3 Maddede Begonya Bakımı

Çiçek bakımı ile ilgili yazılarıma bugün de begonya ile devam etmek istedim. Yeni bir hobi edinmek isteyenler, evinin tarzını değiştirmeyi planlayanlar ve dekorasyonunda bitkilerden yararlananlar derlediğim önerilerden yardım alabilirler.

Begonya bakımı konusunda önerilere geçmeden önce bu çiçeğin balkonda, bahçede ya da evde yetiştirilebileceğini söyleyerek işe başlayalım. Rengarenk çiçekleriyle insanı büyüleyen bu mis kokulu bitki gördüğünüz anda sizi de kendisine hayran bırakacak ve neşenizi arttıracak.

Begonya bakımında dikkat edilmesi gerekenleri öğrenin
Pratik Bilgiler

Begonya Bitkisi ile İlgili Temel Bilgiler

Bu bitki dünya üzerinde iki yüzden fazla türü olan oldukça özel bir çiçektir. Her ne kadar yumrulu ve yapraklı gibi türleri olsa da hem ülkemizde hem de dünyada severek yetiştirilen cinsi çiçekli olanlarıdır. Bu nedenle ben de yazımda bu türle ilgili önerilerde bulunacağım.

Bu çiçeğin sarı, kırmızı, turuncu ve beyaz gibi oldukça farklı renkleri olabiliyor. Siz de kendi zevkinize ve amacınıza göre istediğiniz rengi tercih edebilirsiniz. Bu bitkiyi balkonunuzda bakmak, evinizde yetiştirmek ya da bahçenize ekmek için satın alabilirsiniz. Ayrıca nereden alacağınızla ilgili şüpheye düşüyorsanız çiçek sepeti gibi pek çok farklı satış kanalından temin edebileceğinizi de söylemekte yarar var.

Belli püf noktalarına dikkat edildiği sürece yetiştirilmesi hiç de zor olmayan bu bitkinin fiyatı 45 ila 150 lira aralığında bulunuyor. Eğer bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa hazır saksıda bir bitki almayı tercih edebilir ya da işin detaylarını da öğrenmek istiyorsanız dikim aşamaları ile ilgili bilgi edindikten sonra kendiniz saksıya ekebilirsiniz.

Öneriler

Bu bitkiyi hazır saksıda almayacaklar ya da hazır aldıktan sonra saksı değişimi yapacaklar için öncelikle hangi topraktan hoşlandığını anlatarak işe başlayalım. Bu bitkinin kök ya da tohum olarak temin edilmesi mümkün. Tohum olarak alırsanız sadece toprağa ekmeniz ve sulayıp büyümesini beklemeniz gerekiyor. Kök olarak temin etmeniz halinde ise yine aynı şekilde uygun toprağa ekip sulamanız gerekiyor ancak bu durumda bitkiniz daha kısa sürede büyüyecektir.

Çiçeğinizi saksıda hazır olarak almayı tercih ederseniz de büyüdükten sonra mutlaka saksısının değiştirilmesi gerektiğini hesaba katmalısınız. Toprağınız lifli değilse içine biraz kum eklemeniz oldukça yararlı olabilir. Toprakla ilgili bilginiz yoksa mutlaka aldığınız yerdeki uzmana danışın ya da paketin arkasındaki detayları dikkatlice okuyun.

Saksı değişimi yapmaya karar verdiğiniz de çiçeğiniz için doğru toprağı seçtikten sonra yapmanız gereken tek şey saksının yarısını doldurmak olacak. Ardından bitkinizi köklerine zarar vermeden dikkatlice temizleyin ve toprağın içine yerleştirdikten sonra üst kısmını da toprakla kapatın. Sonra da toprağı nemli kalacağı şekilde sulayın.

Sulama işleminin yazın günde iki kere ve kış mevsiminde de haftada bir ya da iki kere şeklinde olması gerektiğini de aklınızdan çıkartmamanızda yarar var. Bitkinizin güneş ışığı konusunda neyi sevdiğini merak ediyorsanız doğrudan ışığa maruz kalmayı sevmediğini ifade edebiliriz. Bu durumda balkon, bahçe ya da pencerenin kenarı gibi dış bir ortamda bakmayı düşünüyorsanız güneş ışığına sürekli maruz kalmadığından emin olun.

Begonya ışık almayı sever ama gölge bir alanda mutlu olur. Aynı zamanda fazla soğuktan da hoşlanmayan bu bitki aşırı sıcaklarda da solma eğilimindedir. Ortam sıcaklığının on altı ya da on sekiz derece olduğu alanlar bu bitki için idealdir diyebiliriz. Bu çiçeğin rüzgardan da korunması oldukça önemlidir. Genel anlamda hassas bir bitki olduğu için zorlu koşullarda yaşayamaz.

begonya bakimi 3 begonya 1 | Shuayip.com
Püf Noktaları

Ekstra Detaylar

Bitkinizi tam istediğiniz yere yerleştirip ona bakmaya başladığınızda ilk yapmanız gereken şey toprağını her zaman nemli tutmak olacak. Eğer bunu başarırsanız çiçeğiniz de güzel bir şekilde büyümeye devam eder. Sulama miktarından emin olamıyorsanız bitkinin toprağının nemlenmesini sağlayın, su kabını doldurun. Ayrıca aynı saatlerde sularsanız da çiçeğiniz daha mutlu olacakltır.

Çiçeğinizin kuruyan ya da solan yaprakları olduğunu fark ettiğinizde bunları hemen alıp atmayı tercih etmelisiniz. Böylece bitkinin geri kalanının da zarar görmemesini sağlarsınız. Bitkiniz büyüdüğünde ona uygun orta boy bir saksı ile saksı değişim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemin öncesinde uygun toprağı temin etmeli ve çok sık saksı değişimi yapmamaya özen göstermelisiniz.

Son olarak da bitkinizi çoğaltmak ve sevdiklerinize hediye etmek ya da evinizde daha fazla begonyanız olsun isterseniz köklerden toprağın üstüne çıkan yeni filizleri ayırıp başka bir saksıya ekebilirsiniz. Çoğaltma işlemi basit olsa da bu işin Nisan ve Mayıs aylarında yapılması gerekmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır