İçi boş sapları ve sarı çiçekleriyle birlikte uzun bir bitki olan Rezene, aslen Akdeniz’e özgüdür. Ancak bununla birlikte tüm dünyada yetiştirilmekte ve yüzyıllardır şifalı bir bitki olarak kullanılmaktadır. Genellikle tohumları kurutularak kullanılan bu bitki, keskin kokulu demleme çayı ile ünlüdür. Rezene çayının tadı biraz meyan kökünü andırır. Ancak rahatlatıcı bir kokuya ve hafif acı bir tada sahiptir.
Rezene çayı hemen hemen her süpermarkette veya aktarlarda bulunabilir ve makul fiyatlara satın alınabilir. Bitkinin uzun zamandır görme yeteneğini güçlendirdiği, hormonları düzenlediği, sindirim sistemini iyileştirdiği ve hafızaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Peki, rezene faydaları daha nelerle örneklendirilebilir? Hep birlikte inceleyelim!
Rezene Çayı Faydaları
Absinthe ve diş macunu gibi likörlerin ana bileşeni olan Rezene, ayrıca pek çok farklı gıda ürününe lezzet katmak için kullanılır. Mutfakta sık sık kullanılıyor olması ve tıbbi faydaları dolayısıyla yüzyıllardır yetiştirilmektedir. Modern bilimin verilerine göre de bu bitkinin faydalı olabileceği yönler araştırılmıştır. Araştırmalar hala devam etmekte olup; söz konusu bitkinin özelliklerinin ve faydalarının birkaçı aşağıda verilmiştir:
- Mantar önleyici
- Yaşlanma karşıtı
- Antibakteriyel
- Antienflamatuvar
- Antialerjik
- Hepatoprotektif aktivite (karaciğer hastalığını önleme)
- Antispazmodik aktivite (kas gevşemesi)
Bir çay kaşığı çiğ rezene tohumu şunları içerir:
- Kalori: 7
- Protein: 0 gram
- Yağ: 0 gram
- Karbonhidratlar: 1 gram
- Lif: 1 gram
- Şeker: 0 gram
Rezene iyi bir vitamin kaynağıdır:
- C vitamini
- Kalsiyum
- Potasyum
1. Enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilir
Rezene bitkisinden yapılan çay, antimikrobiyal ve antiviral bir içecektir. Bir araştırmaya göre soğuk algınlığı ve grip gibi hastalık dönemlerinde biraz rezene çayı içmek, vücudunuzun bağışıklık sistemine saldıran patojenlere karşı savaşmasına yardımcı olacaktır.
2. Uyumaya yardımcı olabilir
Bir porsiyon sıcak çay, uzun bir günün ardından gevşemek için harika bir yoldur ve bu çay rezene olursa, ekstra sağlığa faydalı olacaktır. Rezene çayı, sindirim sisteminiz de dahil olmak üzere kaslarınızı gevşetebildiğinden, çayınızı içtikten sonra yatmak ve uyumak için kendinizi daha hazır hissedebilirsiniz. Bazı ilaçlarda da bir miktar rezene bulunduğu bilinmektedir.
3. Anne sütü üretimine yardımcı olabilir
Söz konusu bitki, emziren annelerde sütün kalitesini ve miktarını artıran bir madde olan ‘galaktagog’ içerdiği için yüzyıllardır kullanılmıştır. Kimilerine göre bu durum, kesin olarak kanıtlanmadığı için kabul görmemektedir. Ancak anekdotsal kanıtlar ve hatta bazı tıbbi literatür, bu bilgiyi doğru kabul etmektedir.
4. Sindirimi Destekleyebilir
Mide rahatsızlığınız, şişkinliğiniz veya ishaliniz varsa, biraz rezene çayı içmek tüm dertlerinize iyi gelebilir. Çayın ılık suyu sindirim sisteminizi sakinleştirebilir ve bitkinin kendisi, sindirim sorunlarınıza yardımcı olabilir.
5. Vücuttaki antioksidan miktarını artırır
Bu çay, çevrenizde bulunan ve vücudunuzun düzenli olarak maruz kaldığı zararlı şeylerle savaşmak için ihtiyaç duyduğu antioksidanların her birine sahiptir. Çayı içtiğinizde, antioksidanlar kanınızdaki oksidatif hasarla savaşan moleküllere bağlanır. Böylelikle böbrek ve karaciğerinizdeki yükü azaltır, yeni hücre üretimine yardımcı olur ve hatta yaşlanma belirtilerini azalmasını sağlar.
6. Nefesinizi tazeleyebilir
Rezene çayı nefesi tazelemek ve kötü kokuyu gidermek için kullanılan en orijinal yöntemlerden biridir. Bunun nedeni nefesin kötü kokmasına neden olan patojenleri temizleyen antibakteriyel özelliklere sahip olmasıdır. Durum ne olursa olsun, yatmadan önce veya uyandığınızda bir fincan rez. çayı içmek nefesinizi tazelemek için birebirdir.
7. Kabızlığa iyi gelir
Söz konusu bitki çayı sindirim kaslarınızı gevşetebilme özelliğine sahiptir. Dolayısıyla, kabızlık gibi bir sorunla mücadele ediyorsanız, bu çay tam da ihtiyacınız olan şey olabilir. Zira biraz rezene çayı içmek, vücudunuzu temizlemeye ve toksinleri sisteminizden atmaya yardımcı olacaktır.
Yan etkiler ve riskler
Rezenenin yan etkileri: Bebeklerin bu bitkiyi kullanıp kullanamayacağı konusunda bazı tartışmalar vardır. Çünkü rezenede bulunan Estragole, bebekler için güvenli olmayabilir. Buna ek olarak herhangi bir kişinin bu çayı, fazla miktarda tüketmesi de iyi sonuçlar vermeyebilir. Örneğin hamileyseniz, rezene çayı içmekten kaçınmanız gerekebilir. Rezene tohumunun yağında aktive olan östrojen, hamile olduğunuz için halihazırda her türlü hormonda bir artış yaşayan vücut sisteminizi şaşırtabilir.
Rezene havuç ailesine mensup bir bitkidir. Dolayısıyla kereviz ve havuç da dahil olmak üzere bu familyadaki bitkilere alerjiniz varsa rezene çayı içmeniz tehlikeli olabilir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan veya kanama bozukluğu yaşayan kişiler de rezene çayı içerken dikkat etmelidir.
Conclusion
Rezene, hiç şüphesiz oldukça faydalı ve sağlıklı bir bitkidir. Fakat bazı durumlarda çeşitli riskler oluşturabilir. Dolayısıyla rezene çayı içmeden evvel bir doktora danışmanız gerekebilir. Bir sonraki yazımızda rezene çayı nasıl yapılır sorusuna değineceğiz. Takipte kalın!
Some titles that may interest you: