Siyam Kedisi: 7 Maddede Tüm Bilinmesi Gereken Özellikler!

Siyam kedisi, orta büyüklükte, ince yapılı ve uzun daralan çizgilere sahip asil görünümlü bir kedidir. Yapı olarak kıvrak ve kaslıdır. Siyam kedisinin en dikkat çekici özelliği kulaklarda, yüzde, kuyrukta, bacaklarda ve ayaklardaki tüylerinin daha koyu renkli olmasıdır. Esasen kedinin ilk göze çarpan özelliği budur ve yukarıdaki görselden de belli oluyordur.

Siyam kedileri, safkan evcil hayvan sahiplenmek isteyenler arasında popülerdir. 1906 yılında Cat Fancier’s Association tarafından resmi olarak tanınan Siyam, safkan kedilerin orijinal ırklarından biridir.

Siyam Kedisine Genel Bakış

Uzunluk – boy: En fazla 35,5 cm

Ağırlık – kg:  3 ila 6,5 kg

Tüy – kürk yapısı: Kısa tüyler

Tüy – kürk rengi: Çikolata kahvesi, siyah, leylak vs.

Göz rengi: Çoğunlukla mavi

Ortalama yaşam süresi:  8 ila 12 yıl

Siyam Kedisi
Siyam Kedisi – shuayip.com

Siyam Kedisinin Özellikleri

Sevgi düzeyiYüksek
SamimiyetYüksek
Çocuk dostuYüksek
Hayvan dostuYüksek
Egzersiz – hareket ihtiyacıYüksek
OyunculukYüksek
Enerji seviyesiYüksek
ZekaYüksek
Ses çıkarma – miyavlama eğilimiYüksek
Tüy dökme oranıDüşük

Siyam Kedisinin Tarihi

Siyam kedisinin kökeni Tayland’a dayanmaktadır. 1880’de Siam kralı, Bangkok’taki İngiliz başkonsolosuna iki çift Siyam kedisi hediye ettiği bilinmektedir. Konsolos bir süre sonra kedileri İngiltere’ye götürmüştür. İnsanlar tarafından yoğun ilgi görmeye başlayan kediler, giderek daha popüler hale gelmiştir. Çeşitli yarışmalarda (kedilerde güzellik yarışması gibi) şampiyon unvanını kazanan ilk Siyam, 1898’de Wankee adlı bir kedi olmuştur. Bugünden sonra tür hızla gelişmeye devam etmiştir.

Tam olarak bilinmeyen bir nedenden ötürü Siyam kedileri, yavaş yavaş daha ince bir görünüme ve kama şeklinde bir kafa yapısına doğru evirilmiştir. Bu modern Siyam cinsi, orijinal Mısır kedilerine daha çok benzemektedir. 1987 yılında, modern ırkın görünümündeki aşırı değişikliklerden rahatsız olan ve potansiyel sağlık sorunlarıyla ilgilenen bir grup Siyam yetiştiricisi, Geleneksel ve Klasik Kedi Uluslararası sicilini oluşturmak için bir araya gelmiştir. 

Organizasyonun amaçlarından biri “her ırkın ‘doğal’ görünümünü geri getirmek ve sürdürmek” idi. Geleneksel Siyam Kedisi Derneği’nin kurucusu Sheelagh Le Cocq, klasik Siyam’ın geleneksel ve modern versiyonlar arasında aşırı uçlar olmaksızın bir tür çapraz üreme sonucu ortaya çıktığını açıklamıştır.

Siyam Kedisi - shuayip.com
Siyam Kedisi – shuayip.com

Siyam Kedisi Bakımı

Siyam kedilerinin tüyleri kısadır ve sadece standart bir bakıma ihtiyaçları vardır. Tüy yumağı riskini azaltmak için kedinizi haftada bir kez taramanız gerekmektedir. Ayırt edici nokta desenleri, koyu renkli melatonin pigmentinin yalnızca cildin daha soğuk bölgelerinde üretilmesine neden olan çekinik genlerden gelir. Bu nedenle bacaklarda ve kulaklar dahil olmak üzere; nefes alma sırasında cildin soğuduğu için kedinin yüzündeki tüyler de koyulaşmıştır.

Kedinizin tırnaklarının, her 10 ila 14 günde bir düzenli olarak kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca kedinize bir tırmalama tahtası da almalısınız. Aksi halde evdeki ahşap zemini veya mobilyaları tırmıklayabilir. Bunlara ek olarak diş hijyenine dikkat etmelisiniz. Kedinize erken yaşta düzenli diş fırçalamaya alıştırmalı ve bir veteriner tarafından düzenli diş temizliği desteği almalısınız.

Siyam kedileri, aktif, oyuncu ve meraklıdır. Bununla birlikte aynı zamanda kolay eğitilebilen kendine özgü bir kişiliğe sahiptir. Bu kediler, tırmanmayı çok sevdikleri için kedinize bir kedi ağacı almanızda fayda var. Ayrıca zihni zorlayan oyun ve oyuncaklarla birlikte teaser oyuncakları (uzaktan kumandalı fare gibi) kovalamayı da severler. Siz evden uzaktayken kedinizin sıkılmasını istemezsiniz. Zira fazlasıyla yaramaz olup; tüm evi birbirine katabilir.

Siyam, insanların sürekli etrafında olmalarını isteyen kedi cinslerinden biridir. İnsanlara tıpkı bir köpek gibi bağlanırlar ve dikkat çekmek için sizi evin içindeyken bile sürekli takip ederler. Oturduğunuz anda ise hemen kucağınıza yerleşirler. Sürekli etkileşim halinde olmak isterler ve onları uzun süre yalnız bırakırsanız depresyona girerler. Bu nedenle, eğer bir Siyam kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, günün çoğunda evde olmanız gerekecektir.

Siyam Kedisi
Siyam Kedisi – shuayip.com

Siyam, en sesli kedi ırklarından biridir. Sizinle sık sık sohbet edeceklerini, dikkatinizi ona vermezseniz kızıp, azarlayacağını ve sanki onların dilini anlıyormuşsunuz gibi sizinle konuşacağını göreceksiniz. Siyam, çocuklu ailelere ve kedileri düşman gibi görmeyen köpek ırklarına iyi uyum sağlayabilir. Ancak yine de küçük çocuklara, bir kediye nasıl davranılması gerektiği öğretilmelidir.

Kediler, evde, kapalı alanda korunarak daha uzun bir ömre sahip olurlar. Kedilerin kapalı alanlarda bakılıması ve büyütülmesi, onların diğer hayvanlardan ve çevreden gelen enfeksiyonlara maruz kalmalarını, kavga ve kazalar neticesinde yaralanmaları önler. Eğer bir bahçeniz varsa güvenli bir şekilde çitle çevrelenmesi önemlidir.

Bu diğer hayvanları ve olabilecek saldırıları önleyecektir. Fakat bir Siyam’ın herhangi bir çiti aşması ve kaçması hiç de zor değildir. Bunlara ek olarak, kedinizi kısırlaştırmanızda da fayda vardır. Bu sayede onu riskli hastalıklardan koruyabileceğiniz gibi; daha sakin ve daha uysal bir kedi olmasını sağlayacaksınız.

Yaygın Sağlık Sorunları

Siyam kedileri için en yaygın sağlık sorunu gözlerde meydana gelir. Siyam kedilerinin gözlerinin şaşı olması alışılmış bir durum olsa da göz sağlığı açısından iyi değildir. Göz problemleri, kedilerin belirli noktalarda koyu tüylere sahip olmasına neden olan genlerden kaynaklanır. Çünkü bu gen aynı zamanda beyinde hatalı görme bağlantılarına neden olabilmektedir.

Siyam Kedisi
Siyam Kedisi – shuayip.com

Çarpık göz eğilimi, şuan için ortadan kalkmış gibi görünse de, Siyam kedilerinin görüş özellikleri diğer kedilerinki gibi değildir. Siyamlar, diğer kediler gibi keskin bir görüşe sahip olmamakla birlikte; özellikle havanın kararmasıyla görüşleri daha da kötüleşir. Bu da hava karardıktan sonra, sokakta veya caddede araba çarpması gibi çeşitli riskli durumları beraberinde getirir. Bu cinsin meyilli olduğu diğer ana sağlık sorunları ise şöyledir:

  • Solunum yolu hastalığı: Kama şeklindeki kafaları nedeniyle Siyam kedisi, astım ve bronşit gibi hastalıklara ve solunum problemlerine daha yatkındır.
  • Organlarda biriken anormal bir proteinin neden olduğu Amiloidoz’a bağlı karaciğer sorunları ortaya çıkabilir.
  • Böbreklerde proteinin anormal derecede birikmesi anlamına gelen Renal Amiloidoz, normal böbrek fonksiyonunu bozabilir.
  • Kalp yetmezliğine yol açabilen hipertrofik kardiyomiyopati gibi doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları meydana gelebilir.

Bu risklerin önüne geçebilmek için tüm olağan kedi aşılarını, önleyici veteriner tedavileri ve kontrollerini takip etmeli ve kesinlikle aksatmamalısınız.

Siyam Kedisi
Siyam Kedisi – shuayip.com

Beslenme

Kediniz için kuru mama ile taze ve temiz su sağlamalısınız. Bununla birlikte kedinizin kilo aldığını görürseniz, günde iki öğün mama vermeye başlamanız gerekebilir. Kedinizin ilerleyen yaşla birlikte mama değişimine ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle beslenme ve doğru mama seçimi kedilerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu tip kararları almadan önce veterinerinize danışmayı unutmayın.

Sonuç

Siyam; sevimli, sahibine bağlı, sevgi dolu ve aynı zamanda yaramaz bir kedi cinsidir. Siyam sahiplenmek isteyenlerin günün çoğunu evinde geçiriyor olması önemlidir. Zira bu kediler uzun süre yalnız kaldığında, depresyona girip, kendisini terkedilmiş gibi hissedebilir. Dolayısıyla Siyam kedisi sahiplenmeden önce bu sorumlulukları almaya hazır olup olmadığınıza karar vermeniz gerekir.

Ayrıca bakınız:

Nasıl Bir Kedi Sahiplenmelisiniz? Bu 4 Maddeye Dikkat!

Kedilerde Davranış Problemleri Nasıl Çözülür? 5 Çözüm Önerisi

Kedilerde Hastalık Belirtileri: Bu 19 Belirtiye Dikkat!

Kedi Cinsleri ve Özellikleri: Birbirinden Sevimli 10 Kedi Irkı!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır