Tüy Dökmeyen Köpek Cinsleri: 7 Büyük Köpek

Tüy Dökmeyen Köpek Cinsleri: Büyük köpekleri seviyor ama evinizin her yerinde, kıyafetlerinizde ve hatta yemeğinizde tüy görmeye dayanamıyor musunuz? Eğer öyleyse bir çözümü olabilir. Çünkü tüy dökmeyen bir sürü büyük köpek cinsi vardır. Bu tüy dökmeyen ırkların bazıları hipoalerjeniktir. Köpeklere alerjiniz olduğu için tüy dökmeyen bir cinsle ilgileniyorsanız, tüy dökmeyen ve hipoalerjenik arasındaki farkı ve ayrıca “hipoalerjenik” teriminin gerçekten ne anlama geldiğini bilmek ve anlamak önemlidir.

Köpek alerjisi olan kişiler, köpek tüyünde (kuru deri parçaları, tükürük ve idrar) bulunan belirli proteinlere karşı reaksiyon gösterirler. Bir köpeğin tüyleri ne kadar fazlaysa, alerjisi olan kişi için o kadar kötüdür. Farklı köpekler farklı miktarlarda kepek üretir. Genel olarak, daha büyük köpekler daha fazla kepek üretir, ancak bazı ırklar diğerlerinden daha az üretir. Kıl folikülleri kepek içerir, bu nedenle tüy dökmeyen köpekler evde daha az kepek bırakır.

Bir ırkın tüy dökmemesi veya hipoalerjenik olması, alerjik reaksiyonu tetiklemeyeceği anlamına gelmez, ancak hipoalerjenik bir köpek ırkının alerjik bir kişide reaksiyona neden olma olasılığı daha düşüktür. Tüy dökmeyen veya hipoalerjenik bir köpek edinmeden önce, cinsin yetişkinleri ile içeride vakit geçirerek toleransınızı test edin. 

Bu köpeklerin alerjiye etki etmediği garanti edilememekle birlikte tüy dökmeyen köpeklerin bile arada sırada da olsa birkaç tüy döktüğü bilinmektedir. Peki, bu cinsler hangileridir? Tüy dökmeyen köpek ırklarıyla tanışmak için okumaya devam edin. 

Tüy dökmeyen köpek cinsleri

1. Airedale Terrier

Airedale Terrier
Airedale Terrier – shuayip.com

Airedale Terrier, tüm terrier ırkların büyük olduğu için “Terrierlerin Kralı” olarak bilinir. Airedale, ilk olarak İngiltere’de ördek avlamak ve fare öldürmek için özel olarak eğitildiği Aire Vadisi’nde yetiştirilmiştir. Bu köpeğin kısa, sırım gibi kürkü, kırışık veya hafif dalgalı olabilir. 

Tüyleri dökülmez, ancak yılda üç veya dört kez profesyonelce kırpılması veya el yordamıyla iyice taranması ve fırçalanması gerekir. Tüylerin birbirine dolaşıp; yumak oluşturmasını önlemek için yumuşak bir ince fırça ile haftalık olarak taramanız önemlidir.

2. Afgan Tazısı

Afgan Tazısı
Afgan Tazısı – shuayip.com

Afgan Tazısı, şu anda Afganistan, Hindistan, Pakistan ve çevresindeki dağlık bölgede binlerce yıl önce yaşadığı bilinen çok eski bir köpek cinsidir. Bu bölgelerde, avlanmak için kullanılan Afgan Tazısı, hızlı olmasıyla tanınır. Avcılıkta oldukça iyi bir iş çıkardıkları için kraliyet ve soylular tarafından sadık arkadaşlar olarak ödüllendirilmişlerdir. 

Uzun, kalın, ipeksi akan kürkü tüy dökmez. Fakat sık sık banyo (hem şampuan hem de saç kremi kullanarak) ve çok fazla tarama, tımar (haftada bir kez, birkaç saate kadar) dahil olmak üzere çok fazla bakım gerektirir. 

3. Briard

Briard
Briard – shuayip.com

Briard cinsi köpekler çok uzun süre boyunca koyun sürülerine bekçilik yapmak için kullanılmışlardır. Cinsin menşei Fransa’dır. Uzun, kaba ve hafif dalgalı tüyleri vardır. Kürkü kire ve suya dayanıklıdır; ayrıca bol miktarda fırçalama ve tarama ile doğru şekilde muhafaza edildiği sürece çok az tüy döker (bu işleme haftada birkaç saat ayırmanız gerekebilir). Briard’ı ayda bir kez yıkamanız ve tüylerini birkaç ayda bir profesyonel bir kuaför tarafından kısaltmanız gerekmektedir.

4. Dev Schnauzer

Dev Schnauzer
Dev Schnauzer – shuayip.com

Dev Schnauzer, Schnauzer ırklarının en büyüğüdür. Bu ırk ‘Orijinal Schnauzer, Standart Schnauzer ve Minyatür Schnauzer’ olmak üzere üç farklı gruba ayrılmıştır. Almanya’da, Dev Schnauzer sığır sürülerine çoban köpekliği yapmıştır. Aynı zamanda çok yönlü bir çiftlik köpeği ve bekçi köpeği olarak çalışmıştır. Dev Schnauzer’in yoğun, sırım gibi kürkü çok az tüy dökmektedir. Lakin düzenli profesyonel bakıma ihtiyaç vardır. Köpeğinizi bazen evcil hayvan kuaförüne götürmeniz gerekebilir. Buna ek olarak haftalık fırçalama ve tarama ile kolayca bakım yapılabilir. 

5. Komondor

Komondor
Komondor – shuayip.com

Komondor cinsi köpekler hem koyun sürülerini kurtlardan, çakallardan korumak, hem de çiftlik, aile koruma ve bekçi köpeği olarak yüzyıllardır kullanılan köpeklerdir. Köpeklerin menşei Macaristan’dır. Kürkü genetik olarak kordonludur. Köpeğin tüyleri o kadar kalındır ki saldıran kurtlara karşı zırh görevi görebilir ve sert havalarda köpeği sıcak tutabilir. Kordonlu kürk dökülmemesine rağmen; sağlıklı, temiz ve kuru tutulması için çok fazla özen gerektirir. 

6. Kaniş (Poodle)

Kaniş (Poodle)
Kaniş – shuayip.com

Kaniş, yani Poodle cinsi köpekler, üç farklı boyuttan oluşur: En büyüğü Standart Kaniş, ardından Minyatür ve Oyuncak Kanişler… Standart, Almanya’da yetiştirilen orijinal Fino köpeğiydi. Kürkü doğal olarak sert, yoğun ve kıvırcıktır. Ayrıca hipoalerjeniktir ve dökülmez. Fakat yoğun bakım gerektirir. Standart kaniş, her bir ila iki ayda bir profesyonel olarak taranmalı ve tüy yumağı oluşumunu önlemek için iki günde bir (daha uzun katlar için günlük) fırçalanmalıdır. 

7. Portekiz Su Köpeği

Portekiz Su Köpeği
Portekiz Su Köpeği – shuayip.com

Sportif görünümlü Portekiz Su Köpeği, balıkçılara tekneden tekneye veya tekneden kıyıya yüzerek, mesajlar iletmesine, kırık ağları geri almasına ve hatta balıkları ağlara gütmelerine yardımcı olan bir köpektir. Yüzlerce yıldır Portekiz’de yaşayan köpeklerin kürkü su geçirmezdir. Ayrıca tüyleri dökülmez ve hipoalerjenik olarak kabul edilir. Haftalık fırçalama ve tarama ile bir veya iki ayda bir profesyonel tımar gerektirir.

Sonuç

Bu köpekler çok az tüy döküyor veya hiç tüy dökmüyor olsa bile, yoğun bakım gerektiren köpeklerdir. Dolayısıyla köpek sahiplenmeden önce, bir köpeğin her şeyiyle ilgilenebileceğinizden, gerekirse ona profesyonel bakım yaptırabileceğinizden emin olmalısınız.

Ayrıca bakınız: Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gereken 4 Önemli Konu!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır