Bebek Uyutma Yöntemleri: 3 Kolay Uygulama

Bebeklerde uyku sorunu sıkça görülen problemlerden biridir. Ailelerin çaresiz kaldığı durumlarda denemediği yöntem kalmaz. Süt emzirme, kundaklama, yatakta ağlarken sakinleştirmeye çalışma gibi yollara başvuran anne babalar bu konuda oldukça zorlanabiliyor. Bazı durumlarda bebekleriniz arabayla gezdirip uyutmaya çalışanlar bile olabiliyor. Ben de bugünkü yazımda sizin için kolay uyutma yöntemlerini derlemek istedim. Bu püf noktalar uyku sorunu çeken bebekleriniz için mucizevi bir çare olacak.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek Eşyaları

Pratik yöntemlere geçmeden önce eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız mutlaka bebeğinizin somut bir rahatsızlığı olup olmadığından emin olmalısınız. Doktorunuza danışmalı ve eğer böyle bir durum varsa ona yönelik adımlar atmayı tercih etmelisiniz. Bunun dışında kalan problemlerde ise ilk önce işe bebek eşyalarını kontrol ederek başlayabilirsiniz.

Eşyalarının kendilerine uygun olmaması uykuya dalarken zorluk yaşamalarına neden olabilir. Kullanılan yastık, çarşaf gibi eşyaları yıkarken tercih ettiğiniz deterjan da böyle bir soruna sebebiyet verebilir. Eğer bebeğinizin bünyesi alerjikse mutlaka ona göre bir seçim yapmalısınız. Aksi takdirde ne yazık ki cildi kaşınacak ve tahriş olacaktır. Bu da onu uyuturken sorun yaşamanız anlamına gelir.

Bebeğinize yastık, çarşaf ya da tulum ve pijama gibi kıyafetler alırken pamuklu kumaştan yapılmış olmasına da özen gösterin. Böylece terlemez ve kendisini çok daha iyi hisseder. Son olarak da bebeğiniz her ağladığında yanına koşmak yerine gereken anlarda gitmeyi deneyebilirsiniz. Bu konuda endişeleriniz varsa mutlaka kaliteli bir telsiz almalısınız.

Bebekleri uyutma yöntemleri
İpuçları

Zaman Algısı

Eşyalarının ona uygun olduğundan emin olduktan sonra aklınızda bulundurmanız gereken bir konu daha var. Bu da bebeklerde görülen jet lag sorunu. Bu problemin uçağa binip uzak mesafe kat eden kişilerde görüldüğünü düşünüyorsanız ne yazık ki yanılıyorsunuz.

Bebeğiniz yeni doğduğunda bir süre gündüz ve geceyi karıştırma sorunu yaşayabilir. Bu nedenle gündüz uyanık kalıp geceleri uyuması gerektiğini fark edemez. Bu sorunu çözmek için ona ışıksız bir ortam sağlamalısınız. Bu sayede uyutma sırasında daha rahat edecektir.

Uzmanlar bebeğin yanında gece lambası bile olmaması gerektiğini söylüyor. Eğer mümkünse sessiz bir odaya alın ve orada uyumasını sağlayın. Ayrıca gündüz olduğunda perdeleri açıp içeri ışık gelmesine izin verebilirsiniz. Bu sayede zaman içerisinde gece ve gündüzü anlayacak, kolayca uyuyacaktır.

Pratik Yöntemler

Rutin Oluşturma

Eğer bu işi bir türlü halledemiyorsanız ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın aynı şeyleri yaşıyorsanız bebeğinizin bir rutini yok demektir. Ona uyuması gerektiğini hatırlatacak güzel bir düzen oluşturmalısınız.

Mesela her gece banyo yaptırabilir, uygun aroma yağları ile vücuduna masaj yapabilir ve hikaye okuyup ışıkları kapatmayı bekleyebilirsiniz. Ayrıca aynı saatte yatmasına dikkat etmelisiniz. Gündüz olduğunda da perdeleri açıp ona güzel sözcükler söylemeyi deneyebilirsiniz. Bu rutine ne kadar bağlı kalırsanız işiniz o kadar kolaylaşır.

Ayrılık Kaygısını Önleme

Bebeğiniz her zaman yanında olmanızı isteyebilir. Bu çok doğal bir durumdur. Bu nedenle kendisi uyumak yerine sizi çağırmak üzere ağlayabilir. Bunu bir alışkanlık haline getirdiğinde her yanından ayrıldığınızda ayrılık kaygısı yaşamaya başlar. Uyku sorunlarının temel nedenlerinden biri de bu olduğundan ilk önce bu problemi önlemelisiniz.

Ayrılık kaygısını önlemek için onun tek başına uyumasına izin verin. Gece olduğunda yatağına yatırıp ona hikaye okuyabilir, sırtını sevebilir ve uyuması için teşvik edebilirsiniz. Ama eğer sürekli ağladığında yanına giderseniz altı aylık bir sürecin içinde kendi uyuma ihtimalini tamamen yok etmiş olursunuz.

Geçiş Sürecine Dikkat Edin

Uykuya geçiş süreci oldukça önemlidir. Bebeğinizi yatağına yatırdığınızda direkt kendisi uyumasını beklerseniz bu durumda sorun yaşama ihtimaliniz de artar. Bu geçiş sürecini ayarlamak için uyku arkadaşı edinmesini sağlayabilirsiniz. Sevdiği bir pelüş oyuncak ona yardımcı olacaktır.

Bu geçiş sürecine adapte olmasını sağladıktan sonra gece uyansa bile pelüş oyuncağını gördüğünde kendi kendine uyumasını gerektiğini bilir ve ağlamaz.

Sonuç

Bu üç yöntem bebeğinizi uyumanıza yardımcı olacak ancak bu süreçte sabırlı olmanız gerekiyor. Anne baba olarak onları bir yetişkin gibi göremezsiniz. Yeni doğmuş bebeğiniz iki ay boyunca günde on iki ila on sekiz saat arasında uyuyacaktır. Gece aralıksız uyuması için bir yaşına kadar bir düzen oluşturulması gerekir. Son olarak da yoruldukları zaman baygın gibi uyuyacaklarını düşünmemeli ve yeterince dinlenmeleri için onlara alan tanımalısınız.

İlginizi Çekebilir:

Kolay Uyumak İçin 5 Basit Öneri

Sağlıklı Beslenmede Sirkadiyen Ritmin Önemi

Xiaomi Mijia Qingping Çalar Saat

Beşik nasıl olmalı? 5 Önemli Kural!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır