Omega 3 yağ asitleri, beslenme alışkanlıklarınızda yer vermeniz gereken faydalı içeriklerden biridir. Vücut ve beyin sağlığınız için tüketmeniz gerekmektedir. Fakat ülkemiz insanlarının beslenme alışkanlıkları içinde kendine maalesef fazla yer bulamaz, Omega 3 eksikliğinden doğan rahatsızlıkların ülkemizde çokça görülmesinin başlıca sebebi de budur.
Omega 3 Yağ Asidi Türleri Nelerdir?
- ALA: Metabolizmada enerji üretimi ve enerji tüketiminde rol alır. Yiyeceklerden alınan en çok çeşit olmasına karşın önce EPA’ya, daha sonrada DHA’ya çevrilmesi gereklidir. Fakat bu çevrilme oranı bünyemizde yetersiz olduğu için kendi başına ALA tüketiminin bir faydası bulunmaz.
- EPA: Bünyede sayısız faydaları bulunur. Bunlardan en mühimi eikosanoid adlı sinyal molekülleri iletmek için sentezlenmesidir. Eikosanoid, bünyedeki enfeksiyonların azaltılmasında rol alır. Ayrıca psikolojik rahatsızlıklara özelliklede depresyona karşı önemli etkileri vardır.
- DHA: Vücutta en gerekli olan çeşittir. Bir miktarı EPA’nın sentezlenmesiyle ortaya çıkmaktadır. Başta beyin ve göz sağlığı olmak üzere vücudun birçok kısmında ayrı ayrı faydaları bulunmaktadır.
Omega 3’ün Faydaları Nelerdir?
Vücuda son derece faydası ve inanılmaz sayıda işlevleri bulunur. Vücudumuzdaki fonksiyonları şunlardır:
- Kan Trigliseridleri: Kanda bulunan lipit hücrelerinin önemli bölümünü azaltmaya yardımcı olur.
- Cilde Faydalıdır: Cilt sağlığına da oldukça faydalıdır. İnsanlar yaşlandıkça derilerinin 3. tabakası incelir ve pürüzlü bir yapıya bürünür. Bu madde ise cildinizin pürüzsüzleşmesine ve dolgunlaşmasını sağlayarak cilt sağlığınızı iyileştirir. Ayrıca nemlendirici etkisi de bulunur ve canımızı sıkan sivilcelere de iyi geldiği bilinmektedir.
- Kanser Riskini Azaltır: Vücuda yeterli miktarda alınması kolon kanseri, prostat kanseri ve göğüs kanserine yakalanma oranlarını önemli ölçüde azaltmaktadır.
- Karaciğer Yağlanmasını Önler: Kanda bulunan lipitleri azalttığı gibi aynı etkiyi göstererek karaciğerinizin de aşırı yağlanmasını önler.
- Depresyon ve Kaygıyı Azaltır: Beyin sağlığına etkileri bulunduğundan dolayı depresyon ve kaygı gibi psikolojik rahatsızlıkların hafifletilmesinde yardımcı olur.
- İltihap ve Ağrıyı Azaltır: Romatoid artrit gibi iltihaplı romatizmaların ağrılarının hafifletilmesinde yardımcı olabilir, vücuttaki enfeksiyonun azaltılmasında da etkilidir. Ayrıca regl ağrısını da hafiflettiği bilinmektedir.
- Hiperaktivite: Çocuklarda hiperaktivite üzerine olumlu etkileri bulunur.
- Astım: Çocuklarda ve gençlerde astım hastalığının azaltılmasında etkilidir.
- Bebek Gelişimini Destekler: Hamile ve emziren anneler tarafından düzenli tüketimi, bebekte zeka gelişimi ve göz sağlığı üzerinde önemli etkileri bulunur.
- Demans: Yaşlı insanlarda düzenli tüketiminin, Alzheimer ve diğer bunama hastalıklarını önlediği bilinmektedir.
- Kalp Sağlığını Korur: Kalp için oluşacak riskleri önceden önlediği için kalp sağlığını koruduğu bilinmektedir.
Günlük Omega 3 İhtiyacı Ne Kadardır?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için günde alınması gereken miktarın 250-500 mg EPA ve DHA kombinesi olduğunu belirlemiştir. Ayrıca WHO sağlığımız için haftada en az 2 kere balık tüketimini tavsiye etmektedir. Eğer doğal yollardan alınamıyorsa Omega 3 takviyelerini kullanabilirsiniz. Kullandığınız balık yağının EPA ve DHA oranlarını kontrol edin çünkü balık yağı takviyesinin kalitesi ve faydası içeriğinde bulunan EPA ve DHA değerlerinin yüksek olmasıyla anlaşılır. Takviyeler herhangi bir hastalığın hafifletilmesinde kullanılacaksa takviyenin uygun dozunu doktorunuza danışarak arttırarak kullanabilirsiniz.
Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?
Özellikle deniz mahsulleri başta olmak üzere birçok yiyecek sağlığımız için faydalı bu yağ asidini içermektedir.
- Ceviz içi yüksek miktarda içerir.
- Somon Balığı
- Keten Tohumu
- Avokado
- Fındık
- Brokoli
- Midye ve İstiridye gibi kabuklu deniz canlıları
- Uskumru Balığı
- Yer Fıstığı
- Morina Balığı
Omega 3 Eksikliği Nelere Sebep Olur?
- Eksikliği egzama gibi bazı cilt hastalıklarına neden olur.
- Kalp ve beyin hastalıklarının risklerinin artmasına neden olabilir.
- Uyku düzeninizde bozukluğa neden olabilir.
- Cildin, tırnakların hatta saçlarınızın sağlıksız ve kuru kalmasına neden olur.
- Eklem ve iltihap ağrıları yaşamanıza sebep olabilir.
- Vücuda enerji sağladığı için geçmeyen yorgunluk hissi yaşayabilirsiniz.
- Obezite gibi kilo sorunlarına sebep olabilir.
- İltihaplı deri hastalıklarına sebep olabilir.
- Metabolizmanızın sağlıksız olmasına neden olabilir.
- Dolaşım ve kalp hastalıklarına sebep olabilir.
Önemli Not: Omega 3 takviyeleri bazı ilaçlarla birlikte alındığında veya dozu ayarlanamadığında olumsuz etkilere yol açabilir. Bu yüzden doktorunuza danışmadan asla takviye kullanmayınız.
İlginizi Çekebilir:
Karnitin Metabolizma Sağlığını Nasıl İyileştirir? 4 Başlıkta İnceledik!
Sindirim Sisteminizin Saat Gibi Çalışmasını Sağlayan 9 Yöntem!
Kazein (Süt Proteini) Nedir? 4 Soruda Faydalarını Öğrenelim!