Balıkçılık Malzemeleri: Yeni Başlayanlar için 6 Ekipman

Balıkçılık Malzemeleri: Balık tutmak, vakit geçirmek için harika bir yoldur. Şehirden uzaklaşmak (İstanbul’daysanız, şehrin göbeğinde de balık tutabilirsiniz) rahatlamak ve belki akşam yemeği için balık avlamak için mükemmel bir aktivitedir. Hiç denemediyseniz, denemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Lakin balığa çıkmadan önce, olta kutunuzda bulundurmanız gereken birkaç şey var. Yeni başlayan biriyseniz, olta takımı satın almak bunaltıcı olabilir. 

Piyasada bulabileceğiniz çok sayıda olta, makara, olta takımı ve aksesuar var. Her biri kendi benzersiz özelliklerine sahip… Olta balıkçılığı veya olta kancasıyla avlanan balıkçılar, dolu bir olta takımı ile dolaşmaya alışkındır; ancak her kutuda geleneksel oltalarınız ve makaralarınız dışında farklı birtakım malzemeler de bulunabilir.

Aşağıda, balıkçıların cephanelerinde bulanan ve de bulunması gereken balıkçılık malzemeleri yer almaktadır. Bu malzemeler ve ekipmanlar sayesinde nasıl balık tutulduğu ve işe nereden başlamanız gerektiği hakkında daha net bir fikre sahip olabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar için Balıkçılık Ekipmanları

1. Olta ve Makara

Balıkçılık Malzemeleri
Balıkçı oltasın – shuayip.com

Olta, suyun daha derinlerine ulaşmanızı sağlayan, esnek ancak dayanıklı malzemeden (genellikle cam elyafı veya grafit) yapılmış ince çubuklardır. Dayanıklıkları, donanımları, hareketleri (bükülmeleri) ve sivrilikleri ile çeşitli sınıflara ayrılırlar. Kendiniz için doğru oltayı seçmek, balık tutma türünüze bağlı olacaktır. Yeni başlıyorsanız, farklı balık türlerini tutabilmek için orta kuvvette bir olta tercih edebilirsiniz.

Orta kuvvetteki oltalar balık yemi ısırdığı an kolayca hissedebilmeniz için yeterli tepki verip; balığı sudan hızla çekmenize olanak tanır. Bir olta ideal olarak, boyunuzdan yaklaşık 30 santimetre daha uzun olmalıdır. Olta makarasına gelince… Makara, oltayı sarmanıza ve avınızı çekmenize yardımcı olmak için kullanacağınız bir malzemedir. 

Hafif bir yapıya sahip olan makara, uygun fiyatlıdır ve kullanımı oldukça kolaydır. Özellikle eğirme makaraları, kıyıdan, iskelede veya bir teknede balık tutmak için harika seçeneklerdir. Sığ rıhtım sularında balık avlarken, küçük bir balığı yakalamak için uzun bir olta yeterli olacaktır. Bununla birlikte, temelden başlamak için tercih edebileceğiniz, bütçeye uygun pek çok Spincast olta ve makara kombinasyonu da vardır.

2. Olta ipi – Misina

Olta ipi
Olta ipi – shuayip.com

Muhtemelen bir oltaya ihtiyacınız olacağını zaten biliyorsunuzdur. Aslında, balıkçı oltası ile birlikte makara da yanında verilir ama siz yine de yanınızda ekstra makaralar bulundurmalısınız. Olta iplerinin veya misinanın kütüklere takılması veya özellikle güçlü bir av balığı tarafından ısırılması nedeniyle, dolanması veya kırılması normal ve sık yaşanan bir şeydir.

Dolayısıyla farklı kuvvet ve ağırlıklara sahip çeşitli basit ipler veya balıkçılık için özel olarak tasarlanmış iplere ihtiyaç duyabilirsiniz. Birçoğu, kalitelerine, görünürlüklerine ve esnekliklerine göre sınıflandırılır – bunların tümü, ne tür balık peşinde olduğunuza bağlı olarak güç bakımından değişir.

Sert çevre koşulları, daha ağır ve daha güçlü oltalar gerektirirken, berrak sular tipik olarak, balıkların kaçmaması için şeffaf, ince ve berrak olta (örgülü oltalar gibi) gerektirmektedir. Ayrıca kullanıcı dostu ve düğümlenmesi kolay olan monofilament ipleri de denemek isteyebilirsiniz. Makaranızın asla 91 metreden daha az çizgiye sahip olmaması gerektiğini unutmayın.

3. Kanca

 Kanca
Kanca – shuayip.com

Oltaların yanı sıra, farklı boyutlardaki balıkları yakalamak için kesinlikle çeşitli olta kancalarına ihtiyacınız olacak. Bu kancalar, balıkları ağızlarına veya vücuduna takılarak, takılan balığı tutmanızı sağlarlar. Tek, çift, daire ve tiz gibi çeşitli kanca türleri de vardır. Bununla birlikte balık tutma konusunda henüz acemiyseniz, tek kancalarla başlamak en iyisidir. Boyutlar 32 (en küçük) ile 19/0 (en büyük) arasında değişir. 

4. Balık yemi

Balık yemi
Balık yemi – shuayip.com

Balık yemi, balıkları çekmek için misinanın sonuna bağlanır. En iyi seçenek genellikle canlı yemdir. Yine, farklı balık türleri, farklı türdeki yiyeceklere çekilir. En yaygın ve etkili iki canlı yem; Solucanlar ve küçük tatlı su balıklarıdır. Bunlara ek olarak; kurtçuklar, mısır taneleri, ezilmiş ekmek gibi daha pek çok yem seçeneği de vardır. Yerel yem dükkanınızdan canlı yem alabilir veya dışardan kendiniz solucan toplayabilirsiniz. (Tabi yapabiliyorsanız)

5. Yapay yem

Yapay yem
Yapay yem -shuayip.com

Balıkçılık yemleri, balıkları çekmek için gerçek balıkları taklit etmek üzere tasarlanmış temel olarak yapay yemlerdir. Balıkçılar, canlı yemleri biterse veya sadece plastik, hareket etmeyen yemleri kullanmayı tercih ederlerse diye bunları olta takımlarında saklarlar. Bazıları için yem çeşitliliği, belirli balık türlerini avlamalarını kolaylaştırır ve farklı hava ve su koşullarında başarılı olmalarını sağlar.

Örneğin açık renkli yemler, güneşli günler ve berrak sular için idealken, koyu renkli yemler bulutlu günlerde ve bulanık sularda kullanılır. İki tonlu plastik solucanlar (koyu başlı ve parlak kuyruk rengine sahip) bulanık sular için de harikadır. Plastik solucanlar – özellikle uzun kuyruklu olanlar – genellikle levrek tutmaya çalışıyorsanız çok işinize yarayacaktır.

6. Şamandıra (Bobber)

Şamandıra (bobber)
Şamandıra (bobber) – shuayip.com

Şamandıralar, balık yeminizi yüzeye daha yakın tutmaya yardımcı olur ve bir balık yeme yaklaştığında size haber verir. Bir balık yemi ısırdığında şamandıranın battığını göreceksiniz ve bu, avınızı sarmanız için sinyaliniz olacaktır. Bu önemli rol, şamandıraları olta takımı cephaneliğinizin önemli bir parçası haline getirir.

Ancak şamandıralar söz konusu olduğunda da birkaç seçeneğiniz var. Geleneksel olanlar, içinde bir çubuk bulunan mantardan yapılır, böylece onları oltanıza kolayca bağlayabilirsiniz. En popüler ve yaygın olarak kullanılanlar yuvarlak kırmızı ve beyaz plastik olanlardır. Çünkü bu şamandıralar ipe tutturmak kolaydır ama ne kadar derine erişebileceğinizi sınırlayabilirler. 

Bunlara ek olarak, yukarı ve aşağı kaydırabileceğiniz ve kancanızı daha derine sokmanıza yardımcı olabilecek uzun kayma bobberler de vardır. Çok büyük boyutlarda şamandıra (bobber) satın alma hatasına düşmeyin. Yüzen, ancak bir balık yemi yuttuğunda batacak bir şamandıraya (bobber) sahip olmak önemlidir, bu nedenle daha küçük ve daha duyarlı olanları almak daha iyidir.

Devamını okumak için tıklayın…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya Kaydır