Detoks Nedir? Nasıl Yapılır? 8 Farklı Yöntem!

Popüler bir terim olarak son birkaç yıldır hayatımıza dahil olan detoks, tipik olarak, belirli bir diyeti takip etmeyi veya vücudunuzu toksinlerden arındıran, böylece sağlığı iyi gelip, kilo vermeyi sağlayan özel yiyecek ve içecekleri kullanmayı ifade eder. İnsan vücudu toksinleri yok etmek ve bünyesinden atmak için yeterli donanıma sahip olsa da vücudumuzun doğal detoksifikasyon sistemini geliştirmek bizim elimizde.

Yani belirli yöntemlerde vücudumuzdaki toksinlerden çok daha hızlı bir şekilde kurtulabiliriz. Vücudunuzun detoksifikasyon sistemini hızlandırmak için okumaya devam edin!

Detoks Nedir? Nasıl Yapılır? 8 Farklı Yöntem!
8 Farklı Yöntem! – shuayip.com

Detoks Nedir?

Detoks nedir? Vücuttaki toksinleri yok etmek için tasarlanmış kısa süreli diyet müdahaleleridir. Tipik bir detoks diyeti, oruç tutma dönemi ile meyve, sebze, meyve suyu ve saf sudan oluşan sıkı bir diyettir. Bunlara bazen şifalı otlar, çaylar ve takviyeler de eşlik edebilir. Bu diyetin faydaları aşağıda verilmiştir:

  • Oruç tutarak vücudunuzu, sindirim ve boşaltım sistemi başta olmak üzere tüm organ fonksiyonlarıyla birlikte dinlendirebilirsiniz.
  • Toksinlerden kurtulmak için karaciğerinizi uyarabilirsiniz.
  • İdrar ve ter yoluyla toksin eliminasyonunu teşvik edebilirsiniz. Yani tüm toksinleri, doğal yöntemlerle vücudunuzdan atabilirsiniz.
  • Dolaşım sisteminizi iyileştirebilirsiniz.
  • Vücudunuza sağlıklı besinlerin girmesini sağlayabilirsiniz.

Bu yöntem, hem çevredeki hem de besinlerdeki toksik kimyasallardan kurtulmak için yapılması tavsiye edilen bir yöntemdir. Bunlara sentetik kimyasallar, ağır metaller ve diğer zararlı bileşikler de dahildir. Bu diyetlerin ayrıca obezite, sindirim sorunları, otoimmün hastalıklar, iltihaplanma, alerji, şişkinlik ve kronik yorgunluk gibi çeşitli sağlık sorunlarına yardımcı olduğu da iddia edilir.

Detoks Nedir? Nasıl Yapılır? 8 Farklı Yöntem! - shuayip.com
Detox – 8 Farklı Yöntem! – shuayip.com

Detoks nasıl yapılır? En yaygın detoks yöntemleri nelerdir?

Detoks nasıl yapılır? Bu diyeti yapmanın; tam açlık oruçlarından daha basit gıda modifikasyonlarına kadar birçok yolu vardır. Bununla birlikte en yaygın yöntemler şöyledir:

  1. 1 – 3 gün boyunca oruç tutmak.
  2. Bol bol taze meyve ve sebze suları ile birlikte su ve çay içmek.
  3. Limon suyu gibi yalnızca belirli sıvıları içmek.
  4. Ağır metaller, zararlı maddeler ve alerjenler bakımından yüksek riskli gıdaları tüketmemek.
  5. Takviyeler veya bitkisel gıdalar almak.
  6. Tüm alerjenik gıdalardan kaçınmak.
  7. Düzenli egzersiz yapmak.
  8. Alkol, kahve, sigara ve rafine şeker kullanımını tamamen ortadan kaldırmak.

Söz konusu diyetler yoğunluk ve süre bakımından farklılık gösterebilir.

Detoks Nedir? Nasıl Yapılır? 8 Farklı Yöntem! - shuayip.com
Detox – 8 Farklı Yöntem! – shuayip.com

Detoksun faydaları nelerdir?

Detoksun faydaları arasında en bilineni vücudu toksinlerden arındırabiliyor olmasıdır. Bununla birlikte aslında, detoks diyetlerinin vücuttaki toksinleri attığına dair hemen hemen hiç kanıt yoktur, diyebiliriz. Yukarıda da belirtildiği gibi vücut; dışkı, idrar ve ter yoluyla kendini temizleme yeteneğine sahiptir. Karaciğer, toksik maddeleri zararsız hale getirip; ardından bunların vücuttan atılmasını sağlamaktadır.

Buna rağmen, vücudumuza çevresel faktörlerle giren ve kalıcı organik kirleticiler olarak da bilinen (KOK’lar), ftalatlar, bisfenol A (BPA) ve ağır metaller gibi kimyasalları vücut kendi sistemiyle kolayca atamayabilir. Bu zararlı kimyasallar yağ dokusunda veya kanda birikme eğilimindedir ve vücudun bunlardan arınması, çok uzun zaman alabilir, hatta yıllar sürebilir.

Bununla birlikte, bu zararlı bileşikler, günümüzde üretilen ticari ürünlerde genel olarak azaltılmış veya sınırlandırılmıştır. Fakat yine de temkinli olmakta fayda var! Genel olarak, söz konusu diyet ve yöntemlerin bu bileşiklerden herhangi birinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olması mümkündür.

Detoks diyetinin faydaları şu şekilde sıralandırılabilir:

  • Ağır metallerin ve KOK’ların vücuda vereceği zararlardan kaçınmanızı sağlar.
  • Vücuttaki fazla yağlardan kurtulmanıza vesile olur.
  • Düzenli egzersiz yaparak normalden daha çok ter atmanıza imkan verir.
  • Yalnızca besleyici ve sağlıklı yiyecekler tüketerek kilo vermenizi sağlar.
  • İşlenmiş gıdalardan kaçınmanızı sağlayarak, sağlığınızı korur.
  • İçme suyu ve yeşil çay ile toksinlerden arınmanıza imkan verir.
  • Stres seviyesini azaltır.
  • Vücudunuzu rahatlatır.
  • İyi bir uyku çekmenizi sağlar.
Detoks Nedir? Nasıl Yapılır? 8 Farklı Yöntem! - shuayip.com
Detox – 8 Farklı Yöntem! – shuayip.com

Sonuç

Bazı yöntemler, oruç tutmak veya ciddi kalori kısıtlama gibi uygulamalardan oluşur. Kısa süreli açlık ve sınırlı kalori alımı, insanlarda; yorgunluk, sinirlilik ve ağız kokusuna neden olabilir. Uzun süreli açlık; enerji, vitamin ve mineral eksikliklerinin yanı sıra elektrolit dengesizliği ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

Ayrıca uygulama sırasında bazen; dehidrasyon, kramp, şişkinlik, mide bulantısı ve kusma gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Bunları göz önünde bulundurarak kendiniz için en iyi detoks yöntemini veya detoks suyunu bulmaya çalışmalısınız. Daha önce bu yöntemi uygulasaydınız, olumlu veya olumsuz fark etmeksizin tüm deneyimlerinizi ve elde ettiğiniz sonuçları bizlerle paylaşmayı unutmayın.

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm bazı başlıklarımız:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır