Zencefil

Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? İşte 9 Faydası!

İlk olarak Çin‘de hasat edilen zencefil; Hindistan ve daha sonra Güneydoğu Asya, Kuzey Afrika‘ya doğru tarım alanı genişletilerek insanların tüketimine sunuluyor. Alternatif tıpta önemli yeri olan bu bitki ayrıca baharat veya çay olarak tüketilebiliyor. Zencefilin sağlığa olan faydaları saymakla bitmiyor;

Metabolizmayı hızlandırıcı etkileri kilo verimini hızlandırır. Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarından tutun gribe hatta kansere kadar birçok hastalığı hafifletici etkileri mevcut. Özellikle sabah uyanmakta zorluk çekenler ve aşırı üşüyenler için biçilmiş kaftan! Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruması da cabası. Gelin hep beraber bu şifalı bitkinin faydalarından bazılarına hep birlikle göz atalım…

Hastalıklara Karşı Korur

zencefil
Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? İşte 9 Faydası! 9 | Shuayip.com

Alternatif tıpta çok önemli bir yere sahiptir. Çok eski yıllardan beri doğal yöntemlerle genellikle sindirimi sağlamak, mide bulantısını kesmek ve iltihap ve mikropların oluşturduğu hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. İçerisinde bulunan Gingerol adlı güzel kokuya ve tada sahip bileşik bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi antioksidan ve iltihap sökücü etkileri bulunur. Bu etkiler sayesinde bizi kanserden soğuk algınlığına kadar birçok hastalıklardan korur ve sağlıklı olmamıza yarar.

Mide Bulantısını Durdurur

what does morning sickness feel like zencefil 1 | Shuayip.com
Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? İşte 9 Faydası! 10 | Shuayip.com

Mide bulantısına karşı oldukça etkilidir. Çok uzun yıllar önce, aylarca hatta yıllarca deniz yolculuğu yapan mürettebat için gemide mutlaka yeterli miktarda zencefil bulundurulurdu.

Ayrıca kemoterapi alan kanser hastalarında bulantı ve kusmayı hafifletmek için kullanılır. Hamilelik bulantılarını da hafifletmeye yarar. Ancak her ne kadar zararsız ve güvenli bir ürün olsa da hamilelerin kullanmadan önce doktorlarına danışmalarında fayda vardır.

Ağrılarınızı Hafifletir

shutterstock 1022480326 2048x1365 1 zencefil 2 | Shuayip.com
Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? İşte 9 Faydası! 11 | Shuayip.com

Egzersize bağlı oluşan kas ağrılarında enfeksiyon karşıtı özelliğiyle etkinlik gösterdiği bilinmektedir. Yapılan bir deneyde 2 hafta boyunca günde 2 gram tüketen kişilerde kas spazm ve ağrılarının azaldığı bildirilmiştir.

İltihap Sökücü Etkileri Kireçlenmeyi Azaltır

schmerzen im knie koennen durch kristallablagerungen in den gelenken verursacht werden zencefil 3 | Shuayip.com
Knee painful – skeleton x-ray, 3D Illustration medical concept.

Kireçlenme, vücuttaki eklemlerin tahrip olmasıyla (dejenerasyon) zaman içerisinde oluşur, bu durumda eklem ağrıları ve eklem sertliği gibi sorunlara yol açar.

Yapılan bir deneyde diz kireçlenmesinden muzdarip olan 250 hastadan oluşan grupta, iltihap sökücü özelliği bulunan zencefil özünü tüketen hastalar ağrılarından daha az şikayetçi oldular ve daha az ağrı kesici tükettiler.

Sindirim Rahatsızlıklarını İyileştirir

sagliksur 2 zencefil 4 | Shuayip.com
Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? İşte 9 Faydası! 12 | Shuayip.com

Kronik hazımsızlık (dispepsi), sindirim sistemi rahatsızlıklarından biridir. Sebebi ise midenin geç boşalmasıdır. Bu bitki ise midenin boşalmasını hızlandırmaktadır, böylece hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesinde yardımcıdır.

24 kişiyle yapılan deneyde, aç karnına alınan 1.2 gram zencefil tozu midenin boşalma hızını tam %50 oranında arttırdı. Ayrıca 1 tabak çorba tüketildikten sonra, midenin boşalma süresini 12 ila 16 dakika arasında hızlandırdı.

Adet Ağrısını Azaltır

remedios caseiros para colica chas e dicas que aliviam dores menstruais zencefil 5 | Shuayip.com
Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? İşte 9 Faydası! 13 | Shuayip.com

Adet ağrılarında mefenamik asit ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler kadar etkilidir. Yapılan bir araştırmada, menstrüel döngünün ilk 3 günü 150 kişiye günde 1 gram zencefil tozu tükettirildi. Bunun sonucunda ağrıları en az diğer ağrı kesiciler kadar dindirmeyi başardı.

Kanseri Önleyebilir

leucemia anticorpo monoclonale 1536x1024 1 zencefil 6 | Shuayip.com
Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? İşte 9 Faydası! 14 | Shuayip.com

Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle ortaya çıkan ölümcül bir hastalıktır. Bu bitkinin bazı kanser türleri üzerinde etkinliği kanıtlanmıştır. Bu etkisini içeriğinde fazla miktarlarda bulundurduğu bir bileşik olan Gingerol’e borçludur. 30 insanla yapılan bir deneyde, düzenli tüketimi sonucunda kolonlardaki zararlı proinflamatuar hücre sinyallerini aşırı derecede azalttı. Ayrıca pankreas kanseri, yumurtalık kanseri ve göğüs kanseri gibi hastalıklar üzerinde de etkinlik gösterdiği belirtilir.

Beyin Sağlığını Korur

DUh8UYjVAAAedH2 zencefil 7 | Shuayip.com
Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? İşte 9 Faydası! 15 | Shuayip.com

Oksidatif stres ve kronik iltihap vücudun yaşlanmasını hızlandırır, bunlar Alzheimer hastalığının ve bunamanın sebepleri arasında gösteriliyor. Araştırmalar; içerisindeki antioksidanların ve biyoaktif bileşenlerin beynin içerisinde meydana gelen enfeksiyonları giderdiğini tespit etmiştir.

Ayrıca yapılan bir diğer araştırmada; 40-55 yaşları arasında 60 kadın üzerinde yapılan çalışmanın bu kişiler üzerinde hafızayı iyileştirdiğini tespit etmiştir.

İltihap Sökücüdür

1578032952 zencefil 8 | Shuayip.com
Zencefil Nedir? Faydaları Nelerdir? İşte 9 Faydası! 16 | Shuayip.com

İçeriğinde bulunan biyoaktif bir bileşik olan Gingerol’un, iltihaplanmayı azaltıcı etkileri bulunur ve pek çok zararlı mikroorganizmanın çoğalmasını engeller.

Özellikle diş eti iltihapları ve periodontit gibi hastalıklara karşı fazlasıyla etkilidir. Ayrıca solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olan RSV virüsüne karşı etkinlik gösterir.

İlginizi çekebilir:

Ardıç Katranı Sabunu: 1001 Şifalı Sabun

Maydanoz Kürü Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sisteminizin Saat Gibi Çalışmasını Sağlayan 9 Yöntem!

Diyet Yaparken Listenizde Bulunması Gereken En Sağlıklı Besinler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır