Teraryum Nasıl Yapılır?

Son dönemin en moda hobilerinden biri de teraryum yapımı. Pek çok kişinin evinde dekorasyon olarak da kullandığı teraryumlar aslında çeşitli çiçeklerin ve bitkilerin bir fanusun içine yerleştirilmesi ile elde ediliyor.

Popüler bir trend haline gelen teraryumlar sizin de ilginizi çekiyorsa bugünkü yazımda derlediğim pratik önerilerden faydalanarak siz de kendiniz ya da sevdiklerinize bir teraryum yapabilirsiniz. Böylece hem mağazalarda oldukça yüksek fiyata satılan bu ürünleri hazır almamış hem de kendinize zevkli bir hobi edinmiş olursunuz.

Teraryumlarla evinizi güzelleştirin
Evinizin Dekorasyonunu Güzelleştirebilirsiniz

Teraryum Nedir?

Bu kelimenin anlamına baktığımızda aslında toprak akvaryumu demek olduğunu görüyoruz. Türkçede kelimenin anlamını ifade edecek olursak bir tür minyatür bitki yetiştirme sanatı olarak açıklayabiliriz.

Bu iş için gerekli malzemeler sadece bir akvaryum ve içine koymak için seçeceğiniz çeşitli ürünler olacak. Genel olarak bu iki temel malzemeyi düşünürseniz diğer her şeyi kendi zevkinize göre belirleyebileceğinizi söyleyebiliriz.

Son dönemde, özellikle de pandemi ve kısıtlama zamanlarında bu alana ilginin giderek artması ile birlikte pek çok kişi bu konuda araştırma yapmaya başladı. Her ne kadar dünya çapında bu alanda yapılan işler oldukça uzun bir süre öncesine dayanıyor olsa da ülkemizde teraryumlar daha kısa bir zamandır ev dekorasyonunda kullanılıyor diyebiliriz.

Böyle bir akvaryum hazırlamak istiyorsanız küçük bir alanın içine koca bir ekosistem tasarlayacağınızı aklınızda bulundurmalısınız. Şimdiye kadar okuduklarınız ilginizi çektiyse yazının devamında yer alan ipuçlarını takip ederek adım adım kendinize harika bir dekoratif bitki köşesi yapabilirsiniz.

via bonte lodos teraryum via161 1 8d49d330e779092 4c78f117 teraryum 2 | Shuayip.com
Farklı Düzenlemeler Yapabilirsiniz

Nasıl Yapılır?

Bu işin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi sahibi olmadan önce bu küçük akvaryumlarda ne gibi bitkilerin yetiştirileceğini öğrenmeniz gerekiyor.

Bütün bitkiler bu akvaryumların içinde yetiştirilmeye uygun değildir. Bitkilerle ilgili fazla bilginiz yoksa doğru seçim yapmak için araştırma yapmanız gerekir yoksa bitkileri akvaryuma yerleştirir yerleştirmez ekosisteminiz çöker.

Akvaryumda yetişebilecek bitkilere örnek vermek gerekirse kaktüs, sukulent, arapsaçı, menekşe gibi bir sıralama yapabiliriz. Bunun dışında uygun bitkileri seçmek içinse nemli ortamda yaşamaya müsait alternatifleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca akvaryumunuzun mutlaka gün ışığı alması gerektiğini de aklınızda bulundurun.

Malzemeler

Bu iş için uygun bitkileri öğrendikten sonra tabi ki gerekli olan diğer malzemelere sıra geliyor. Hazırlayacağınız dekoratif akvaryum için seçeceğiniz malzemeler tamamen sizin zevkinize kalmış ama yine de bu konuda yardım almak isterseniz öneriler listemize göz atabilirsiniz.

Evinize yerleştireceğiniz bu akvaryumu her zaman göreceksiniz. Öncelikle bunu aklınızda bulundurun. Kısacası seçeceğiniz malzemeler sizin sevdiğiniz şeyler olmalı.

Akvaryum seçiminizi cam ya da şeffaf bir fanustan yana kullanabilir, dilediğiniz bir kavanozu da bu iş için ayırabiliriniz.

Kabınızın içine koyacağınız uygun bitkileri belirledikten sonra onların yanına yerleştireceğiniz çakıl taşlarını alabilirsiniz.

Ayrıca kabın içine mangal kömürü, aktif karbon, torf ya da dekoratif süsler koymak da güzel olabilir.

Bütün bu malzemeleri yerleştirmek için uzun bir cımbıza ihtiyacınız olacak. Ayrıca bitkileri sulamak için bir sprey şişesi de bulundurmanızda yarar var.

aranjman cam fanus 1024x684 1 teraryum 3 | Shuayip.com
Malzeme Seçimi Zevkinize Kalmış

Takip Edilecek Adımlar

Bütün malzemeler hazır olduğuna göre şimdi de adım adım yapım aşamalarının üstünden geçelim.

İlk olarak kullanacağınız cam kabı ya da akvaryumu güzelce yıkayıp temizlemelisiniz. Duruladıktan sonra da kurulamayı unutmayın ki üzerinde bir damla bile su kalmasın.

Sonrasında tamamen kuruyan kabın en altına çakıl taşlarını yerleştirmeniz gerekiyor. Çakıllar tabanda biriken suyun bitkilerinizi çürütmesine engel olacak.

Çakıl taşlarını yerleştirme işleminizi bitirdikten sonra üstüne mangal kömürü ya da aktif karbon koyabilirsiniz. Bu sayede kabın içinde bakteri oluşmayacak akvaryumunuz böceklenmeyecek. Ayrıca yerleştireceğiniz toprak da çok daha sağlıklı kalacak.

Kömürün üzerine torfu yerleştirmelisiniz. Oldukça zengin bu toprak türü bitkilerinizin hava almasına yardım edecek.

Torfun yerleştirme işiniz bittiğinde ekeceğiniz bitkiler kadar delik açın, bitkileri çukurlara yerleştirin ve sprey şişenizle hafifçe sulama yapın.

Bütün işlemleri tamamladıktan sonra da akvaryumunuzun içine istediğiniz tüm dekoratif malzemeleri yerleştirebilir ekosisteminizi şık bir hale getirebilirsiniz. Ancak süs eşyalarının bitkilerin sağlığını bozacak kadar çok olmamasına da özen gösterin.

Bakım

Teraryumunuzu hazırladıktan sonra iyi bakmanız gerekiyor ki uzun ömürlü olsun. Bunun için öncelikle onu aydınlık bir yere yerleştirmelisiniz. Aşırı sıcağa ya da soğuğa maruz kalmadığından emin olun.

Daha sonra da sık sık sulayın ve bitkileri kontrol edin. Eğer camda yosunlaşma varsa yosunları temizlemeli ve akvaryumun yerini değiştirmelisiniz.

Fazla sulama yapmanıza ya da sık sık toprağı değiştirmenize gerek olmadığını da aklınızda bulundurmanızda yarar var.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır