Kış Çayı Hakkında Her Şey: Havaların soğuduğunu iyiden iyiye hissettiğimiz şu son günlerde, hastalıklardan korunmak ve mevsim geçişlerinden etkilenmemek için pek çok yönteme başvuruyoruz. Kimimiz takviye edici gıdalarla, vitaminlerle, kimimiz ise faydalı aktar ürünleriyle bağışıklık sistemimizi korumaya çalışıyoruz.
Bugün sizlere kış boyunca aktarların çok satan ürünlerinden biri olan kış çayı ile ilgili bilgiler vereceğiz. Genel hatlarıyla ”İçinde neler vardır? Kış çayı nasıl yapılır? Kış çayının faydaları nelerdir?” gibi soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Kış çayı nedir?
Kış çayı, içerisinde birçok baharat ve bitki bulunan karışım bir bitki çaydır. Gerçek anlamda bir şifa deposu olan bu çay, vücudun direncini arttırabilen ve bağışıklığı güçlendiren özel bir etkiye sahiptir. Pek çok bitki ve baharatın karışımıyla elde edilen bu çay, bu özelliğiyle diğer bitki çaylarından ayrılır. Aktarlarda ve online alışveriş mecralarında, hazır halde de satılan çayın, malzemeleri ayrı ayrı alınarak evde de yapılabilir. Çayın içinde bulunan her bir ürün tüm aktarlardan rahatlıkla temin edilebilir.
Kış çayının içinde neler var?
Bu karışık bitki çayı, kışın, bağışıklığımızı kuvvetlendirmek ve hastalıkları hızlıca atlatabilmek adına oldukça etkilidir. Peki, böylesine bir etkiye sahip olan kuş çayının içinde neler var?
Kış çayı genel hatlarıyla aşağıdaki malzemeler kullanılarak yapılır. Kış çayının içindekiler:
- Papatya çayı
- Ginseng
- Tarçın
- Yeşil çay
- Nane
- Karahindiba
- Karanfil
- Ihlamur
- Hibiskus
- Okaliptus
- Havlıcan
- Ekinezya
- Zencefil
- Zerdeçal
- Adaçayı
- Ebegümeci
- Narçiçeği
- Kuşburnu vs.
Bu malzemelerin hepsi aktarlarda mevcuttur. Dolayısıyla her bir malzemeyi kolayca bulabilirsiniz. Bunlara ek olarak dilerseniz kış çayınıza meyve de ekleyebilirsiniz. Bu sayede çaya aroma katarak, lezzetini arttırabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki meyveleri kullanabilirsiniz:
- Elma (Kırmızı veya yeşil fark etmez)
- Portakal kabuğu
- Limon ve limon kabuğu
- Mandalina ve mandalina kabuğu
- Ayva ve ayva kabuğu
- Yaban mersini
Söz konusu malzemelerin tümüyle veya yalnızca birkaçıyla damak tadınıza uygun bir çay yapabilir, dilerseniz bal ekleyerek çayınızı tatlandırabilirsiniz. Zira bitki çayına şeker eklemek, çayın etkisini direkt öldürecektir. Dolayısıyla şeker veya tatlandırıcı kullanmamak en iyisidir.
Kış çayı nasıl yapılır?
Kış çayı nasıl yapılır? Bir demliği su ile doldurup, kaynatın. Kaynayan suya, birer çay kaşığı olmak suretiyle yukarıda sıralanan bitkilerden seçtiklerinizi katın. Ardından 5 ila 6 dakika boyunca çayın demlenmesini bekleyin. Çay demlendiğinde, içine bal veya pekmez ekleyebilir, ya da meyve kabuğu doğrayabilirsiniz.
Hazırladığınız çayı keyifle içebilirsiniz. Kış boyu düzenli olarak bu çaydan yapıp içerseniz, vücudunuzun ısı dengesini koruyabilirsiniz. Çayın, ayrıca lohusa dönemindeki kadınlar için de faydalı olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Kış çayının faydaları nelerdir?
Kış çayının faydaları saymakla bitmiyor! Ancak biz yine de sizler için her bir faydayı aşağıda belirttik:
- Bu çay, kış boyu, bağışıklığınızı güçlendirir ve vücut direncinizi arttırır. Bu sayede sizleri nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskinden korur.
- Beyin sağlığına iyi gelir ve hatta hafızayı güçlendirmek için birebirdir.
- İçen herkese enerji veren bitki çayı, yorgunluk ve halsizlik gibi durumları azaltır.
- Burun ve geniz akıntısını büyük ölçüde azaltır.
- Boğazınızı yumuşatarak ağrıyı ve öksürüğü azaltır. Bununla birlikte iyi bir balgam söktürücüdür.
- Rahatlatıcı etkisi sayesinde, stresi önler ve sakinleşmenizi sağlar.
- Mide ve karın ağrısını dindirir.
- Astım hastaları için birebirdir. Çünkü nefes darlığına iyi gelir.
- Bronşit gibi hastalıkların etkilerini en aza indirmeye çalışır.
- Romatizmanın getirdiği kemik ve kas ağrılarına iyi gelir.
- Doğal bir ağrı kesici olarak nitelendirebileceğimiz bu mucize bitki çayı, içerisinde bulunan faydalı malzemeler sayesinde kış boyu vücudunuzu olası her ağrıdan koruyabilir.
- Lohusa dönemindeki anneler tarafından da rahatlıkla kullanılabilir. Zira bu zorlu süreçte lohusa kadınların rahatlamalarını sağlarken; stresten, halsizlik, yorgunluk ve vücut ağrıları gibi istenmeyen durumlara karşı bünyeyi korur.
Sonuç
Kış çayı hem çok sağlıklı hem de lezzetli aromatik bir çaydır. Hemen herkes tarafından içilebilir. Ancak söz konusu bitki çayını hazırlarken, içine ekleyeceğiniz ürünlerden herhangi birine alerjiniz olup olmadığını öğrenmenizde fayda var. Aksi halde vücudunuzda istenmeyen tepkilerin oluşmasına yol açabilir.
Dikkatinizi çekebilecek bazı içeriklerimiz:
Şifa Deposu Oolong Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir?
Bitki Çayları ve Vücudumuza Olan Katkıları