Ficus Benjamin insanların evlerinde birazcık da olsa bir doğal ortam yaratabilme ihtiyacından dolayı tercih ettiği bitkilerden biridir. Estetik ve dekoratif kaygılarla evlerde bakılan ufak boyda, az bakım gerektiren bir ağaç türüdür. Ficus Benjamin bakımını nasıl yapmalıyız? Bu bitkiyi yetiştirmek isteyenlerin hangi noktalara dikkat etmesi gerekir? Bütün bu sorularınızın yanıtlarını aramaya çalıştık…
Ficus Benjamin Bitkisinin Özellikleri
800’den fazla türü olduğu düşünülen Ficus Benjamin bitkisinin bazı çeşitleri küçük bir çalı kadardır, bazı türleri ise devasa bir ağaç boyutuna ulaşabilirler. Daha ufak boylarda olan ve bonsai (minyatür ağaç sanatı) olarak büyütülen türleri ev için daha uygundur. Bu bitki, yerinin değiştirilmesinden hoşlanmayan hatta yerini yadırgayan, yeni yerine de çok zor alışan bir bitkidir.
Ficus Benjamin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Güneş – Işık Faktörü:
Bu bitki için güneş ışığı çok önemli değildir. Güneş ışığını yetersiz bir şekilde aldığında bitki hiçbir zarar görmez sadece büyümesi yavaşlar. Aydınlık alanlarda daha hızlı geliştiği bilinmektedir. Ancak bitki aydınlık (yarı-gölgelik) alanları çok sevse de direkt güneş ışığını hiç sevmez, böyle bir durumda bitkinizin önce yaprakları yanar ve sonra bitkiniz hızlıca ölür. Bitkinizi direkt güneş ışığından kesinlikle koruyun. Bu bitki bu nedenle dış mekana uygun değildir. Yani tam bir salon bitkisidir diyebiliriz. Güneş ışığı almasa da sağlıklı bir şekilde yaşayabilir. Koyu yeşil renkte olan yapraklarının yanmaması için bitkinizi kapalı alanlarda yetiştirmeniz daha uygun olacaktır.
Sıcaklık Faktörü:
Bu bitki tam bir tropikal iklim bitkisidir. Bu bitki minimum 4 derece sıcaklıktaki havaları tolere edebilir, tropikal bir bitki olduğu için daha düşük sıcaklıklar bitkinize zarar verecektir. Bitkiniz için en ideal sıcaklıklar 17 ila 27 derece arasıdır.
Nem Faktörü
Tropik iklimi sevdiği için bitkinin nem ihtiyacı son derece yüksektir. Eğer nem oranları düşük olan bir yerde yaşıyorsanız bitkiniz nemsizlikten kuruyacak ve yapraklarını dökecektir, ancak bu problemi bitkinizin yapraklarına spreyleme yöntemiyle su püskürterek çözebilirsiniz. Bunun haricinde bitkinin toprağını da kurumasına izin vermeden sularsanız bitkinizin nem dengesini sağlamış olursunuz.
Sulama Faktörü
Bu bitki suyu çok sever ancak aşırı sulama bildiğiniz gibi her bitkiyi çürütür ve öldürür. Kış mevsiminde buharlaşma az olacağından haftada1 kez sulanması uygundur, yaz mevsiminde ise buharlaşma fazla olacağından 2-3 kez sulamak yeterli olacaktır. Bitkinize vereceğiniz su oda sıcaklığında olmalıdır aksi taktirde bitkiniz şoka girebilir.
Yaz mevsiminde bitkinin nem ihtiyacı artacağı için sadece toprağını değil yapraklarını da sulamanız gerekir. Yaprakları nemlendirmek için fısfıs yardımıyla spreyleme yapabilir veya sulama kabınız ile bitkinize duşlama yapabilirsiniz. Bu işlemi sabah erkenden yapmanız daha uygundur. Aksi taktirde güneş ışığı bitkinizin ıslak yapraklarını yakabilir.
Toprak Faktörü
Benjamin toprak ayırt etmez. Besin açısından zengin bir toprak istemez, topraktan tek beklentisi köklerine iyi drenaj sağlayabilecek gevşek bir toprak olmasıdır.
Gübre Faktörü
Bu bitki toprak ayırt etmez demiştik ancak tabii ki toprağı ara sıra gübrelemek bitkinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, ayda iki kez olmak kaydıyla bitkinizi gübrelerseniz bitkinizin yapraklarının daha canlı ve yeşil olmasını sağlarsınız. Merak etmeyin bitkinize hiç gübre vermeseniz bile sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edecektir.
Saksı Seçimi
Ficus Benjamin son derece hızlı büyüyen bir bitkidir. Bu durumda saksı değişimi ile ilgili kafaların karışmasına sebep olabilir. Uygun olan saksı değişimi süresi 2 yılda bir keredir. Saksı değişiminde en mühim nokta aktaracağınız saksının sadece 1 numara büyük olmasıdır, çok daha büyük saksılar bitkinizin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Her saksı değişiminde 1 numara büyük saksı seçmek en idealidir.
Budama
Ficus Benjamin budandıkça güçlenen bir bitkidir. Budandıkça yeşil yapraklar çıkarır ve üst yapraklar budandıkça bitki alt gövdeye ağırlık vererek alt gövdeydi güçlendirir. Bitkinizi budarsanız hem bitkiniz daha estetik görünür hem de bitkinizi daha mutlu edersiniz.
Bu bitkinin budanma mevsimi yoktur, yılın her ayında budama işlemi yapabilirsiniz, bu işlemi sterilize edilmiş bir makas yardımıyla yapabilirsiniz. Lütfen aşırı budama yapmayın, mümkünse çevrenizde bu işlemi daha önce yapmış birine yaptırınız.
İlginizi çekebilir: