Biotin Nedir? Ne İşe Yarar? 3 Madde ile Biotinin Faydaları!

Biotin nedir? Gıdalarda bulunan bir B vitamini çeşididir; H vitamini olarak da bulunur. Vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur ve insan sağlığı söz konusu olduğunda önemli bir role sahiptir. Vücuttaki yağ ve karbonhidrat gibi diğer belirli maddeleri parçalayan enzimlerin önemli bir bileşen olan biotin eksikliği önemli bir sorundur; lakin neyse ki çok nadir görülür. Bununla birlikte biotin eksikliğini tespit etmek için iyi bir laboratuvar testi henüz yoktur.

Bu nedenle biotin eksikliği genellikle saçın incelmesi, dökülmesi, kolayca yıpranması, göz, burun ve ağız çevresinde oluşan kırmızı pullu döküntü gibi semptomlarla tanımlanır. Diğer semptomlar arasında depresyon, yorgunluk, halüsinasyonlar ile kol ve bacaklarda karıncalanma bulunur. Peki, Biotin nedir? Ne işe yarar? Biotin eksikliği nelere sebep olur?

Biotin nedir?
Biotin Nedir? Ne İşe Yarar?

Biotin nedir, ne işe yarar?

H vitamini olarak da bilinen Biotin, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan B kompleks vitaminlerinden biridir. “Biotin” kelimesi, “yaşam” veya “rızık” anlamına gelen eski Yunanca “biotos” kelimesinden türetilmiştir. B vitaminleri ve özellikle de biotin cildinizi, saçınızı, gözlerinizi, karaciğerinizi ve sinir sisteminizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Biotin ayrıca, hamilelik sırasında, embriyonik büyüme için de önemlidir .

Çoğu insan sağlıklı ve düzenli beslenerek ihtiyaç duyduğu biotin miktarını alabilir. Ancak daha fazla biotin almanın kan şekerinizi düzenleyebileceği, saç, cilt ve tırnak sağlığını iyileştireceği ve hamile annelerin daha sağlıklı bebekler dünyaya getirmelerine yardımcı olabileceği konusunda birçok tez vardır.

Biotinin faydaları nelerdir?

  • Diyabet

Bu konuda yapılan bazı araştırmalar, biotinin, tip 2 diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Ancak şu ana kadar yapılan araştırmalar sonucu kesin bilgiler elde edilememiştir.

Hayvanlar üzerinde yapılan başka bir deneye göre biotin, insüline bağımlı tip 1 diyabetli kişilerde böbrek hasarını önlemeye yardımcı olabilmektedir. Bu tezi desteklemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Saç, cilt ve tırnak sağlığı

Biotin eksikliği insanlarda nadir olarak görülen bir şeydir. Biotin eksikliği çeken insanlarda ise belirtiler; saç dökülmesi veya pullu kırmızı deri döküntüsü, tırnakların çabuk kırılması gibi farklı şekillerde kendini gösterir. Dolayısıyla biotinin, saç, tırnak ve cilt sağlığı için önemli bir takviye olduğu ortadadır. Fakat bu henüz kanıtlanamamıştır.

  • Hamilelik faktörü ve bebek gelişimi

Nadir bir durum olmasına rağmen, hamile kadınların bazıları biotin eksikliği yaşayabilir. Bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olmak için hamilelik sırasında biotin ve folik asit içeren vitaminlerin kullanılması önerilir. Bununla birlikte, yüksek dozlarda biotin bebek için tehlikeli olabilir. Dolayısıyla ihtiyaç olandan daha fazla biotin alınmamalıdır.

Biotin
Biotin

Biotin hangi besinlerde bulunur?

Biotin aşağıdakiler de dahil olmak üzere pek çok gıdada bulunabilir. İşte, biotin içeren besinler:

  • Yumurta sarısı
  • Et (karaciğer, böbrek)
  • Badem, yer fıstığı, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler
  • Fındık ezmesi
  • Soya fasulyesi ve diğer baklagiller
  • Tam tahıllar
  • Karnabahar
  • Muz
  • Mantar

Pişirme gibi gıda işleme teknikleri biotini etkisiz hale getirebileceğinden, bu gıdaların çiğ veya az işlenmiş versiyonları daha aktif biotin içerir. Biotin gibi takviyeleri, doğal besinlerden almak her zaman en iyisidir. Doğal yollarla yeterli biotin alamıyorsanız, doktorunuza danışarak takviye vitamin alabilirsiniz.

Takviyelerin güvenlik, saflık, doz veya kalite açısından yeterli özelliklere sahip olması önemlidir. Bu nedenle satın almadan önce iyi bir araştırma yapın. Vitamin takviyeleri konusunda az çok fikir sahibi olmak için şu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. Vitamin Takviyesi için Tavsiye Edilen 7 Takviye Edici Ürün!

Gün içerisinde ne kadar biotin tüketilmeli?

Ergenlik dönemindeki gençler ve yetişkinler için genellikle günde 30 ila 100 mikrogram (mcg) arasında biotin alımı önerilir. Suda çözünür olduğu için, fazla biotin vücudunuzdan kolayca atılacaktır. Çoğu insan biotin kullanımının herhangi bir yan etkisini görmezken; bazı insanlar mide bulantısı ve sindirim sorunları gibi hafif yan etkiler yaşadığını bildirmiştir. Aşırı biotin tüketimi ile ilişkili bilinen hiçbir toksisite (zehirlenme) semptomu yoktur.

Biotin
Biotin nedir? Ne işe Yarar?

Biotin sağlığa zarar verir mi?

Biotin, normal vücut fonksiyonu için gereklidir. Bununla birlikte hamile kadınlara ve diyabetli kişilere yardımcı olabilir; ancak biotinin, sağlıklı saç, cilt veya tırnaklar açısından önemli bir işleve sahip olduğunu kanıtlayan yeterli veri henüz bulunmamaktadır. Velhasıl optimal sağlığınız için işlenmemiş veya minimum işlenmiş gıdalardan oluşan dengeli ve sağlıklı beslenme düzeni, her zaman en güvenilir yöntemdir.

Sonuç

Biotin nedir sorusuna eğildik ve anladık ki biotin sağlık açısından oldukça önemli bir bileşen… Eksikliği çok nadir görülse de bazılarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Biotini doğal besinlerden almaya çalışmak gerekiyor. İhtiyaç duyulmadıkça ve doktorunuz tavsiye etmedikçe biotin takviyesi kullanmamaya çalışmalısınız.

İlginizi çekebilecek diğer başlıklar:

Vitamin Takviyesi için Tavsiye Edilen 7 Takviye Edici Ürün!

C Vitamininin Cildimize Faydaları

Takviye Edici Gıda Nedir? Gıda Takviyeleri Zararlı mı?

Selenyum Nedir Ne İşe Yarar? Selenyum İçeren 10 Besin!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır