Kılıç Çiçeği Bakımı

Evde çiçek bakımı yazılarıma bugün de kılıç çiçeği ile devam etmek istedim. Farklı görüntüsü ile evin dekorasyona da estetik katan bu çiçeğin ne gibi bir toprağı sevdiğini, nasıl bir bitki besinine ihtiyaç duyduğunu ya da nasıl sulanması gerektiğini merak ediyorsanız sizin için derlediğim püf noktalarına göz atabilirsiniz.

Kılıç çiçeğinin bakımı ile ilgili pratik bilgiler vermeden önce hobi amaçlı evde bitki yetiştirmeye başlayanların da böyle bir türü tercih edebileceğini söylemekte yarar var. Bu çiçeği yapı marketlerden hazır olarak alabilir ya da kendiniz saksıya ekebilirsiniz.

Kılıç çiçeği için bakım önerileri
Öneriler

Kılıç Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler

Paşa kılıcı, peygamber kılıcı gibi oldukça farklı isimlerle anılan bu bitki Batı Afrika’da yetiştirilmeye başlamış tropik türde bir çiçektir. Uzun ve ince yaprakları keskin yapıda olduğu için böyle bir isim almıştır.

Bazı türlerinde yapraklarının boyu bir metreyi bile geçer. Afrika kültüründe önemli bir yere sahip bu bitkiyi ekerken ya da evinize ilk kez böyle bir bitki aldıysanız bir dilek tutmanız gerektiği söylenir. Çiçeğin büyümesi ile birlikte dileğinizin de yeşereceğine inanılmaktadır.

Bakımı diğer pek çok bitki türüne göre daha kolay olan bu çiçeği doğru şekilde sular, ona uygun bitki besini ile besler ve yeterince ışık almasını sağlarsanız uzunca bir süre boyunca evinizi süslemeye devam edecektir.

Ne Zaman Ekilir?

Eğer bu konuda bilgi sahibiyseniz ve çiçeklerinizi sıfırdan kendiniz yetiştirmeyi seviyorsanız bu bitkiyi hazır almak yerine kendiniz dikmeyi tercih edebilirsiniz.

Bu noktada böyle bir işlem için özel bir zaman dilimi olmadığını söyleyebiliriz. Bitkinin kendisini daha iyi hissetmesi ve hızlıca gelişmesi için güneş ışığının dik geldiği bir dönemi tercih edebilirsiniz.

Bu bitkinin en önemli özelliği güneş ışığına göre gelişmesidir. Güneş ışığını daha çok aldığında oldukça hızlı gelişir ve gölgede kaldığında ise gelişimi neredeyse durma noktasına gelir.

Evinizde başka bir kılıcınız varsa ve kökünden yavru verdiği için çoğaltma işlemi yapmayı düşünüyorsanız bu durumda toprak değişimi sırasında yavruyu nazikçe alıp başka bir saksıya ekmeyi de tercih edebilirsiniz.

Dikim sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bitkinin zarar görmeden yerine yerleştirilmesi, yeterince sulanması ve toprağının hava aldığından emin olunmasıdır. Bunlara özen gösterdiğiniz sürece istediğiniz kadar çoğaltma işlemi yapabilirsiniz.

pasa kilici cicegi kılıç 1 | Shuayip.com
Ekim Zamanına Dikkat Edin

Bakım Önerileri

Bu çiçeğin daha iyi bir şekilde gelişmesi ve kendisini mutlu hissetmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de saksısının ışık alan bir yere konulmasıdır. Bitkinizin cılız ve zayıf kalmasını istemiyorsanız mutlaka onu evin aydınlık bir yerine yerleştirin.

Rüzgar alan bir yere yerleştirirseniz uzayan yapraklarının eğileceğini ve bitkinin mutsuz olacağını aklınızda bulundurmalısınız. Bu nedenle hava akımı alan bir yerde durması uygun olmayacaktır.

Bitkinin sulama zamanlarını doğru ayarlamak da oldukça önemli. Yoksa kılıcınız çok kısa bir süre içinde çürüyebilir. Bu çiçeğin yazın haftada iki ve kışın da haftada bir kere sulanması yeterli. Bitki fazla suyu tabağına bıraktığı için bu suyu sık sık boşalttığınız sürece herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Sulama zamanından emin olamıyorsanız bitkinizin toprağını kontrol edin ve toprağın nemli olmadığı zamanlarda sulama yapın. Bitkinizin solan yerlerinin düzenli olarak budanması gerektiğini de aklınızdan çıkartmamalısınız. Bitkinin açıkta kalan kısımlarını mum ya da soğuk silikonla kapatmayı da düşünebilirsiniz.

Bitkinizin gürleştiği bahar ayları saksı değişimi yapmak için de oldukça uygun dönemlerdir. Büyük boy saksıya geçireceğiniz çiçeğiniz hızlıca büyümeye devam edecektir. Eğer çiçeğinizin yeterince büyümediğini düşünüyorsanız ona uygun bir vitamin vermeyi de tercih edebilirsiniz.

kilic kılıç 2 | Shuayip.com
Güneş Işığı Almasına Özen Gösterin

Püf Noktalar

Bu bitkinin daha iyi bir şekilde gelişmesini istiyorsanız ortamın nemine, odanın aldığı ışık miktarına ve sulama rutinine çok dikkat etmelisiniz.

Ayrıca eğer imkanınız varsa bitkinizi yaz aylarında dışarı çıkartabilirsiniz. Dışarı çıkartmayı düşünürseniz mutlaka direkt güneş almadığından emin olun. Ayrıca havanın serinlediği zamanlarda da onu içeri almayı unutmmalısınız.

Bu çiçeğin zehirli olup olmadığı da yine internette en çok aratılan sorular arasında yer almaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalara baktığımızda bitkinin zehirli olmadığını görüyoruz. Ancak yapraklarının suyunda az miktarda zehirli madde bulunmaktadır.

Bu nedenle kılıcın evcil hayvanların ve çocukların olduğu ortamlarda bakılması pek uygun değildir. Eğer evinizde çocuklar ya da evcil hayvanlar varsa kılıcı gözetim altında tutmanız gerekir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır