Çiçeklerde Sık Görülen Hastalıklar: 5 Pratik Tedavi Yöntemi

Çiçeklerimizi çok seviyor ve onlara gözümüz gibi bakıyoruz ama ne yazık ki bazen ne yaparsak yapalım hastalanmalarına engel olamıyoruz. Bu durumda onlara gübre versek de işe yaramayabilir çünkü her hastalığın kendisine göre farklı bir tedavi yöntemi vardır. Evimizdeki bitkileri tehdit eden sorunları kolay bir şekilde çözmek için pratik yollar arıyorsanız hiç merak etmeyin bugünkü yazımda size çiçeklerde görülen hastalıkların detaylarından ve bu sorunların ne şekilde ortadan kaldırılacağından bahsedeceğim.

Çiçeklerde Görülen Hastalıklar

  • Siyah Noktalar
  • Küllenme
  • Küflenme
  • Unlu Bit
  • Kök Yanığı

Çiçeklerde görülen hastalıklar
Pratik Bilgiler

Hastalıklara Engel Olmak İçin Yapabileceklerimiz

Çiçeklerde yaygın görülen sorunlarla ilgili detaylardan bahsetmeden önce böyle durumların neden ortaya çıktığı konusunu anlatmak istedim. Aslında evimizdeki bitkilerin solması ya da kötüleşmesinin arkasında bizim yaptığımız hatalar vardır.

Öncelikle çiçeğinizin hasta olup olmadığını anlamak için ne gibi kriterlere bakmanız gerektiğini ifade edelim. Eğer bitkinizin yaprakları sarardıysa, artık açmıyor, sapları, kökleri yapışkan maddeler ya da küçük böceklerle kaplanıyorsa bu durumda ciddi bir sorun var demektir.

Güneş Işığı

Bu tür durumlara engel olmak için atabileceğiniz adımlara baktığımız zaman güneş ışığı konusuna dikkat çekmek gerekiyor. Eğer bitkinizin yeterince ışık aldığından emin olmazsanız problem oluşabilir. Bu nedenle onu karanlıkta bırakmamalısınız. Direkt olarak ışık almasına gerek yok, zaten bu da çeşitli sorunlara yol açabilir. Ancak yeterli seviyede ışık aldığından ve aydınlık bir yerde durduğundan emin olunç

Sulama

Eğer bitkinizi sürekli suluyorsanız sorun yaşamamanız mümkün değil. Bir süre sonra kökleri, yaprakları çürüyebilir ve üzerince parazitler ortaya çıkabilir. Bu nedenle bakımla ilgili yeterli bilgi sahibi olmalı ve her bitkinin kendisine göre özellikleri olduğunu düşünmelisiniz. Bu sayede sorun oluşmadan engelleyebilirsiniz.

Yerleştirme

Bitkilerin nereye konulduğu sandığınızdan çok daha önemli. Eğer yanlış bir yere yerleştirirseniz çiçek açmasına bile engel olabilirsiniz. Bu nedenle kapı aralıklarına ve pencere kenarlarına ya da ayak altı yerlere koymamalısınız. Ayrıca yerini çok sık değiştirmemeye de özen gösterin ki mutsuz olmasın.

Toprak

Son olarak bahsetmemiz gereken konu da toprak konusu. Bir bitkinin mutlu olması için toprağının havasız, sıkışık ya da besinsiz kalmaması gerekiyor. Belli aralıklarla besin vermeli, evde yaptığınızda gübrelerden kullanmalı ve toprağı havalandırmalısınız.

mantar 2 1024x683 1 çiçek 1 | Shuayip.com
Pratik Bilgiler

Hastalık ve Tedavi Yöntemleri

Siyah Nokta

Nedeni: Bu sorunun nedeni fazla sulamadır. Özellikle de gül gibi bitkilerde görülen bu sorun nemden kaynaklanır. Eğer bitkinizin yaprakları her zaman nemliyse üzerinde siyah noktalar oluşur.

Çözümü: Bu sorunu çözmek için bitkilerinizi kurumayacak kadar sulamaya özen göstermeniz gerekiyor. Sulama konusunda doğru bir yöntem uygulamaya başladığınızda sorun çözülür ama bunu hızlandırmak istiyorsanız hava alacağı, ışık göreceği bir yere koymayı düşünebilirsiniz.

Küllenme

Nedeni: Bu sorunun nedeni tam olarak bilinemese de bakım hataları nedeniyle bitkinizde mantar oluşumu başladığını ifade etmek mümkün. Aslanağzı, mine çiçeği ve bergamot gibi bitkilerde sıkça görülür. Ev bitkilerinde en sık görülen sorundur.

Çözümü: Bu sorunu çözmek için doğal yöntemler pek işe yaramaz. Eğer daha fazla yayılmasını istemiyorsanız bir mantar spreyi alın. Ayrıca yapraklarını ıslak bırakmayın.

Küflenme

Nedeni: En çok görülen sorunlardan biridir. Havaların serinlediği dönemde başlar. Özellikle Eylül ayında ortaya çıkar. Bitkinin yaprağında ve toprağında beyaz lekeler oluşur. Ayrıca çürük gibi görünür.

Çözümü: Bu sorunu çözmek için küflenmiş yaprakların acilen temizlenmesi gerekir. Uygun temizleyici spreyler kullanabilirsiniz. Fazla sulamayı bırakmalı ve çiçeği hava alacağı bir yere koymalısınız. Kökleri sıkışık olmazsa sorun kısa sürede geçer.

Yaprak Biti Neden Olur e1510151958426 551x365 1 çiçek 2 | Shuayip.com
Pratik Bilgiler

Unlu Bit

Nedeni: Hanımların en çok canını sıkan sorunlardan biridir çünkü bitkinin üzerinde ortaya çıkan küçük böceklerin etrafa yayılma ihtimali vardır. Ancak böyle bir şey oldu diye bitkinizden kurtulmanız gerekmiyor. Bu sorunun diğer adı da pamukçuktur. Karanfil gibi bitkilerde çok sık görülür.

Çözümü: Bu sorunla karşılaştığınızda bitkinizi pamukla temizleyin. Kimyasal ürünler kullanıp problemi kökünden halletmek isterseniz Basudin, DDVP, Supracide, Korthion ve Malathion kullanabilirsiniz.

Kök Yanığı

Nedeni: Tohumların çürümesi ile ortaya çıkan bir sorundur. Oldukça can sıkıcıdır çünkü tohumlar direkt çürür.

Çözümü: Bu sorunu çözmek oldukça zor olabilir. Eğer bu tür bir problem yaşamak istemiyorsanız dikeceğiniz tohumu dezenfekte edip toprağa ekmelisiniz.

İlginizi Çekebilir:

Evde Bitki Besini Nasıl Yapılır? En Etkili 6 Tarif

Saksıda Maydanoz Yetiştirebilirsiniz: 3 Adımda Organik Yeşillik Üretimi

Saksıda Fesleğen Yetiştirebilirsiniz: 4 Adımda Organik Üretim

Menekşe Bakımının Püf Noktaları

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır