almanız yeterli olacaktır.

Benzer şekilde eğer seçtiğiniz tür zamanla büyüyüp gelişecekse ona göre büyükçe bir saksı almalısınız. Yoksa kendisini boğulmuş hissedip solabilir. Tabi ki küçük tür seçtiyseniz sadece küçük bir saksı alabilirsiniz.

Eğer ekim işlemini çok daha önce hallettiyseniz de mutlaka zaman zaman saksıyı kontrol etmeli, daha büyük ya da derin bir saksı almanız gerekip gerekmediğini anlamaya çalışmalısınız.

Saksı seçimi konusunda dikkat edilecek noktalardan bir diğeri de sulama sırasında fazladan suyun dışarı atılmasını sağlayacak delikler. Saksınızda böyle delikler olduğundan mutlaka emin olmanız gerekiyor. Bu yüzden saksı alırken altını kontrol etmeyi unutmayın.

Son olarak da saksı seçimi sonrasında seçtiğiniz türe bağlı olarak saksının altına çakıl taşı gibi bir baz malzeme yerleştirmeniz gerekip gerekmediğini öğrenmenizde yarar var.

2. Toprak

Saksı seçimini tamamladıktan sonra istediğiniz çiçek ya da bitki türüne göre bir toprak seçimi de yapmanız gerekiyor. Seçtiğiniz türün ihtiyaçlarına göre yeterli gelecek kadar toprak ya da eğer toprakta yetişmeyen bir tür tercih ettiyseniz ona uygun kum gibi bir malzeme alabilirsiniz.

Aldığınız toprağın yine seçtiğiniz türe göre yeterli besin maddesini barındırdığından emin olmanız gerekiyor. Mesela kaktüslerin kalın kum sevdiğiniz ya da menekşelerin vitamin bakımından zengin topraklardan hoşlandığını söyleyebiliriz.

Bu bilgilerden emin olduktan sonra ilgili mağazalardan gerektiği kadar toprak ve yanında eğer gerekirse besin maddesi de satın alabilirsiniz.

Toprak konusundaki püf noktaları bitirmeden önce toprağın üzerine dökülen yaprak gibi tüm atıkların düzenli olarak temizlenmesi gerektiğinden ve aksi takdirde bitkinin yeterince hava alamayacağından da bahsetmeliyiz. Toprağınızı saksıya fazla bastırmadan yerleştirdikten sonra düzenli bakımlarını yapmayı unutmayın.

cicekcom 750x451 5 çiçek 2 | Shuayip.com
Çiçekler Sevildiklerini Hisseder

3. Sulama ve Ekim Zamanı

Bazı türlerin kendisine uygun bir mevsime ekilebileceğini ve günün belli saatlerinde sulama istediğini aklınızda bulundurmalısınız. Daha ekim yapar yapmaz problem yaşamak istemiyorsanız mutlaka ortamın sıcaklık ve nem dengesine de dikkat edin.

Hangi türün ne tür bir ortamda yetişeceğini anladıktan sonra evinizde buna göre düzenlemeler yapabilir, saksının yerini de yine bu veriler ışığında bir yere koymayı tercih edebilirsiniz. Son olarak da saksının konduğu yerde ne kadar ışık aldığından ve seçtiğiniz türün ne kadar ışığa ihtiyaç duyduğundan emin olun.

4. Mevsim Geçişlerine Dikkat Edin

Ekim işleminden sonra çiçeklerinizin sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesini istiyorsanız özellikle de mevsim geçişi zamanlarında çok daha dikkatli olmalısınız.

Bu süreçte tekrar tekrar ısı ve nem dengesi kontrollerini yapmalı, sulama konusunda da buna göre zamanlama belirlemelisiniz.

Bunun dışında mevsim geçişinde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da sık sık yer değiştirme konusu olacak. Saksınızın yerini sık sık değiştirmemeniz gerekiyor. Bu nedenle öncesinde ona uygun bir yer belirlemiş olmalısınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır