Göz Altı Morlukları Nasıl Geçer? 5 İpucuyla Çözüm Önerileri

Göz altı morlukları birçok kadının ve erkeğin en çok problem ettiği durumlardan biri. Bu dertten mustarip olan herkes göz altı morlukları nasıl geçer, sorusuna bir cevap arıyor. Fakat ‘göz altı morlukları nasıl geçer’ sorusundan önce bu morlukların neden kaynaklandığını bilmek çok daha önemli. Zira nedenini bilirsek, en uygun çözüm yolunu da bu şekilde bulabiliriz.

Göz altı morluklarını giderebilecek pek çok ürün piyasada ve kozmetik mağazalarında bulunuyor. Kimisi gözle görülür etki yapsa da kimisi maalesef hiçbir işe yaramıyor. Göz altı morluklarını gidermek için evde yapılabilecek şeyler de bulunuyor. O halde ‘göz altı morlukları nasıl geçer ve de göz altı morlukları neden oluşur?’ hep birlikte öğrenelim.

Göz altı morlukları neden oluşur?

Göz altı morlukları yani göz altındaki koyu halkalar pek çok faktöre bağlı olarak oluşabilir. Ancak bilinen en yaygın sebepleri şunlardır:

Göz altı morlukları
Göz altı morlukları nasıl geçer?

1. Yaş faktörü:

Göz altı morluklarının oluşmasındaki en önemli faktörlerden biri yaştır. İnsanlar yaş aldıkça göz çevresindeki kırışıklıkların artması gibi göz altlarında da belirli morluklar meydana gelebilmektedir. Bunun en önemli sebebi yaşlandıkça cildin inceliyor olmasıdır.

Buna ek olarak cildin elastikiyetini korumak için gereken yağ ve kolajen de yaşlandıkça kaybedilir. Böylece cildinizin altındaki koyu renkli kan damarları daha görünür hale gelir ve gözlerinizin altındaki alan koyulaşır.

2. Göz yorgunluğu:

Sürekli televizyona veya bilgisayar ekranına bakmak gözlerinizde önemli derecede zorlanmalara neden olabilir . Bu gerginlik, gözlerinizin etrafındaki kan damarlarının genişlemesine neden olabilir. Sonuç olarak, gözlerinizi çevreleyen cilt koyulaşabilir.

3. Alerjiler:

Alerjik reaksiyonlar ve göz kuruluğu koyu halkaları tetikleyebilir. Alerjik bir reaksiyonunuz olduğunda, vücudunuz zararlı bakterilere yanıt olarak histamin salgılar. Histaminler, kaşıntı, kızarıklık ve şiş gözler gibi rahatsız edici semptomlara neden olmanın yanı sıra kan damarlarınızın genişlemesine ve cildinizin altında daha görünür hale gelmesine yol açarlar.

Alerjiler ayrıca gözlerinizin etrafındaki kaşıntılı cildi ovalama ve kaşıma isteğinizi artırabilir. Bu eylemler semptomlarınızı kötüleştirebilir, iltihaplanmaya, şişmeye ve kan damarlarının kırılmasına neden olabilir. Bu, gözlerinizin altında koyu gölgelerin oluşma ihtimalini de arttırır.

4. Dehidrasyon:

Dehidrasyon, gözlerinizin altındaki koyu halkaların yaygın bir nedenidir. Vücudunuz uygun miktarda su almadığında, gözlerinizin altındaki cilt donuk görünmeye başlar ve gözleriniz çökük görünür. Bunun nedeni, altta yatan kemiğe yakın olmalarıdır.

5. Aşırı derecede güneşe maruz kalma:

Aşırı derecede güneşe maruz kalmak, vücudunuzun, cildinize renk veren pigment olan melanin fazlasını üretmesine neden olabilir. Çok fazla güneş ışığı – özellikle gözleriniz için – ciltte pigmentasyonun koyulaşmasına yol açar.

6. Genetik:

Genetik faktörü, gözlerinizin altında koyu halkaların oluşmasında rol oynar. Erken çocuklukta görülen kalıtsal bir özellik olabilir ve yaşlandıkça kötüleşebilir veya yavaş yavaş kaybolabilir. Tiroit hastalığı gibi diğer tıbbi durumlara yatkınlık da gözlerinizin altında koyu halkalara neden olabilir.

7. Tükenmişlik:

Aşırı uyumak, aşırı yorgunluk veya normal yatma saatinizden birkaç saat sonra uyanık kalmak, gözlerinizin altında koyu halkaların oluşmasına neden olabilir. Uyku yoksunluğu cildinizin donuk ve solgun olmasına neden olarak cildinizin altındaki koyu renkli dokuların ve kan damarlarının görünmesine yol açar.

Uyku eksikliği ayrıca gözlerinizin altında sıvı birikmesine neden olarak şişkin görünmesine yol açabilir. Sonuç olarak, gördüğünüz koyu halkalar aslında şişmiş göz kapaklarınızın oluşturduğu gölgeler olabilir.

Göz altı morlukları
Göz altı morlukları nasıl geçer?

Göz altı morlukları nasıl geçer?

Koyu göz halkalarının tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bununla birlikte, bu durumu yönetmeye yardımcı olabilecek bazı yöntemler vardır. Göz altı morluklarını evde tedavi edebilmek adına en yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:

1. Soğuk kompres uygulayın:

Soğuk kompres şişliği azaltmaya ve genişlemiş kan damarlarını küçültmeye yardımcı olur. Bu, şişkinlik görünümünü azaltırken, koyu halkaları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Birkaç buz küpünü temiz bir beze sarın ve gözlerinize uygulayın. Aynı etki için bir el bezini soğuk suyla nemlendirebilir ve 20 dakika boyunca gözlerinizin altındaki cilde uygulayabilirsiniz. Bez ısınırsa veya buz erirse bu işlemi tekrarlayın.

2. İyi uyuyun: 

İyi bir uyku düzeni, koyu halkaların görünümünü azaltmaya yardımcı olacaktır. Uyku yoksunluğu cildinizin solgun görünmesine neden olarak koyu halkaları daha belirgin hale getirir. Koyu halkaların ortaya çıkmasını önlemek için kendinize yedi ila sekiz saatlik bir uyku düzeni oluşturun.

3. Uyurken başınızı yüksek bir yastığa dayayın:

Uyurken gözlerinizin altında sıvı birikmesini önlemek için başınızı birkaç yastıkla yükseltin, bu da gözlerinizin şişmiş ve şişmiş görünmesine neden olabilir.

4. Poşet çaylardan faydalanın: 

Gözlerinize soğuk poşet çay uygulamak, görünümlerini iyileştirebilir. Çay, kan dolaşımını uyarmaya, kan damarlarınızı küçültmeye ve cildinizin altında sıvı tutulmasını azaltmaya yardımcı olabilecek kafein ve antioksidanlar içerir. İki poşet çayı 5 dakika boyunca ıslatın ve sonrasında 15-20 dakika buzdolabında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra poşet çayları 10 ila 20 dakika kapalı gözlerinize uygulayın. Çıkardıktan sonra gözlerinizi soğuk suyla yıkayın.

5. Makyaj:

Makyaj ve kozmetik ürünleri koyu göz halkalarını iyileştirmese de onları kamufle etmeye yardımcı olabilir. Kapatıcılar koyu lekeleri kapatarak normal ten renginizle uyum sağlar. Bununla birlikte, herhangi bir topikal tedavi veya makyaj ürününde olduğu gibi uygun bir bakım kremi kullanın. 

Bazı ürünler semptomlarınızın kötüleşmesine neden olabilir ve alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Herhangi bir topikal tedaviden dolayı düzensiz semptomlar yaşamaya başlarsanız, kullanmayı hemen bırakın ve bir doktora danışın.

Göz altı morlukları
Göz altı morlukları nasıl geçer?

Tıbbi tedaviler

Daha etkili ve kalıcı bir çözüm için koyu halkaların görünümünü azaltmayı sağlayan bazı tıbbi tedaviler mevcuttur. En yaygın tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Pigmentasyonu azaltmak için kimyasal peeling
  • Cildi yeniden yüzeye çıkarmak ve cilt sıkılaşmasını artırmak için lazer cerrahisi (estetik)
  • Cilt bölgelerine pigment enjekte etmek (estetik)
  • Gözlerinizin altında cilt renginin değişmesine neden olan kan damarlarını ve melanini gizlemek için göz altı dolgusu (estetik)

Sonuç

Göz altı morlukları konusunda; kalıcı bir çözüm için estetik operasyon gerekli gibi görünüyor. Buna ek olarak evde yapabileceğiniz belirli şeylerle göz altı morlukları geçici olarak giderilebiliyor. Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum yaparak belirtin!

Bu içerikler de ekstra ilginizi çekebilir:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır