Esnek Beslenme: Fleksitaryen Diyeti ile 1 Haftada Hafifleyin!

Son dönemde hem çevre dostu yaşamak hem de sağlıklı beslenmek isteyenler arasında çok konuşulan yeni bir akım ortaya çıktı. Özellikle de sadece vegan ve vejeteryan yiyecekler yemek istemeyen, sınırlarını biraz daha genişletip esnek olmayı tercih edenler severek uyguluyor. Aynı zamanda zayıflamak için bir süreliğine diyet şeklinde deneyimlenmesi de mümkün. Peki nedir bu kadar popüler ve yararlı olan beslenme şekli derseniz hemen açıklayalım: Esnek Diyet!

Evet, yanlış duymadınız. Bu beslenme düzeninde sınırlar hiç olmadığı kadar esnek ve geniş. Vejeteryan ve flexible (esnek) kelimelerinin birleşimi ile yaratılan bu isim fazla kuralcı durumlarda kendisini sıkışmış hissedenlerin gözdesi haline geldi. Bu düzene uygun yiyecekler yemeyi tercih ettiğinizde vegan, vejeteryan, bitki temelli alternatiflerden yararlanıyorsunuz ama canınız gerçekten et ya da süt ürünlerinden çektiğinde haftada bir ya da iki kereyle sınırlandırarak istediklerinizden yiyebilirsiniz.

Bugünkü yazımda sizin için bu beslenme akımını bütün ayrıntılarıyla inceledim. Bu düzene uygun besinleri tükettiğinizde beş günde nasıl kilo vereceğinizi ve hem çevreye hem sağlığınıza katkı sunabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız yazıma göz atabilirsiniz.

Esnek beslenmenin ayrıntılarını öğrenin
Sağlıklı Yaşam

Esnek Beslenme Modeli

Farklı diyet çeşitlerine göre daha rahat olan bu düzende her şeyden yememenin tadını çıkartırken zayıflıyor, sağlık sorunlarınızdan kurtuluyorsunuz. Bitkisel ürünleri gündelik hayatınıza daha çok dahil ettiğiniz için kendinizi kısa sürede daha canlı, enerjik hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.

Ama hafta sonunda arkadaşlarınız barbekü yapmaya çağırdığında, ailenizle balık yemeye çıktığınızda ya da pazar kahvaltısında peynirli omlet istediğinizde kendinizi kötü hissetmeden bunlardan da tüketebiliyorsunuz. Böylece kuralcı bir program izlemenize gerek kalmıyor. Aslında hayat tarzınızı tamamen değiştirmiş oluyorsunuz diyebiliriz.

İlkeleri

  • Meyve, sebze, tam tahıl ve baklagilleri bolca tüketin.
  • Bitkisel protein tüketmeye özen gösterin.
  • Şeker ve tatlıları sınırlandırın.
  • Katkı maddeli ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.
  • Doğal ürünleri almaya çalışın.
  • Canınız gerçekten istediğinde hayvansal ürünleri tüketebilirsiniz.

Uygulama Şekli

Böyle bir beslenme düzenine geçmek istiyorsanız günde maksimum üç öğünle yiyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. Haftada 21 öğün üzerinden düzenlenen bu programda başlangıçta 6 ile 8 öğünü hayvansal ürünler olmadan geçirmeye odaklanmalısınız.

Uzun süredir bitkisel gıdaları hayatınıza daha fazla dahil ediyorsanız 9 ile 14 öğünü hayvansal ürünler olmadan geçirebilirsiniz. Bu yaşam tarzının size göre olduğunu düşündüğünüzde ise 15’den fazla öğünü hayvansal ürünler olmadan geçirmeniz gerekiyor.

Son olarak da başlangıç aşamalarını başarılı bir şekilde atlatıp tamamen böyle bir düzene geçtiğinizde uzmanlar haftanın beş gününü hayvansal ürünler olmadan geçirmeniz gerektiğini, iki günde ise 250 gram et ile süt ürünlerinden faydalanabileceğinizi ifade ediyor.

2019 yılından beri giderek daha popüler hale gelen bu beslenme şekli vücut yapınıza ve kilonuza bağlı olarak bir haftada iki ile beş arasında kilo kaybına neden oluyor.

Faydaları

Bu beslenme modeline geçtiğinizde bitki temelli ürünleri daha çok tükettiğiniz için insülin direnci ve tip iki diyabet riskiniz azalıyor.

Yapılan araştırmalar bu düzende yaşayan insanların vücut kitle indekslerinin kısa sürede olması gereken seviyeye geldiğini ifade ediyor.

Ayrıca vegan ve vejeteryanlarda görülen B12 eksikliği bu şekilde beslenen kişilerde çok daha düşük oranda ortaya çıkıyor ya da hiç görülmüyor.

Kilo vermek isteyenler için en uygun ve güvenilir modellerden biri olduğunu söylemek mümkün çünkü bu aslında tam bir hayat düzeni.

Sebze, meyve ve tahılları bolca yediğiniz için kendinizi aç hissetmiyorsunuz. Bu beslenme düzeninde doyuyorsunuz.

Ayrıca istediğiniz belli dönemlerde et ile süt ürünleri tükettiğiniz için kısıtlanmış hissi de yaşamıyorsunuz.

Riski Var mı?

Bu şekilde beslenmeye karar verdiğinizde aklınıza riskleri olup olmadığı gelebilir ama merak etmenize hiç gerek yok. Çünkü bu şekilde yaşamaya başladığınızda da daha iyi anlayacağınız üzere zamanla hafifleyecek, sağlık sorunlarınızdan kurtulacaksınız.

Ancak et ve süt ürünlerini giderek daha az tüketmeye başlarsanız vejeteryan beslenenlerin yaşadığı B12 ile omega 3 eksikliği gibi sıkıntılar ortaya çıkma ihtimali olabilir. Yaşam tarzınıza dikkat ettiğiniz sürece bunun da üstesinden gelebilir, takviye gıda alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:

Bitkisel Süt Nedir? Vegan Beslenme Alternatifleri ve En Sevilen 2 Marka

Zencefil Koronaya Karşı Etkili mi?

Eylül Ayı için Beslenme Önerileri

Yoga Öğretisine Göre 3 Adımda Sağlıklı Beslenme

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır