Köpeklerde İshal: 12 Acil Durum!

Köpeklerde ishal: Köpeğiniz, bir anda, durduk yere, ishal olabilir. Zira köpeklerin ani ishal geçirmesi olası bir durumdur. İshal, sulu veya çok yumuşak dışkılama ile karakterizedir ve köpek sahipleri tarafından bildirilen en yaygın hastalık belirtilerinden biridir. Köpek sahiplerinin köpeklerin neden ishal olduğunu anlamaları ve buna nasıl tepki vereceklerini bilmeleri önemlidir. İshale, genellikle, şişkinlik, kusma, iştahsızlık ve uyuşukluk gibi semptomlar da eşlik edebilir. Bazen bu tip belirtiler olmadan yalnızca ishal de görülebilir. Köpekler neden ishal olur? Köpeklerde ishal tedavisi nasıl olur?

Köpeklerde ishal - shuayip.com
Köpeklerde ishal – shuayip.com

Köpeklerde ishal

Köpekler Neden İshal Olur?

İshal, köpeklerde yaygındır ve pek çok nedenden kaynaklanabilir. Örneğin köpeğin beslenme şeklindeki dengesizlik kadar basit bir şeyin sonucu olabilir (hepimiz çöpe giren veya sofra artıkları yiyen bazı köpekleri biliyoruz). Bununla birlikte bulaşıcı bir hastalık sonucu ya da toksinlerin yutulması gibi daha ciddi bir şeyle ilgili olarak ishal ortaya çıkabilir.

Köpeklerde ishalin normal olarak kabul edilemeyeceği durumlar da mevcuttur. Mesela köpeğinizin ishali bir veya iki haftadan uzun süredir devam ediyorsa, onu hemen veterinere götürmeniz gerekir. Yanınıza köpeğinizin dışkısından bir örnek almanız, veterinerin sorunu anlaması açısından oldukça işe yarayacaktır.

Veteriner, dışkı örneğindeki bağırsak parazitlerini kontrol edip, köpeğinizin durumunu teşhis etmenin ilk adımlarından birini atacaktır. Ek olarak kan testi veya röntgen gibi diğer teşhis yöntemleri ve testleri de gerekli olabilir. Ayrıca veteriner, size, köpeğiniz için ilaç, besin takviyeleri ve besin değişiklikleri önerebilir.

Köpeklerde ishal - shuayip.com
Köpeklerde ishal – shuayip.com

Köpeklerde ishalin tedavisi ve önlenmesi

Köpeğin sahibi ve refakatçisi olarak, veterinerinizle tartışabilmeniz için dışkısını değerlendirebilmelisiniz. Tabii ki, dışkıyı tutmak için her zaman eldiven giymeli veya plastik bir torba kullanmalısınız. Köpeğinize veya dışkısına dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.

Nelere dikkat edilmeli?

Köpeğinizin ishali varsa, bir dışkı örneği almaya çalışın. Daha sonra bu örneği veterinere götürmeniz gerekebilir. Dışkı kıvamına ve rengine bir göz atın. Sulu mu, yoğun mu? Biçimli ama yumuşak mı? Kan var mı? Mukus mu? Siyah veya katran rengi mi? İçinde oyuncak, giysi veya diğer yenmeyen malzeme parçaları görülüyor mu? Tüm bunları not edin, çünkü veterineriniz, doğru teşhis için her birini soracaktır.

İshale uyuşukluk, kusma veya başka hastalık belirtileri eşlik ediyorsa, bunu da not edin. Dışkı örneğini hemen veterinere götüremezseniz, buzdolabında kapalı bir torba veya kapta saklayın. Çoğu insan kaka olduğu için çift torbaya koymayı tercih ediyor. Bir veya iki ishal vakası mutlaka alarma geçmenizi gerektirmez. Bazı ishal vakaları kendi kendini sınırlar (yani kendi kendilerine geçer). 

Köpeğiniz eskisi gibi yiyip içmeye devam ediyorsa, bu iyiye işarettir. Veterinerinizin tavsiyesi olmadan asla reçetesiz veya reçeteli ilaçlar kullanmamalısınız. Köpeğinize ilaç verecek kadar endişeleniyorsanız, onu veterinere götürmek daha mantıklı bir davranış olacaktır.

Devam eden ishal, dehidrasyona veya kilo kaybına yol açabilir ve altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Köpeğiniz hasta olduğunda semptomları görmezden gelmemek önemlidir. Köpekler genellikle hastalıklarını mümkün olduğunca uzun süre saklarlar, gerçekten daha ciddi bir şey olduğunda normal hissediyorlarmış gibi davranırlar.

Köpeklerde ishal - shuayip.com
Köpeklerde ishal – shuayip.com

Veteriner bakımı gerektiren acil durumlar

Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız, derhal veterinerinizle iletişime geçin:

  1. İshal atakları sıklıkla birkaç saat içinde tekrarlanır.
  2. Köpeğinizde aşırı uyuşukluk ve tepkisizlik hali vardır.
  3. Köpeğin zehirli bir yiyecek yemiş olduğundan şüpheleniyorsanız. Ayrıca bakınız: Köpekler için Zehirli Besinler: 11 Gıdadan Uzak Durun!
  4. Dışkıda aşırı miktarda kan görüyorsanız (hafif lekelenme mutlaka acil bir durum değildir, ancak devam ederse veterineri arayın).
  5. Dışkı siyah ve/veya katran rengi bir görünüme sahipse.
  6. Köpeğiniz ishale neden olabilecek bir ilaç kullanıyorsa (ilaç vermeyi bırakın ve veterinerinizi arayın).
  7. Köpeğin oyuncak veya giysi parçası gibi yabancı bir cismi yuttuğundan şüpheleniyorsanız.
  8. Köpeğin diş etleri soluk, beyaz veya gri renkteyse.
  9. Köpeğin karnı ağrılı ve/veya şişmiş görünüyorsa.
  10. Dışkıda solucan/kurtçuk görüyorsanız (acil bir durum değil, ancak bir solucan ilacı gerekli olacaktır).
  11. İshal 24 saatten fazla sürerse.
  12. Herhangi bir hastalıktan veya zehirlenmeden şüpheleniyorsanız, veterineri aramanız yeterlidir.

Köpeğinizin yalnızca bir kez ishal olduysa ve bunun dışında tamamen normal davranıyorsa, muhtemelen normal rutinine ve beslenmesine devam edebilirsiniz. Sadece ishal, kusma, iştahsızlık ve hastalık belirtilerini izlemeye devam edin. İshalli köpeklerin, dışkı üretiminin çok az olabileceğini veya hiç olmadan dışkılamakta zorlanabileceğini unutmayın. Bu durum, bir günden fazla sürmediği sürece endişe kaynağı değildir.

Köpeklerde ishal - shuayip.com
Köpeklerde ishal – shuayip.com

Sonuç

Köpeğinizin tekrar ishal olursa, geçici olarak yumuşak bir beslenme rutinine geçmeyi deneyin. Hafif bir yemek hazırlamak için, baharatsız tavuk göğsünü sade beyaz pirinçle veya az yağlı kıymayı sade beyaz pirinçle kaynatın. Pişirdikten sonra kalan yağı boşaltın. Tuz veya baharat eklemeyin. Köpeğinizi ertesi güne kadar yumuşak bir yemekle besleyin. 

İshal geçmeye başlarsa, köpeğinizin iştahı iyiyse ve kusma yoksa, muhtemelen sorun çözülmüş demektir. Fakat ishal 24 saatten uzun sürerse veterinerinizi aramanız gerekir. Bildiğiniz üzere ishal tamamen önlenemez. Köpeğinizin beslenmesiyle ilgili önleyici tedbirler, ishale karşı korunmak için en iyi seçeneğinizdir. 

Sofra artıklarından, insani gıdalardan ve açık havada bulunan yabancı cisimler veya nesnelerden köpeğinizi uzak tutmaya çalışmalısınız. Bunların her biri köpeklerde sindirim sorunlarına neden olabilir ve genellikle bir köpeğin mide-bağırsak sistemine zarar verebilir.

Ayrıca bakınız:

Köpekler için Zehirli Besinler: 11 Gıdadan Uzak Durun!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır