Betta Balığı Hakkında: 10 Başlıkta Tüm Detaylar!

Japon balıklarından sonra, yaygın olarak tercih edilen en popüler akvaryum balığı Betta balığıdır. Kavgacı Siyam Balığı olarak da anılan bu sevimli balık türü, genellikle evcil hayvan mağazalarında küçük “Betta akvaryumları” ile birlikte satılır. Bettalar, aslında beklenenden daha fazla alana ihtiyaç duyarlar. 

Bitkili bir vazoda Betta satmak popüler bir satış tekniği haline gelse de bir çiçek vazosu Betta balığının yaşaması için hiç uygun bir ortam değildir. Dolayısıyla eğer Betta balığı alacaksanız, lütfen bu vazolardan almayın!

Betta Balığı - shuayip.com
Betta Balığı – shuayip.com

Türe Genel Bakış

Ortak adlandırmalar: Betta / Kavgacı Siyam Balığı

Bilimsel adı: Betta Splendens

Yetişkin Betta balığının boyu: Ort. 7 cm

Ortalama yaşam süresi: 2 ila 3 yıl

Özellikleri

AileBelontiidae
MenşeiKamboçya, Tayland
SosyalErkek Bettalar bir arada tutulamaz
AkvaryumTüm akvaryumlar
Minimum Tank Boyutu2 galon
BeslenmeBöcek, böcek larvaları, yem ve dondurulmuş yiyeceklerle beslenebilir
ÜremeYumurta bırakma (kabarcık yuvası)
BakımOrta Düzeyde Kolay
pH6,8 ila 7,4
Su Sertliği20 dGH’ye kadar
Sıcaklık24 – 30 Derece
Betta Balığı - shuayip.com
Betta Balığı – shuayip.com

Menşei ve Dağıtımı

Bettalar Tayland’ın sığ sularında (eski adıyla Siam – Siyam), Endonezya, Malezya, Vietnam ve Çin’in bazı bölgelerinde bulunur. Söz konusu bölgelerin tümü, Bettaların yaşadığı pirinç tarlalarına, göletlere, yavaş akan akarsulara ve bataklıklara ev sahipliği yapar. Günümüzde Bettalar pek çok yerde tanıtılmış ve maalesef birçok ülkede yerli olmayan popülasyonların oluşmasına yol açmıştır.

Ortak isim olan Kavgacı Siyam Balığı, horoz dövüşlerine çok benzer şekilde erkekler arasındaki organize dövüşlerin uygulanmasından dolayı türetilmiştir. Bu maçlar, bahislerden elde edilen gelir nedeniyle, ne yazık ki bugün hala devam etmektedir. Bazı yerlerde erkek Bettalar, daha iyi dövüşmeleri için özellikle saldırgan yetiştirilmektedir.

Renkler ve Desenler

Erkek Betta Balığının parlak rengi ve uzun yüzgeçleri en iyi bilinen özelliklerinden biridir. Dişiler genellikle çok renkli değildir ve çok daha kısa yüzgeçlere sahiptir. Doğada, bu tür genellikle parlak renklere sahip değildir. Bununla birlikte, Betta üretim programları, beyaz, sarı, turuncu, kırmızı, pembe, mavi, yeşil, turkuaz, kahverengi ve siyah dahil olmak üzere çok çeşitli renklerle Betta balığı üretebilmiştir. 

Düz renklerden, farklı kanat ve gövde renklerine, desenli renklere kadar sayısız kombinasyon görülebilir. Seçici üreme nedeniyle yüzgeç türleri de değişmiştir. Peçe kuyruklarına taç kuyrukları, deltalar, yelpazeler, yarım aylar, lir ve bölünmüş kuyrukların eklendiği gözlemlenmiştir. Her iki cinsiyette de torpido şeklinde bir gövdeye ve yüzeyde yemek yemeye yönelik kalkık bir ağza sahiptir. 

Yetişkin dişi Bettalar, erkeklerden biraz daha küçüktür ve en fazla 5 veya 8 cm büyüklüğe ulaşabilirler. Bu türün benzersiz bir özelliği, su yerine atmosferden oksijen almalarını sağlayan ve böylece düşük oksijen havuzlarında hayatta kalmalarını imkan veren vücut fonksiyonlarıdır.

Betta Balığı - shuayip.com
Betta Balığı – shuayip.com

Birlikte Yaşayabileceği Türler

Bettaların yaşadığı su tankında veya akvaryumda, seperatör olmadığı sürece erkekler bir arada tutulamaz. Birden fazla dişi Betta, genellikle sorunsuz bir şekilde bir arada yaşayabilir ve aralarına tek bir erkek de dahil edilebilir. Küçük oldukları ve kaplan dikenleri gibi yüzgeçleri kıstıran türler olmadığı sürece diğer barışçıl balık türleri ile birlikte yaşayabilirler.

Uyarı

Erkek bettalar, benzer vücut tiplerine ve uzun yüzgeçlere sahip diğer balıklarla birlikte aynı akvaryuma konmamalıdır; çünkü onları rakip addedip; kavgaya tutuşabilirler.

Betta Habitat ve Bakımı

Bettalar, tatlı su akvaryumu bakımında, her zaman, en çok tanınan, en renkli ve çoğu zaman en tartışmalı balıklardan biri olmuştur. Onları küçük akvaryumlarda tutmanın uygunluğu hakkında tartışmalar sürmektedir. İhtiyaçlarını tam olarak anlamak için, büyük pirinç tarlalarında, sığ göletlerde ve hatta çok yavaş akan nehirlerde yaşadıkları doğal yaşam alanlarına aşina olmak önemlidir. 

Birçok balık yetiştiricisi, Bettaların sığ sulardan geldiğinin farkında olsa da, su sıcaklığı genellikle gözden kaçırılır. Betta’nın anavatanı tropikaldir, bu da su sıcaklığının oldukça sıcak olabileceği anlamına gelir. Bettalar sıcakta gelişirler ve su sıcaklığı 21 derecenin altına düştüğünde giderek daha fazla kayıtsız hale gelirler.

Su sıcaklığı, belki de bir Betta balığını ısıyla kolayca kontrol edilemeyen küçük bir kapta tutmaya karşı en büyük argümandır. Bettalar, çözünmüş oksijeni düşük olan sularda uzun süre yaşayabilseler de, bu, diğer balıklardan daha az oksijene ihtiyaç duydukları anlamına gelmez. Bettaların, havayı doğrudan yüzeyden solumalarını sağlayan özel bir solunum organları vardır. 

Betta Balığı - shuayip.com
Betta Balığı – shuayip.com

Aslında, doğaları gereği bunu yapmak zorundadırlar. Solunum organının çıkarıldığı deneylerde, su oksijenle doyurulduğu halde balık boğularak ölmüştür. Bu nedenle Betta balığının doğrudan atmosferden hava soluyabilmek için su yüzeyine erişimi olmalıdır. Optimal olarak, bettaları sağlıklı tutmak için kullanılan su yumuşak, ılık ve nötr ila hafif asidik pH’lı olmalıdır. 

Su hareketi minimumda tutulmalıdır, bu da güç filtrelerinin ve güç kafalarının uygun olmadığı anlamına gelir. Bettalar, su koşulları sağlandığı ve agresif balıklar olmadığı sürece kalabalık bir akvaryumda yaşayabilirler. Ancak, her akvaryumda yalnızca bir erkek beslenebilir.

Akvaryumun içine asılan plastik kutuların kullanılması, birden fazla Betta’yı bir akvaryumda tutmak için uygun bir seçenektir. Dişiler genellikle birbirleriyle kavga etmezler ve aynı akvaryumda bir arada beslenebilirler.

Beslenme

Doğada, bettalar neredeyse sadece böcek ve böcek larvaları ile beslenirler. Kalkık ağız yapıları sayesinde suya düşebilecek herhangi bir talihsiz böceği kolayca kapıp, yutabilirler. Dahili olarak sindirim sistemleri etle beslenmeye yöneliktir ve otobur balıklara göre çok daha kısa bir beslenme yoluna sahiptir. 

Bu nedenle canlı yiyecekler Bettalar için ideal besinlerdir. Ancak pul yemler ve dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş yiyecekleri tüketmeye de kolayca adapte olabilirler.

Salamura karides, Daphnia, plankton, tubifex, cam solucanlar ve sığır kalbi, dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş olarak bulunabilecek mükemmel seçeneklerdir. Pul yem veriliyorsa, dondurulmuş ve dondurularak kurutulmuş gıdalarla ve mümkünse canlı gıdalarla desteklenmelidir.

Betta Balığı - shuayip.com
Betta Balığı – shuayip.com

Cinsiyet farklılıkları

Erkekler tipik olarak daha parlak renklidir ve daha uzun, akıcı yüzgeçlere sahiptir. Ayrıca (solungaç örtülerinin altında) daha belirgin bir “sakalları” vardır ve genel olarak dişilerden daha büyüklerdir. Dişiler kısa yüzgeçlere sahiptir ve çiftleşmeye hazır olduklarında dikey çizgiler ve bir yumurta lekesi gibi desenlere bürünebilirler.

Betta Yetiştirmek

Bettaların oldukça kısa bir ömrü vardır. En fazla 2 ila 3 yıl yaşayabilirler. Evcil hayvan dükkanlarındaki Betta balıkları genellikle en az altı aylıktır. Kabarcık yuvalarında ürerler ve büyük bir tank veya özel ekipman gerektirmezler. Çoğu yetiştirici, daha küçük tanklar da uygun olsa da, kabaca 10 galonluk çıplak tabanlı bir tankın daha iyi olacağını düşünmektedir.

İdeal olarak, balıklar üremeden önce canlı yemlerle beslenerek şartlandırılmalıdır. Yetiştirici tank suyunun pH’ı yaklaşık 7,0 ve sıcaklık yaklaşık 26 derece veya biraz üzerinde olmalıdır. Erkek, yumurtlamaya hazır olduğunda ayrıntılı bir baloncuk yuvasını patlatır. Erkekler flört sırasında saldırganlaşabileceğinden, dişiye saklanacak bir yer sağlanmalıdır.

Saklanma yeri olsa bile, dişinin yumurtlama sırasında birkaç pulunu kaybetmesi veya yüzgeçlerinin yıpranması yaygın görülen bir durumdur. Yumurtlamaya hazır olduklarında, çift yoğun bir renklenme gösterecek ve kabarcık yuvasının altında birbirlerinin etrafında dönmeye başlayacaktır. Erkek, sırtını dönen dişinin etrafına sarılır. Yumurtaları dışarı atarken döllenir ve batmaya başlar. 

Betta Balığı - shuayip.com
Betta Balığı – shuayip.com

Erkek yumurtaları toplar ve yuvaya tükürür. Bu andan itibaren erkek kuluçka ile ilgilenecektir. Erkek, yavrularına bakarken ona karşı saldırganlaşabileceğinden, dişinin çıkarılması tavsiye edilir. Erkek, yuvaya geri düşen yumurtaları tükürerek kabarcıklı yuvaya bakmaya devam edecektir. Bir ila iki gün içinde yumurtalar çatlayacak ve yavrular, kuyrukları aşağıyı gösterecek şekilde kabarcık yuvasında asılı görüneceklerdir. 

36 saat daha yumurta sarısı çuvallarıyla beslenirler ve bu süre zarfında erkek yuvadan düşen yavruları toplamaya devam eder. Erkek, yavruları serbest yüzdükten sonra yiyebileceklerinden yavru yumurtadan çıktıktan sonra iki gün içinde çıkarılmalıdır.

Yavrular günde birkaç kez salamura karides veya çok ince bebek maması ile beslenmelidir. Birçok evcil hayvan dükkanında dondurulmuş bebek salamura karidesleri bulunur. Yenmemiş yiyecekler suyu kirleteceğinden ve yavrular için hızla öldürücü olabileceğinden fazla beslememeye dikkat edin.

Sonuç

Daha önce bir Betta balığının bakımını üstlendiyseniz, deneyimlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!

İlginizi çekebilir:

Akvaryum Balıkları: Az Bakım Gerektiren 3 Tatlı Su Balığı

Japon Balığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler: 5 Önemli Başlık!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır