Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir? Dünyada ‘süper gıda’ besinleri arasında gösterilen yaban mersini (blueberry), ılıman iklim kuşağında yetişen bir meyvedir. Botanik olarak gerçek üzümler grubunda yer alan yaban mersini, Amerika da dahil olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde, geniş tarım arazilerinde yetiştirilmekte ve tüm dünyaya servis edilmektedir.
Ülkemizde ise Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop gibi şehirlerimizde, yani Doğu Karadeniz bölgesinin yüksek kesimlerinde yetişir. Yöre halkı tarafından reçeli veya pekmezi çokça yapılır; hatta yaban mersini reçeli çok ünlüdür. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen yaban mersini, pek çok alanda kullanılmaktadır. Peki, yaban mersininin faydaları nelerdir? Öğrenmek için sayfayı kaydırın!
Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?
Yalnızca asitli topraklarda yetişen yaban mersini (blueberry), dünya genelinde çok az üretilebilen bir meyvedir. Az ve zor yetiştiği için oldukça değerlidir. Yine aynı sebepten ötürü oldukça kar getirisi olan bir üründür. Tabii ki buna sağlık açısından önemi de eklenince iyice değerli bir meyve olarak tüm dikkatleri üzerine toplamaktadır.
Yaban mersini, en besleyici ve en sağlıklı meyvelerden biridir. 1 su bardağı (148 gram) yaban mersini içerisinde şu besinler yer alır. Yaban mersininin içeriği:
- Lif: 4 gram
- C Vitamini: %24
- K Vitamini: %36
- Manganez: %25
- Küçük miktarlarda çeşitli diğer besinler.
Aynı zamanda yaban mersininin yaklaşık %85’i sudur ve bütün bir kapta 15 gram karbonhidrat bulunur. 1 su bardağı yaban mersini sadece 84 kaloridir.
Yaban mersininin faydaları şu şekilde sıralandırılabilir:
- İyi bir antioksidandır
Antioksidanlar, vücudunuzu, hücrelerinize zarar verebilecek; yaşlanmaya ve kanser gibi hastalıklara yol açabilecek moleküller olan serbest radikallerden korur. Yaban mersini ise tüm yaygın meyve ve sebzelerin en yüksek antioksidan seviyelerinden birine sahiptir.
Yaban mersini içindeki ana antioksidan bileşikler, flavonoidler adı verilen bir polifenol antioksidan ailesine aittir. Bu nedenle sağlığa faydası saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Bugüne dek yapılan bilimsel çalışmalarda yaban mersininin, vücuttaki antioksidan seviyesini doğrudan arttırdığı gözlemlenmiştir.
- Kandaki şeker seviyesini düzenler
Bazı bilimsel araştırmalarda düzenli olarak yaban mersini tüketen kişilerin kan şekeri düzeylerinin, tüketmeyenlere oranla daha düzenli olduğu ortaya çıkmıştır. Kan şekeri düzensizliği Tip 2 diyabet ve insülin direnci gibi problemlerde çok sık görülen bir durumdur.
- İdrar yollarındaki enfeksiyonları temizler
E. Coli olarak bilinen bir bakterinin sebep olduğu çoğu idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarına yapışıp, kalır ve idrarla da atılamaz. Doğal antibiyotik niteliğinde bir meyve olan yaban mersini, idrar yoluna yapışmış olan bu bakterileri temizleyerek, enfeksiyonu ortadan kaldırmaktadır.
- Görme kaybı riskini azaltır
Oldukça yüksek oranda antosiyanine sahip olan yaban mersini, bu özelliğinden dolayı göz sağlığı açısından faydalı olup; görme kaybını önleyebilir. Makula dejenerasyonu, katarak, miyop, göz kuruluğu ve göz enfeksiyonlarına karşı gözleri koruyabilir.
- Kolesterolü düşürür, kalp hastalıklarından korur
Yaban mersini lif oranı ve antioksidan yönünden zengin bir meyvedir. Bu sayede LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Böylelikle kalp sağlığını da koruyabilen yaban mersini düzenli olarak tüketildiğinde eNOS enzim seviyesini yükseltir. eNOS enzimi, vücudu kalp hastalıklarından koruyan önemli bir enzimdir.
- Beyin sağlığı açısından faydalıdır
Yukarıda da belirttiğim gibi yaban mersini, A, B, C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi insan sağlığı açısından önemli vitamin ve minerallere sahiptir. Tüm bu donanımı sayesinde hafızayı büyük oranda güçlendiren bu mucizevi meyve, beyin sinirlerini ve hücrelerini korumaktadır.
Dolayısıyla alzheimer gibi giderek artan bir hastalığın da en büyük düşmanlarından biri yaban mersinidir. Hatta çocukları merkeze alan bir araştırmanın sonucunda, düzenli yabanmersini tüketen çocukların, tüketmeyenlere göre öğrenme kapasitelerinin daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır.
- Antidepresan işlevi görür
Sakinleştirici etkisiyle doğal bir antidepresan olan yaban mersini, enerji metabolizmasını düzenleyebilen bir besindir.
- Sindirim sistemini güçlendirir ve düzenler
İçerisinde bulunan bol miktardaki lif sayesinde, sindirim sistemini düzenleyen yaban mersini, kabızlık problemini çözmek için birebirdir. Buna ek olarak yine içerisinde bulunan bakır ve fruktoz ile sindirimi hızlandırmaktadır. Dolayısıyla yaban mersini zayıflatır mı diye merak edenler için bu bilgi ipucu verebilir.
- Kansere karşı etkilidir
Pterostilben ve ellagic asit gibi kansere karşı koruyucu mineral ve vitaminleri içerisinde barındıran yaban mersini, C vitamini açısından da zengindir. Bu sayede kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı etkilidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
Oregon Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, yaban mersinlerindeki pterostilbenin, CAMP geni adı verilen bir genin aktivitesini artırarak insan bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini ortaya çıkarmıştır. CAMP geni, “doğuştan gelen” bağışıklık sisteminde veya vücudun ilk savunma hattında ve bakteriyel enfeksiyonla savaşma yeteneğinde önemli bir rol oynamaktadır.
Doğal yollarda güçlendirilen bağışıklık sistemi, giderek etkinliğini yitiren antibiyotikler göz önüne alındığında daha da önemli bir hal alır. Ayrıca yaban mersini içinde bulunan flavonoidler de anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve öksürük ve soğuk algınlığı riskini önemli ölçüde azaltabilir.
Sonuç ve Uyarı
Yaban mersini, elma, şeftali, avokado ve ahududu gibi meyveler, salisilat adı verilen doğal kimyasallar içerir. Bazı insanlar bu bileşiklere karşı hassastır ve bu tip meyveleri tükettiğinde deri döküntüsü veya şişlik gibi alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Dolayısıyla yaban mersininin faydaları açısından zengin olsa da gıda alerjisi gibi bir sorununuz varsa, yaban mersini tüketmeden evvel doktorunuza danışmanızda fayda var!
İlginizi çekebilecek farklı başlıklarımız:
Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? 6 Başlıkta Chia Tohumu Hakkında Her Şey!
B12 Vitamini Nedir? B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?